راهنمای جامع آشنایی با رزولوشن تصویر | قسمت اول

اصطلاح ” رزولوشن تصویر ” اصطلاحی است که بارها در زمینههای مختلف میشنویم. اما معمولاً همیشه سؤالات زیادی پیرامون رزولوشن تصویر مطرح است. از طرفی اگر درک درستی از رزولوشن نداشته باشیم، ممکن است تأثیر منفی زیادی در انواع پروژهها و آثارمان داشته باشد. به همین منظور این بار در خانۀ فتوشاپ میخواهیم راهنمای جامع آشنایی با رزولوشن تصویر را در دو قسمت خدمت شما عزیزان ارائه کنیم. در قسمت اول دربارۀ رزولوشن تصویر و پیکسلها صحبت میکنیم تا مفهوم رزولوشن کاملاً برایتان جا بیافتد. در قسمت دوم نیز در مورد نحوۀ زیاد کردن تعداد پیکسلهای کل یک تصویر و درونیابی در فتوشاپ و همینطور تنظیمات رزولوشن برای چاپ تصویر دیجیتالی صحبت خواهیم کرد. همراه ما باشید.
در این صفحه میخوانید:
پیکسل چیست؟
به طور کلی تصاویر به ۲ دستۀ کلی وِکتور (Vector) و رَستر (Raster) تقسیم میشوند. تصاویر رستر که به آنها Bitmap هم میگویند، مبتنی بر پیکسل هستند. به این معنی که این این تصایر شبکهای از مربعهای کوچک (پیکسلها) هستند که این مربعها در کنار هم تصویر را میسازند. اگر روی عکسهای رستری زوم کنید، این پیکسلها را میتوانید ببینید. تصاویری مثل عکسها، که تنوع و پیچیدگی رنگی زیادی دارند، رستری هستند. رایجترین فرمتهای رستری JPG، PNG، GIF و PSD هستند.

تصاویر وکتوری، بر اساس محاسبات ریاضی و بردارها ساخته شدهاند. ویژگی ممتاز این نوع از تصاویر، این است که میتوانند بدون افت کیفیت بزرگ و کوچیک شوند. در این مطلب تصاویر وکتوری موضوع بحث ما نیست. چرا که مقولۀ رزولوشن تصاویر تقریباً برای آنها مطرح نیست. بنابراین در این مطلب دربارۀ رزولوشن تصاویر رستر صحبت خواهیم کرد.
DPI چیست؟
و اما به مقولۀ DPI رسیدیم. DPI مخفف عبارت ” Dots-per-inch” و به معنی تعداد نقاط چاپ شده در هر اینچ از کاغذ برای چاپ است. از طرفی مثلاً در یک تصویر با رزولوشن ۱۰dpi هر اینچ از ۱۰ مربع کوچکتر به نام پیکسل ساخته شده است. بهتر است بدانید که به طور کلی از اصطلاح “PI” برای تعداد مشخصی از یک واحد در هر اینچ استفاده میشود. بنابراین در کارهای دیجیتالی از PPI (پیکسل در اینچ)، در اسکنرها از SPI (نمونه در هر اینچ) یا در چاپ از LPI (خطوط در هر اینچ) استفاده میشود. در این مطلب ما از اصطلاح dpi هم برای توصیف پیکسل در هر اینچ و هم برای توصیف نقطه در هر اینچ استفاده میکنیم.
ارتباط سایز و رزولوشن تصویر
شاید تصور کنید که میتوان عکسهای مختلف را با هم مقایسه کرد و گفت که هر عکسی که رزولوشن بیشتری دارد، پس قطعاً واضحتر و با کیفیتتر است. اما این تصور درستی نیست! چرا؟ چون عکسها اندازهها و شکلهای مختلف دارند و کیفیت یک تصویر در اصل به رابطۀ بین تراکم پیکسلها و اندازۀ تصویر بستگی دارد.
تعداد کل پیکسلهای موجود در یک عکس ثابت است. (مگر این که دوباره آن تصویر را با تنظیمات دیگری عکاسی کنید!). بنابراین وقتی یک عکس را بزرگ یا کوچک میکنید، چیزی که تغییر میکند، تعداد پیکسلها در هر اینچ (dpi) است. وقتی یک عکس را بزرگ میکنید، dpi کم میشود؛ یعنی تعداد کمتری پیکسل، یک اینچ از تصویر را تشکیل میدهند. پس پیکسلها باید برای پر کردن فضا، بزرگ شوند. طبیعتاً هر چه عکس بزرگتر شود، عکس پیکسلیتر و شطرنجیتر به نظر میرسد.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که کوچکتر کردن عکس، تأثیر منفی در کیفیت عکس ندارد. اما بزرگ کردن عکس، ممکن است آن را خراب کند. در مثال زیر، با بزرگ کردن عکس، dpi (تعداد پیکسلها در هر اینچ) کاهش پیدا کرده است.
حالا دیگر میدانید که در هر دو اندازه از تصویر بالا، تعداد ثابت و یکسانی پیسکل وجود دارد. اما dpi تصویر کوچک ۳۰۰ و dpi تصویر بزرگ، ۷۲ است. یعنی در تصویر کوچک، پیکسلها هم کوچکتر شدهاند و تعداد بیشتری از این پیکسلها یک اینچ از عکس را میسازند. البته لازم به ذکر است که روشی به نام Interpolation در فتوشاپ برای تغییر تعداد پیکسلهای کل یک تصویر وجود دارد که در قسمت دوم این مطلب به بررسی آن خواهیم پرداخت.
در مثال زیر اندازۀ دو تصویر مساویست. ولی در عکس سمت راست، تعداد کل پیکسلهای عکس را کم کردهایم تا موضوع بالا را بهتر متوجه شوید. چون که در عکس راست، پیکسلها کمتر هستند، ناچار شدند که بزرگتر شوند. پس dpi عکس کمتر شده و به همین دلیل هم عکس پیکسلیتر و طبیعتاً بیکیفیتتر شده است.

امیدواریم از این مطلب لذت برده باشید. در قسمت دوم نیز همراه ما باشید تا با چگونگی افزایش تعداد پیکسلهای یک عکس در فتوشاپ آشنا شوید. همچنین میتوانید در مورد کم کردن سایز تصاویر در فتوشاپ برای به اشتراکگذاری نیز در خانۀ فتوشاپ بخوانید. اگر سؤال یا پیشنهادی دارید، میتوانید در قسمت نظرات با ما در تماس باشید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید