چرا انتخاب رنگ سازمانی اهمیت دارد؟

شاید جزو افرادی هستید که یک شرکت تازه تأسیس دارید و یا تصمیم گرفتهاید درروند بازاریابی شرکت خود تحولی ایجاد کنید. در هر صورت باید بدانید انتخاب رنگ سازمانی تأثیر شگرفی در موفقیت برندتان خواهد داشت. به همین منظور مطلبی جامع دربارۀ رنگ سازمانی برای را شما عزیزان در دو قسمت آماده کردهایم که در قسمت اول دربارۀ اهمیت انتخاب رنگ برند صحبت خواهیم کرد و در قسمت دوم راهنمای گام به گام ایجاد پالت رنگ سازمانی را در اختیار شما قرار خواهیم داد. همراه ما باشید.
در این صفحه میخوانید:
اهمیت انتخاب رنگ برند در چیست؟
تحقیقات نشان میدهد که حدود ۸۵% از مصرفکنندگان معتقدند که “رنگ” مهمترین عامل تأثیرگذار هنگام انتخاب یک محصول است و همینطور ۹۲% ظاهر بصری را به عنوان قانعکنندهترین عامل بازاریابی میشناسند. در واقع میتوان گفت “رنگ” اولین برداشت مخاطب از هر چیزی است. طبیعتاً این مقوله دربارۀ برند کاملاً صدق میکند، چرا که رنگ برند، اولین چیزی است که برند شما به مخاطب ارائه میکند.
رنگهای مختلف، احساسات مختلف را تداعی میکنند و اطلاعات خاصی را هم میتوانند منتقل کنند. با استفاده از رنگ،میتوانید بدون این که حتی مخاطب کوچکترین اطلاعاتی دربارۀ برندتان داشته باشد، یک برداشت اولیه را به او منتقل کنید. به زبانی ساده رنگهای برند به مشتری کمک میکند که تصمیم بگیرد که آیا میخواهد بیشتر با این برند تعامل داشته باشد و دربارۀ آن بیشتر بداند یا نه.
واکنش مخاطبان به “رنگ” برند چیست؟
همانطور که میدانید، رنگ قرمز با احساس خطر و اخطار همراه است. یا رنگ سبز حس طبیعت و سرزندگی را تداعی میکند. اما هر دوی این رنگها میتوانند معانی دیگری هم داشته باشند! هدف مقولۀ “روانشناسی رنگ” بررسی چگونگی تأثیر رنگ بر ادراک و رفتار مخاطب است. در واقع با بهکارگیری اصول روانشناسی رنگ، میتوانیم از این اصول به نفع خود استفاده کنیم؛ به خصوص وقتی پای بازاریابی و تجارت در میان است! جالب است بدانید که طبق یک مطالعه،%۹۰-۶۲ ارزیابی یک محصول توسط مشتری، فقط به کمک رنگها است. بنابراین بدون شک انتخاب یک پالت رنگ فکرشده برای رنگ برند، بسیار حائز اهمیت است.
دلایل انتخاب رنگ سازمانی در برندهای معروف
حالا که نقش مهم رنگ را در هویت بصری برندها میدانید، به برندهایی که هر روز آنها را میبینید فکر کنید. برای مثال رنگ اصلی کوکاکولا قرمز و Apple سفید است. برندهایی هم مثل Google Play هستند که از چندین رنگ به عنوان پالت رنگ اصلی خود استفاده میکنند. در ادامه به دلایل بعضی از این برندها برای انتخاب رنگ سازمانی خود اشاره میکنیم تا شاید باعث جرقه زدن ایدههای جدید در ذهنتان برای انتخاب رنگ برند شوند.
کوکاکولا
جالب است بدانید که کوکاکولا در ابتدا دلیل خاصی برای انتخاب رنگ قرمز داشت. کوکاکولا از اواسط دهۀ ۱۹۹۰ بشکههای خود را قرمز رنگ کرد تا مأموران مالیات بتوانند آنها را از بشکههای الکل در حین حمل و نقل متمایز کنند. چرا که در آن زمان مشروبات الکلی شامل مالیت میشدند، اما نوشیدنیهای غیر الکلی مالیات نداشتند. اما این رنگ قرمز تا امروز بسیار خوب جواب داده؛ چرا که امروزه میدانیم که رنگ قرمز میتواند محرک خوبی برای میل به خرید یک محصول باشد.
Cadbury
احتمال میرود که رنگ بنفش سلطنتی برند Cadbury برای ادای دین به ملکه ویکتوریا انتخاب شده است. این کمپانی در سال ۲۰۰۴ با بیش از ۱۰۰ سال سابقه، اقدام به ثبت تجاری این رنگ کرد که این به نوعی باعث شکلگیری یک چالش با کمپانی Nestle شد که معتقد بود این رنگ تا آن زمان به اندازۀ کافی از طرف Cadbury متمایز نشده است. نهایتاً در سال ۲۰۰۸ برند Cadbury توانست مالک رسمی علامت تجاری خود شود و ثابت کرد که رنگهای برجسته و فوقالعاده ارزش پافشاری را دارند.
Apple
استیو جابز برای انتخاب رنگ سفید به عنوان رنگ برند Apple 2 دلیل داشت. اول این که از آنجایی که جابز علاقۀ زیادی به طراحی داشت، میدانست که رنگ سفید حس خلوص را القا میکند و همین امر نیز چشمانداز او برای طراحی محصولات بینظیر بود. دلیل دوم نیز رقابت بهتر و تمایز بود. چرا که در آن زمان بیشتر سازندگان دستگاههای دیجیتالی از رنگ خاکستری استفاده میکردند.
گوگل
داستان انتخاب رنگ سازمانی کمپانی گوگل نیز جالب توجه است. گوگل رنگهای قرمز، آبی و زرد را برای خود انتخاب کرده است که رنگهای اصلی هستند. اما از طرفی رنگ سبز را هم به این مجموعه اضافه کرده تا به نوعی بیان کند که همیشه از قوانین کلیشهای پیروی نمیکند! میتوان گفت انتخاب این پالت رنگ کودکانه و شاد برای این برند، باعث شده که فناوری خشک و ترسناک به نظر نرسد. بنابراین انتخاب مناسبی برای برندی است که هدف آن آسانسازی دسترسی و استفاده از فناوری است.
McDonald’s
پشت انتخاب رنگ سازمان برند مکدونالد نیز دلایل علمی وجود دارد. رنگ قرمز تحریککننده است و باعث اقزایش ضربان قلب و در نتیجه افزایش اشتها میشود. رنگ زرد نیز با شادی و نشاط همراه است و همینطور قابل دیدترین رنگ از فاصلۀ دور است.
بنابراین همانطور که میبینید، هیچ برندی پالت رنگ خود را تصادفآ انتخاب نکرده است. انتخاب رنگ سازمانی این کمپانیها به اندازهای خوب بوده که در حال حاضر هر یک از آنها فقط با رنگهایشان قابل تشخیص هستند.
از رنگهای برند کجا استفاده کنیم؟
اما حالا که با اهمیت انتخاب رنگ برند آشنا هستید، بهتر است به این فکر کنید که رنگهای سازمانی بیشتر کجاها استفاده میشوند؟ رنگهای برند باید تقریباً در همۀ نقاط تماس شما با مخاطب جلوهگر باشند تا تأثیر مطلوبی در ذهن آنها بگذارند. اینجا به لیستی از بهترین و مهمترین مکانهایی که میتوانید رنگهای برند خود را به نمایش بگذارید اشاره میکنیم:
- لوگو
- وبسایت و ایمیلها
- رسانههای اجتماعی
- تبلیغات
- فروشگاه
- اکسسوری و لوازمالتحریر
- لباس کارکنان
- ایونتها
لازم به ذکر است که میتوانید قبل از این که رنگهای خود را نهایی کنید، آنها را در رسانههای اجتماعی یا کارتهای تبلیغاتی خود آزمایش کنید. برای ساخت راحت کارتهای تبلیغاتی میتوانید از وبسایتهایی مثل Canva استفاده کنید تا ببینید پالت رنگ مدنظرتان چطور به نظر خواهد رسید.

امیدواریم قسمت اول از راهنمای جامع انتخاب رنگ سازمانی برایتان مفید واقع شده باشد. در قسمت دوم نیز که پیرامون راهنمای گام به گام انتخاب رنگ برند صحبت میکنیم همراه ما باشید. همچنین میتوانید دربارۀ نحوۀ طراحی سیستم سوشالمدیا برای برند نیز در خانۀ فتوشاپ بخوانید.

درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیریمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه طراح پروداکتیوتری باشیم؟ مدیریت پروژه برای طراحان
طراحی کاراکتر وکتور از صفر تا صد
۱۰ قانون طلایی طراحی لوگو
معنای رنگ ها در فرهنگ های مختلف و کاربرد آنها در گرافیک
ترکیب تصاویر دیجیتال؛ ساخت جهانهای بصری موازی
آماده کردن طراحی برای فرایند چاپ
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مقالاتی که در مورد رشد کسب و کار قرار میدید بسیار برام جذاب هستن سپاسگزارم
با سلام
ممنون از دیدگاه مثبت شما، از اینکه مطالب مورد پسند واقع شده بسیار خرسندیم.
با احترام