راهنمای جامع آشنایی با رزولوشن تصویر | قسمت دوم

با قسمت دوم از راهنمای جامع آشنایی با رزولوشن تصویر در خدمت شما عزیزان هستیم. در قسمت اول این مطلب در مورد مفهوم رزولوشن و پیکسل صحبت کردیم. در این مطلب میخواهیم دربارۀ درونیابی تصاویر برای تغییر تعداد پیکسلهای تصویر و افزایش رزولوشن صحبت کنیم. در آخر نیز به تنظیمات رزولوشن برای پرینت گرفتن آثار دیجیتالی اشاره خواهیم کرد. همراه ما باشید.
در این صفحه میخوانید:
درونیابی برای تغییر تعداد پیکسلهای تصویر و افزایش رزولوشن
در قسمت قبل اشاره کردیم که تعداد پیکسلهای کل یک تصویر در اندازههای مختلف آن تصویر، ثابت است. اما این به این معنی نیست که این تعداد قابل تغییر نیست! خوشبختانه میتوانیم از فرآیندی به نام درونیابی (Interpolation) پیکسلهای مصنوعی اضافهای برای عکس بسازیم و در صورت نیاز برای افزایش رزولوشن از آن استفاده کنیم. در این فرآیند سیستم سعی میکند پیکسلها را تحلیل کند و پیکسل جدید را با نزدیکترین شکل به پیکسلهای کناری تولید کند. مثلاً اگر یک پیکسل آبی رنگ کنار یک پیکسل زرد رنگ باشد، سیستم یک پیکسل سبز رنگ برای قرارگیری بین این دو میسازد.
با درونیابی میتوانید تصویری را با یک dpi ثابت (یعنی تعداد پیکسل در اینچ ثابت) بزرگتر کنید و افت کیفیت نداشته باشید. البته این نکته را هم در نظر بگیرید که گاهی سیستم در تشخیص پیکسلهای جدید اشتباه میکند. بنابراین این روش در همۀ موارد جوابگو نیست. در مثال زیر، dpi تصویر چپ ۷۲ است. اما در تصویر سمت راست (با همان اندازه) با درونیابی تعداد کل پیکسلها را زیاد کردهایم و dpi را به ۳۰۰ رساندهایم. البته که نتیجۀ قابل قبولی دارد. اما قطعاً به اندازۀ تصویری که ذاتاً ۳۰۰dpi است، با کیفیت نیست.

تنظیمات رزولوشن تصویر در فتوشاپ
در فتوشاپ هر وقت که بخواهید تنظیمات رزولوشن تصویر را تغییر دهید، میتوانید از دو پنجره استفاده کنیم. هر دوی این پنجرهها در منوی Image هستند.
یک پنجره Canvas Image است که از مسیر Image> Canvas Size باز میشود. در این پنجره میتوانید اندازۀ تصویر را تغییر دهید (مثل برش عکس) و تغییر دیگری در خود عکس ایجاد نمیشود.
اما در پنجرۀ Image Size که از مسیر Image> Image Size باز میشود، میتوانید ابعاد و رزولوشن تصویر را تنظیم کنید.
گزینههای پنجرۀ Image Size عبارتند از:
- عرض (Width)، ارتفاع (Height) و رزولوشن (Resolution). این گزینهها با هم در تناسب مشخصی هستند و تغییر یکی، دیگری را هم تغییر میدهد. با تغییر هر یک از آنها در واقع اندازۀ هر پیکسل را تغییر میدهید.
- حجم تصویر نشان داده میشود که وقتی میخواهید حجم عکس را تا حد مشخصی تغییر دهید، مفید است.
- اگر این لینک را غیر فعال کنید، تناسب اولیۀ تصویر حفظ نمیشود و میتوانید اندازهها را جداگانه تغییر دهید.
مثلاً در این پنجره رزولوشن مد نظر خود را انتخاب میکنید و سیستم اندازههای جدید تصویر را به شما میگوید.
نمونهبرداری در فتوشاپ برای افزایش رزولوشن
در فرآیند نمونهبرداری، فتوشاپ پیکسلها را درونیابی میکند، در صورت لزوم پیسکلها را حذف و یا اضافه میکند و یا ابعاد پیکسلها را تغییر میدهد. برای استفاده از این قابلیت کافیست گزینۀ Resampling را که پایین پنجرۀ Image Size است، تیک بزنید. با انتخاب این گزینه میتوانید حتی بدون تغییر سایز تصویر، رزولوشن را تغییر دهید. در منوی کشویی جلوی Resampling میتوانید روشهای مختلف نمونهبرداری را ببینید. اما اگر نمیدانید کدام گزینه بهترین است، همان گزینۀ Automatic را انتخاب کنید.
۲ تا از این روشها به طور ویژه برای کاهش و افزایش رزولوشن تصویر هستند: گزینههای Bicubic Sharper و Bicubic Smoother . گزینۀ Nearest Neighbor تنها گزینهای است که از درونیابی استفاده نمیکند. بنابراین باید برای عکسهای کاملاً پیکسلی (مثلاً با رزولوشون بسیار پایین و یا عکسهای با سبک هنری پیکسلی) که نمیخواهید جزئیات پیکسلی تصویر به هم بخورد، استفاده شود.
فراموش نکنید که بهتر است تا جای ممکن از Resampling استفاده نکنید! چرا که گاهی حتی ممکن است وضوح و شفافیت تصویر را خراب کند. نکتۀ دیگر هم این که بهتر است از نسخۀ اصلی عکس یک کپی داشته باشید تا اگر عکس به هر دلیلی خراب شد، عکس اولیه را از دست ندهید.
نسخۀ پرینتی در مقابل نسخۀ دیجیتالی
شاید تا به حال این سؤال برایتان پیش آمده باشد که وقتی میخواهید از یک تصویر پرینت بگیرید، بهترین dpi برای رزولوشن آن کدام است؟ توصیۀ ما این است که برای پرینت یک تصویر، از رزولوشن با مقدار ۳۰۰dpi استفاده کنید. اما باز هم بسته به کیفیت تصویر و اندازهای که قرار است تصویر را پرینت بگیرید، میتوانید از dpi پایینتری استفاده کنید. مثلاً برای چاپ تصویر در اندازۀ A3 میتوانید از رزولوشن ۱۵۰dpi استفاده کنید.
خیلی از افراد تصور میکنند که برای پرینت گرفتن یک کار دیجیتالی، باید از رزولوشن ۷۲dpi استفاده کنیم. در واقع این رزولوشن، از مدتها پیش به عنوان یک مقدار پیشفرض شناخته شده است. اما دقت کنید که این ابعاد تصویر است که تعیینکنندۀ رزولوشن انتخابی است. چرا که قرار است بهترین تعداد پیکسل در اینچ را برای حالت چاپی تصویر خود انتخاب کنید.
از این که تا پایان این مطلب همراه ما بودید، سپاسگزاریم. در ادامه این مبحث میتوانید دربارۀ بالا بردن کیفیت تصاویر در فتوشاپ نیز در خانۀ فتوشاپ بخوانید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید