کپسول اینستاگرام – اصول اولیۀ طراحی گرافیک

آموزش رایگان ویدئویی کپسول اینستاگرام یک آموزش سریالی است که در چندین قسمت در اختیار مخاطبان عزیز خانۀ فتوشاپ قرار میگیرد. این آموزش، اولین قسمت از این مجموعه است که به اصول اولیۀ طراحی گرافیک میپردازد. اما بیایید کمی بیشتر درباره اصول طراحی گرافیک صحبت کنیم. همانطور که میدانید هر چه قدر هم که برای یک طراحی وقت صرف کنید، اگر اصول اولیه طراحی گرافیک در آن رعایت نشده باشد، اثر نهایی باکیفیت نخواهد بود. اما خوشبختانه اصول و قواعدی وجود دارد که با رعایت کردن آن ها میتوانید آثار جذابی داشته باشید.
در این صفحه میخوانید:
اصول اولیۀ طراحی گرافیک
وقتی وارد دنیای شگفتانگیز طراحی گرافیک می شوید، بهتر است با یک سری اصول کلی آشنا باشید. در ادامه به ۵ تا از مهمترین این اصول اشاره میکنیم.
۱/ همترازی
همترازی (Alignment) که از مهمترین اصول اولیه طراحی گرافیک است، به طور کلی باعث میشود که یک طرح ظاهری منجسمتر و منظمتر داشته باشد. همترازی به خصوص در مورد طرحهایی که شامل متن هم هستند، تراز کردن عناصر به این معنی است که هر عنصر با دیگری در یک ارتباط بصری باشد. تصویر زیر که منوی یک رستوران است، یک مثال خوب از رعایت همترازی در طراحی گرافیک است. همانطور که میبینید، تصاویر و متنها همگی در سمت راست یا سمت چپ تراز شدهاند و عناصر در یک مجموعۀ منظم کنار هم قرار گرفتهاند:
۲/ تکرار
اصل تکرار (Repetition) باعث گره خوردن عناصر مختلف میشود. تکرار را میتوان نوعی یکنواختی دانست. مخاطب با اولین نگاه به طرحی که دارای اصل تکرار است، احساس میکند که طرح دارای هویت و نظم است. به خصوص در مورد آثار چندتایی که به هم مرتبط هستند، تکرار میتواند حس واحد بودن را برای آنها به ارمغان بیاورد. اصل تکرار شامل تکرار اِلِمانهایی مثل رنگ، فونت، اندازۀ فونت و … است. به تصویر زیر نگاه کنید. درست است که طراحیهای هر یک از قوطیها متفاوت است؛ اما همۀ آنها در بعضی فاکتورها به هم شبیهاند. مثل: جایگاه نوشتهها و شکلها و نوع و اندازۀ فونتها.
۳/ کنتراست
کنتراست (تضاد) از مهمترین اصول اولیۀ طراحی گرافیک است که بهترین راه برای تقویت تأثیر یک مفهوم در یک طراحی است. کنتراست به راحتی با کنار هم قرار دادن ۲ عنصر متضاد ایجاد میشود. این تضاد میتواند شامل چنین مواردی باشد:
- فونت بزرگ VS فونت کوچک
- فونت کلاسیک VS فونت مدرن
- خطوط نازک VS خطوط ضخیم
- رنگهای سرد VS رنگهای گرم
- رنگهای تیره VS رنگهای روشن
- عناصر افقی VSعناصر عمودی
یکی دیگر از مزایای کنتراست این است که اهمیت هر یک از عناصر را به مخاطب میرساند. فراموش نکنید که کنتراست باید واضح باشد. برای مثال در تصویر زیر از کنتراست بین رنگهای آبی پررنگ و نارنجی استفاده شده تا مخاطب را به باز کردن بسته ترغیب کند. به علاوه بین طراحی بسیار مینیمال روی بسته و طراحی داخل بسته نیز کنتراست جالبی دیده میشود.
۴/ سلسله مراتب
سلسله مراتب یکی دیگر از اصول اولیۀ گرافیک است. اما منظور از سلسله مراتب چیست؟ سلسله مراتب مثل رتبهبندی و چیدمان درست عناصر بر اساس اهمیت است. تمام اِلِمانهای یک طرح باید در یک سلسله مراتب باشند. اِلِمانهایی مثل:
- عنوان
- تصویر
- زیر عنوان
- اطلاعیهها و .. .
برای رعایت اصل سلسله مراتب باید اول اولویت و اهمیت عناصر را مشخص کنید. بعد در مورد فاکتورهایی مثل جایگاه، رنگ، اندازه، کنتراست و … طوری تصمیم بگیرید که سلسله مراتب رعایت شود. برای مثال در تصویر زیر عنوان، متن معرفی، زیر عنوان، شکل و … داریم. اندازه، رنگ و … طوری در این طراحی انتخاب شده که مخاطب بتواند اولویتها را درک کند:
۵/ تعادل (بالانس)
و اما پنجمین اصل از اصول اولیۀ طراحی گرافیک ، تعادل یا بالانس است. تعادل میتواند با روشهای مختلفی مثل تقارن در یک اثر گرافیکی ایجاد شود. در واقع تعادل به معنی تقسیم و توزیع درست عناصر در یک طراحی است. مثلاً لوازمالتحریر تصویر زیر، دارای تعادل جذابی هستند که مخاطب از نگاه کردن به آن احساس خوبی میگیرد:
در قسمت اول کپسول اینستاگرام چه میبینیم؟
علاوه بر اصولی که با هم مرور کردیم، آگاهی از یک سری نکات هم میتوانند باعث انتخاب بهتر و درستتر عناصر مختلف یک طراحی گرافیک شود. در ویدئویی که به عنوان اولین قسمت از آموزش سریالی کپسول اینستاگرام در اختیار شما عزیزان قرار گرفته، به توضیح اصول اولیه طراحی گرافیک میپردازیم که برای استفاده از آن، نیازی به فایل یا ابزار خاصی ندارید. در این ویدئو ابتدا در مورد اهمیت نوع فونت انتخابی صحبت میشود و چند تا از بهترین فونتها معرفی میشوند. فونت های معرفی شده در این آموزش را می توانید از وبسایتهایی مثل فونت ایران یا فونت یاب تهیه کنید.
سپس به مبحث رنگشناسی اشاره میشود و ابزارهای مفیدی برای انتخاب بهترین پالت رنگ معرفی میشوند. در قدم بعدی نیز چندین منبع برای پیدا کردن تصاویر جذاب برای طراحی گرافیک معرفی میشوند. در انتها نیز به اصول اولیۀ تایپوگرافی در طراحی گرافیک اشاره میشود. امیدواریم از اولین قسمت از مجموعۀ سریالی کپسول اینستاگرام لذت ببرید.
کپسول اینستاگرام – قسمت اول | اصول اولیۀ طراحی گرافیک
اگر جزو فعالان شبکههای اجتماعی هستید و به تولید محتوا برای این رسانهها علاقهمندید، میتوانید انجا کلیک کنید و از دورۀ آموزشی تولید محتوای حرفهای برای شبکهها اجتماعی دیدن کنید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید