۶ نکته درباره رتوش تصاویر با لایتروم که باید بدانید

در این آموزش از خانۀ فتوشاپ میخواهیم به ۶ نکته اشاره کنیم که باعث میشوند در رتوش تصاویر با لایتروم حرفهایتر عمل کنید. معمولاً کسانی که کار با لایتروم را تازه شروع میکنند، به دنبال راهها و تکنیکهای سریعترند تا تکنیکهایی که واقعاً کاربردی و حرفهای هستند. اینجا ۶ تکنیک را برای رتوش تصاویر با لایتروم را آوردهایم که در عین کاربردی و حرفهای بودن، راحت هم هستند. با ما همراه باشید.
۱/ استفاده از ابزار Adjustment Brush
گاهی عکسی که داریم به طور کلی خوب است، اما فقط نوردهی یک قسمت از عکس مشکل دارد و با بقیۀ قسمتها همخوانی ندارد. شاید در چنین شرایطی به سراغ اسلایدر Highlights بروید و آن را جا به جا کنید تا مشکل رفع شود. اما با این کار نور تمام قسمتهای عکس کم میشود و مشکل همچنان سر جای خود باقی میماند.
بهترین راه برای حل چنین مشکلی استفاده از ابزار Adjustment Brush است (این ابزار را میتوانید در در نوار tool مربوط به ماژول Develop پیدا کنید).
وقتی این ابزار را انتخاب کنید و اسلایدر Highlights را تا جای لازم کم کنید، میتوانید به راحتی با آن فقط روی مناطقی که باید نورشان کم شود بکشید. با این کار میزان نور قسمتهای دیگر عکس تغییری نمیکند و فقط قسمتی که مشکل داشت اصلاح میشود.
۲/ استفاده از Auto Mask برای رتوش تمیزتر عکسها
همانطور که در نکتۀ بالا گفتیم، ابزارAdjustment Brush برای تنظیم نور دقیق و انتخابی عکس بسیار کاربردی است. اما گاهی اگر بخواهیم در گوشه و کنارها و مناطق مرزی بکشیم، کار با این Brush کمی سخت میشود. مثلاً در تصویر زیر میخواهیم نور قسمتی از ساختمان را کم کنیم اما نمیخواهیم وارد قسمت سایهها شویم. برای این کار هر چه قدر هم مشخصات Brush (مثل سایز، Feathering و Flow) را تغییر دهیم، باز هم سخت است که روی سایهها هیچ تأثیری نگذاریم.
راه بهتر برای انجام این کار این است که قابلیت Auto Mask (که در تصویر زیر دور آن دایرۀ قرمز کشیدهایم) را روشن کنید. با این کار Lightroom به طور خودکار ابزار ابزار Adjustment Brush را به حالت ماسک در میآورد. حالا اگر دقیقاً روی آن قسمت خاصی که میخواهید نورش را تنظیم کنید کلیک کنید، Lightroom قسمتهایی که رنگ، نور و تن مشابه همان قسمت را دارند، شناسایی میکند و انتخاب میکند. پس فقط رنگ همان منطقۀ خاص تغییر میکند و روی کنارههای آن منطقه تأثیری ندارد (اگر با فتوشاپ آشنا باشید، عملکرد این ابزار تقریباً مثل ابزار Magic Wand در فتوشاپ است که مناطق همشکل را تشخیص میدهد و انتخاب میکند).
۳/ استفاده از Clone و Heal برای حذف لکهها
فرض کنید چیزی شبیه به لکه در عکس است که میخواهید آن را اصلاح کنید. خب احتمالاً برای این کار ابزار Spot Healing را انتخاب میکنید و دور لکه میکشید. اما با این کار خواهید دید که خط مرز بین لکه و قسمتهای دیگر به صورت بلوری دیده میشود و مشخص است. خب پس راه بهتر چیست؟ اول Stop Removal را که در تصویر زیر میبینید انتخاب کنید.
بالای این پنل دو گزینۀ Clone و Heal را میبینید که باید یکی را انتخاب کنید.
حالا اگر Clone را انتخاب کنید، میتوانید برای قسمت لکه یک جایگزین انتخاب کنید که نتیجۀ طبیعیتری خواهید داشت. در گزینۀ Clone دستتان برای انتخاب جایگزین برای لکه بازتر است. Heal هم برای خیلی از قسمتها کاربردی است، اما در جاهایی که بافت اطراف لکه متفاوت و متنوع است ممکن است کار را خراب کند. به علاوه معمولاً در Heal، مرزها و لبهها مشخصتر هستند.
۴/ عناصر حواسپرتی را از کنارههای عکس حذف کنید
اصولاً وقتی کسی به یک عکس نگاه میکند ناخودآگاه اول چشمش به سمت قسمتهای روشنتر میرود. حالا اگر این قسمتهای روشن در کنارههای عکس باشند، توجه بیننده به کنارهها میرود و نه به سوژۀ اصلی! پس برای این که توجه مخاطب را به سوژۀ اصلی جلب کنیم، بهتر است که هر گونه عنصر حواسپرتی را از کنارهها حذف و یا مثلاً بلور کنیم (مگر این که کنارهها بخش ضروری از عکس باشند). پس در روند رتوش تصاویر با لایتروم بر این نکته تمرکز کنیم که همیشه سوژۀ اصلی باید مرکز توجه عکس باشد.
آموزش جامع نرم افزار لایت روم – کلیک کنید
۵/ در تغییر نور در چشمها، مواظب کنتراست باشید
شاید برایتان پیش آمده که گاهی میخواهید نور را در قسمت چشم یک پرتره بیشتر کنید. اما این کار بیشتر اوقات باعث افزایش کنتراست در آن قسمت میشود. تقویت نور در قسمتهایی که از قبل به اندازۀ کافی نور دارند، خوب است، اما برای اصلاح یا تغییر اساسی در پرتره، مناسب نیست.
اگر خودتان عکاسی میکنید، برای این که بعداً بتوانید راحتتر نور قسمت چشم را بیشتر کنید، باید دقت بیشتری در نورپردازی داشته باشید. مثلاً از دو منبع نور (یا یک منبع نور و یک بازتابندۀ نور) استفاده کنید. میتوانید منبع نور را طوری تنظیم کنید که انعکاس نور داخل چشم بیافتد. به هر حال هنگام عکاسی باید به اندازهای به صورت و به خصوص چشمها نور بدهید، که تفاوت زیادی بین نور قسمتهای مختلف صورت و چشم نباشد.
۶/ در رتوش تصاویر با لایت روم، فقط لکههای اضافی را حذف کنید
حتماً دیدید که بعضی از آتلیهها هر چیزی اضافهای را از پرتره حذف میکنند. اما رتوش حرفهای قانون دیگری دارد. این قانون میگوید هر چیزی که موقتی است و جزو شناسههای آن شخص نیست (مثل جوش، لک و …) را حذف کنید. اما چیزهایی را که بخشی از خود شخص است (مثل بعضی از خالها، خالکوبی، و … ) را حذف نکنید و بگذارید باقی بماند (مگر این که خود شخص از شما بخواهد آن را حذف کنید). با این کار رتوش شما به مراتب طبیعیتر و حرفهایتر خواهد بود.

از نکتههای بالا میتوانید برای همۀ عکسها از پرتره گرفته تا حیات وحش و منظرۀ طبیعی استفاده کنید. امیدواریم با به کارگیری این ترفندها، رتوشهای بهتری داشته باشید. میتوانید سایر مطالب مرتبط با ادوبی لایتروم را اینجا ببینید. برای یادگیری صفر تا صد این برنامه، آموزش اصولی لایت روم دوره مناسبی است.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیریمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه طراح پروداکتیوتری باشیم؟ مدیریت پروژه برای طراحان
طراحی کاراکتر وکتور از صفر تا صد
۱۰ قانون طلایی طراحی لوگو
معنای رنگ ها در فرهنگ های مختلف و کاربرد آنها در گرافیک
ترکیب تصاویر دیجیتال؛ ساخت جهانهای بصری موازی
آماده کردن طراحی برای فرایند چاپ
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بینهایت helpful