رشته های مختلف هنر در بین مسلمانان

“هنر” اقیانوسی است که هر قطرۀ آن حرفهای زیادی برای گفتن دارد. یکی از مهمترین حوزههای هنر، متعلق به هنر اسلامی است. در ادامه این مطلب قصد داریم دربارۀ رشتههای مختلف هنر در بین مسلمانان و هنر اسلامی از گذشته تا به امروز صحبت کنیم. بنابراین اگر شما همراهان گرامی نیز از علاقهمندان به هنر اسلامی هستید، تا انتهای این مطلب از خانۀ فتوشاپ ما را همراهی کنید.
در این صفحه میخوانید:
هنر اسلامی
منظور از هنر اسلامی، هنری است که در سرتاسر جهان به نوعی در خدمت ارزشهای اسلامی است. از طرفی از زمان رواج اسلام در ایران، هنر اسلامی ایرانی جان گرفت که از همان زمان تا به امروز، نقش برجستهای در هنر اسلامی داشته است. در واقع این تلاش و ذوق هنرمندان هر دوره از تاریخ ایران بود که بخشهای مختلفی را به هنر اسلامی اضافه کردند تا روز به روز بر وسعت آن افزوده شود.
رشتههای مختلف هنر در بین مسلمانان
هنر اسلامی شامل رشتههای بسیار گسترده و متنوعی است. از محبوبترین و رایجترین این شاخهها میتوان به هنرهای زیر اشاره کرد:
- نگارگری (نقاشی)
- خوشنویسی
- معماری
- شعر و موسیقی
- کاشیکاری و سفالگری
- هنرهای نمایشی
- قالی بافی و … .
از ابتدای ورود اسلام به ایران بعضی از این رشتههای مختلف هنر در بین مسلمانان جهان در کشور عزیزمان ایران هم محبوب شده و روز به روز علاقهمندان بیشتری پیدا کرد. به طوری که با پر رنگتر شند جاگیاه هنر اسلامی در ایران، رفته رفته آثار بینظیر و خیرهکنندهای توسط هنرمندان حوزههای مختلف در این زمینه خلف شد. به عنوان مثال تعزیهخوانی را میتوان نوعی هنر نمایشی مذهبی دانست که پیشنۀ کهنی در تاریخ ایرانی اسلامی دارد. یا اگر به هنرهای اسلامی ایرانی در زمانهای نزدیک نگاهی بیاندازیم، با اثر بینظیر ظهر عاشورای استاد فرشچیان مواجه میشویم.
گرافیک اسلامی در رشتههای مختلف هنر در بین مسلمانان؛ از گذشته تا به امروز
با ورود به عصر تکنولوژها راه خود را به حوزههای مختلف پیدا کردند. دنیای هنرهای اسلامی و رشتههای مختلف هنر در بین مسلمانان نیز از فناوریهای روز دنیا بی بهره نمانده است. بنابراین مفهومی که در حال حاضر تحت عنوان هنر اسلامی شناخته میشود، دامنۀ وسیعتری پیدا کرده و شامل آثارهنری و گرافیکهای دیجیتالی نیز میشود. در واقع این هویت و ذات هنرهای اسلامی نیست که تغییر کرده است؛ بلکه فقط با گذشت زمان بازارها آن به روز شده و به روشهای جدیدتری اجرا و ساخته میشوند.
آثار هنری دیجیتالی هیئتی مذهبی
گرافیک هیئتی نیز امروزه عضوی از گرافیک اسلامی است که از تصاویر و ویدیوهای است تشکیل میشود که متعلق به هیئتها و مداحیها هستند. برای مثال تدوین ویدیوهای هیئتها و روضهها و اعمال انواع افکتها روی آنها و یا طراحی انواع پوسترها و گرافیکهای تصویری هیئتها در این شاخه میگنجد. از مهمترین کاربردهای این ویدیوها و تصاویر هیئتی، تولید محتوای مذهبی و هیئتی و اشتراک آنها در وبسایتها، کانالها و یا شبکههای اجتماعی محبوب مثل اینستاگرام است.
از آنجایی که در مجموعۀ خانۀ فتوشاپ به طور پیوسته توجه ویژهای بر تأمین نیاز روز مخاطبان گرامی بوده است، با افزایش محبوبیت تولید محتوای هیئتی، در خانۀ فتوشاپ نیز دورههایی مختص این شاخه از گرافیک اسلامی، توسط اساتید حرفهای و مجرب تدریس شده و در اختیار علاقهمندان به این شاخه قرار گرفته است. در واقع از آنجایی که برای این دسته از آثار هنری منابع آموزشی جامع و متمرکزی وجود ندارد، این دورهها به منظور آموزش جامع نحوۀ تولید انواع محتواهای هیئتی و مذهبی و با هدف ارتقای کیفیت محتواهای مذهبی آماده شدهاند. آموزشهای هیئتی مذهبی در خانۀ فتوشاپ به دو دستۀ تدوین هیئتی و گرافیک هیئتی تقسیم شدهاند. در ادامه دربارۀ هر یک از این دورههای آموزشی بیشتر صحبت میکنیم.
تدوین هیئتی
دورههای آموزش تدوین هیئتی خانۀ فتوشاپ، به طور کلی شامل آموزش ساخت کلیپهای مذهبی و هیئتی و اجرای انواع افکتهای متناسب با فضای مذهبی، روی این کلیپهاست. بنابراین برنامههایی که به طور ویژه در این دسته از آموزشهای هیئتی مورد استفده قرار میگیرند و آموزش داده میشوند، برنامههای افترافکت و پریمیر هستند.
به عنوان مثال دورۀ آموزش ساخت اکولایزر موزیک حرفهای یکی از دورههای این دسته است. این دوره به آموزش ساخت اکولایزر برای استفاده در کلیپهای مذهبی مثل مداحیها میپردازد. تصویر زیر یکی از پروژههایی است که نحوۀ ساخت آن در برنامۀ افترافکت به صورت صفر تا صد آموزش داده میشود.

لازم است اشاره کنیم که در دستۀ تدوین هسئتی ۳ مورد از جامعترین آموزشها را هم مشاهده میکنید که با نام “هیئت یار” مشخص شدهاند. دورههای هیئت یار در ابتدا در یک پکیج آماده شد و در اختیار کاربران عزیز قرار گرفت. اما به مرور و با استقبال مخاطبان از این دوره، دورۀ هیئت یار به دورۀ دنبالهداری تبدیل شد که در چندین پکیج خدمت مخاطبان ارائه شد. البته لازم به ذکر است که هر یک از این دورهها به آموزش مستقل و جامع بخشی از تولید محتوای هیئتی میپردازد. بنابراین این دورهها به هم وابسته نبود و میتوانید فقط از هر کدام از دورهها که مایلید استفاده کنید. با کلیک روی نام و یا تصویر هر یک از دورهها میتوانید وارد صفحۀ آن شده و توضیحات دقیق دوره را مشاهده کنید.



گرافیک هیئتی
دورههای گرافیک هیئتی نیز شامل طراحی و ایجاد انواع تصاویر و گرافیکهای هیئتی و مذهبی است. این آموزشها شامل طراحی انواع پوسترها و لوگوتایپها و … میشوند. در این دسته هم پکیجهای جامعی تحت عنوان هیئت یار آماده شدهاند که در هر یک از آنها به آموزش یکی از شاخههای گرافیک هیئتی رداخته شده است. با کلیک روی نام و یا تصویر هر از این دورهها نیز میتوانید وارد صفحۀ دوره شوید.


شما همراهان گرامی در صورتی که هر سؤال ابهام یا نظری دربارۀ دورههای آموزشی خانۀ فتوشاپ دارید، میتوانید در قسمت نظرات با در تماس باشید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید