تفاوت بین فایلهای آمادۀ PSD و موکاپ در چیست؟

اگر با فتوشاپ کار کرده باشید، قطعاً فرمت PSD را میشناسید. همینطور اگر در منابع آنلاین تصاویر گشته باشید نیز احتمالاً چشمتان به اسم فرمت PSD خورده است. اما همۀ فایلهای PSD یکسان نیستند و بعضی از آنها کارایی و نحوۀ استفادۀ متفاوتی دارند. برای مثال موکآپها یک نوع فایل PSD هستند که با اهداف خاصی طراحی میشوند و به روش ویژهای نیز میتوان از آنها استفاده کرد و از سایر قالبهای PSD متفاوتند. در این مطلب میخواهیم تفاوت بین فایلهای آمادۀ PSD و موکاپ را بررسی کنیم. پس اگر مشتاقید که تفاوت بین دو فایل را بدانید، همراه ما باشید.
در این صفحه میخوانید:
تفاوت بین فایلهای آمادۀ PSD و موکاپ
فایلهای فرمت PSD فایلهای بسیار انعطافپذیری هستد که به طور ویژه برای استفاده در برنامۀ فتوشاپ ساخته میشوند. یکی از دلایلی که باعث محبوبیت قالبهای PSD شده است، امکان کار روی آنها و ویرایش مجدد عناصر و اجزای مختلف فایل PSD در فتوشاپ است.
موک آپ (Mockup) نیز یک فایل PSD است. اما تفاوت بین فایلهای آمادۀ PSD و موکاپ در چیست؟ تفاوت مهم این است که در دیگر انواع فایلهای PSD میتوان همۀ اجزا را مستقل از شکل اولیۀ آنها تغییر داد، به طوری که نهایتاً یک اثر کاملاً متفاوت از قالب اولیه داشته باشیم. اما در فایلهای موکآپ در واقع فقط بخشی از فایل تغییر پیدا میکند و شخصیسازی میشود. اما شکل و قالب کلی تصویر مانند همان قالب اولیه باقی خواهد ماند. در ادامه برای این که تفاوت بین فایلهای آمادۀ PSD و موکاپ را هر چه بهتر درک کنید، دربارۀ هر یک از این فایلها توضیح داده و به مهمترین کاربردهایشان با مثال اشاره میکنیم.
قالبهای PSD
یک قالب (Template) با فرمت PSD، یک الگو و طرح اولیۀ از پیش طراحی شده است که در اختیار کاربران قرار میگیرد. کاربران میتوانند این قالبها را دانلود کرده و تنظیمات آنها مثل رنگ، متن، تصویر، طرح و … را به دلخواه خود و متناسب با پروژۀ پیش رو تغییر دهند. در واقع به کمک قالبهای PSD فقط کافیست کار با فتوشاپ را بلد باشید تا بتوانید طرح نهایی خود را بسازید و نیازی به مهارتهای پیشرفتۀ طراحی ندارید.
اما تفاوت بین قالبهای PSD با قالبهای وکتوری (برداری) در چیست؟ تفاوت اصلی این قالبها در برنامهای است که آنها را اجرا میکنند. قالبهای PSD (که بیت مپی یا بر پایۀ پیکسل هستند) در برنامۀ فتوشاپ طراحی و اجرا میشوند. اما قالبهای وکتوری در برنامهای مثل ایلوستریتور که مبتنی بر وکتور است طراحی و اجرا میشوند. در واقع در قالبهای PSD از عناصر و تصاویر پیکسلی هم استفاده شده است.
انواع قالبهای PSD
قالبهای PSD توسط طراحان سرتاسر دنیا برای اهداف گسترده و متنوعی طراحی میشوند. بنابراین تقریباً برای هر کاربردی میتوانید قالب مناسب آن را پیدا کنید.
نکته: برای دانلود قالبهای امادۀ PSD منابع زیادی وجود دارد. اما یکی از شناختهشدهترین و غنیترین منابع برای دانلود انواع قالب PSD وبسایت Freepik است.
از پراستفادهترین قالبهای PSD میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قالبهای PSD برای کاربردهای آنلاین
این قالبها برای استفاده در انواع شبکههای اجتماعی (مثل پست و استوری اینستاگرام)، بنرهای دیجیتالی، لندینگ پیجها و … طراحی میشوند.
قالبهای PSD برای نسخههای چاپی
این قالبها برای استفاده در بروشور، کارت ویزیت، رزومۀ کاغذی، صورتحساب و … طراحی میشوند.
موکآپها
همانطور که اشاره کردیم موکآپها هم یک نوع فایل PSD هستند که از قبل توسط طراحان طراحی شده و در اختیار کاربران قرار گرفتهاند. اما هدف اصلی موکاپها این است که کاربر آنها را دانلود کرده، اثر یا کار خود را (مثل لوگو) در قسمتی خاصی از موکآپ جایگزین کند و موکاپ جدیدی که برای کار خود میسازد را به مشتری یا همکاران خود نشان دهد. در واقع موآپ یک قالب برای نمایش بصری ظاهر نهایی کار در یک محیط طبیعی و نزدیک به واقعیت است.
به عنوان مثال میتوانید یک موکآپ که تصویر یک کارت ویزیت فرضی است را دانلود کرده و لوگویی که خودتان طراحی کردهاید را به عنوان نمونه روی آن کارت ویزیت قرار دهید تا نشان دهید که لوگویی که طراحی کردهاید، روی کارت ویزیت چطور به نظر میرسد. بنابراین در موکآپها ظاهر کلی کار و حتی جزئیات ثابت هستند و فقط اثر طراح در قسمت خاصی از موکآپ جایگزین میشود. برای استفاده از موکآپها لازم است که روش جایگذاری اثر خود را به جای اثر پیشفرض موکآپ بلد باشید.
انواع موکآپها
موکآپها هم بسیار محبوب و کاربردی هستند. چراکه کار طراحان را بسیار راحتتر میکنند. تنوع موکآپها به اندازهای است که تقریباً هر فضای فرضی را که برای نمایش کارتان در نظر داشته باشید، میتوانید آن را در منابع آنلاین پیدا کنید.
نکته: برای دانلود موکآپ نیز منابع مختلفی در دسترس است که یکی شناختهشدهترین آنها Freepik است. علاوه بر این میتوانید با ۱۳ وبسایت برتر برای دانلود موکآپ نیز در مجلۀ خانۀ فتوشاپ آشنا شوید.
در ادامه به مهمترین زمینههایی که برای آنها موکآپهای زیادی طراحی و استفاده میشود اشاره میکنیم.
موکآپ برای برندسازی
از پر رنگترین نقشهای موکآپ، نمایش تمام عناصر بصری مربوط به برندها و فرآیند برندسازی است. یک دستۀ مهم از موکآپهای برندسازی، آنهایی هستند که یک طرح لوگو را در محیطهای مختلف و یا روی اقلام مختلف نشان میدهند. اما در کنار لوگو، موکآپهای زیر هم برای برندسازی استفاده میشوند:
- طرح لوازمالتحریر
- کارت ویزیت
- پاکت نامه
- پوشه
- محصولات تبلیغاتی برند و … .



موکآپ برای محصولات چاپی
این دسته از موکآپها میتوانند طراحی یا اثر شما را روی محصولات چاپی نشان دهند. محصولاتی مانند:
- بروشور
- جزوه
- تراکت
- انواع مجله (که به طور ویژه برای طراحان مجله و سردبیران فوقالعاده است)
- انواع کتاب (که به طور ویژه برای طراحان تحریریه و برای طراحی جلد کتاب بسیار کاربردی است)
- انواع مطبوعات مثل روزنامه
- انواع قاب و … .


موکآپ برای تولید محصولات
کاربرد دیگر موکاپها برای نشان دادن طراحی یک محصول به شکلی نزدیک به واقعیت و در فضای دو بعدی موکآپ است. این دسته نیز شامل موارد زیر میشود:
- طرح بستهبندی
- لیبل یا برچسب محصول و … .


موکآپ برای تبلیغات
این موکآپها برای انواع طراحیهایی که به نوعی تبلیغات محسوب میشوند کاربرد دارند. مثل:
- تبلیغات در فضای باز (مثل بنر، بیلبورد، ایستگاه اتوبوس و …)
- طرح روی وسایل نقلیه و … .


موکآپ برای انواع رویدادها
این گروه از موکآپها نیز برای نمایش تمام طراحیهایی که متعلق به یک رویداد یا نمایشگاه هستند استفاده میشوند. مانند: طرح غرفهها، رول آپها و … .
موکآپ برای صنعت نساجی
دستۀ دیگر موکآپها برای نمایش طراحیهای مربوط به صنعت نساجی مربوط میشوند. مثل پوشاک و انواع محصولات پارچهای دیگر.
موکآپ برای لوازم دیجیتالی
گروه دیگری از موکآپها که بسیار نیز محبوبند، موکآپ لوازم دیجیتالی است که معولاً دارای یک صفحه نمایش هم هستند.
حالا که با تفاوت بین فایلهای آمادۀ PSD و موکاپ آشنا هستید، شما بگویید که قالبهای PSD و موکآپها بیشتر برای چه کاربردی مناسبند؟ خوشحال میشویم که نظرات خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید