طراحی گرافیک چیست؟

شاید شما هم جزو کسانی باشید که به طراحی گرافیک علاقهمندند اما هنوز وارد دنیای گرافیک نشدهاند. پس احتمالاً هر بار که اسم طراحی گرافیک به گوشتان میخورد بیشتر طراحیهای تبلیغاتی مثل بیلبوردها و یا طراحی وبسایتها به ذهنتان میآید. اما زمینههای بسیار متنوع دیگری هم هستند که زیر شاخۀ طراحی گرافیک به حساب میآیند. مثل طراحی اینفوگرافیک، جلد کتاب ، لوگو ،کارت ویزیت ، یوآی/ یوایکس، طراحی روی پارچه، انیمیشن، موشن گرافیک و … . اگر به هر کدام از این زمینهها علاقهمندید و مایلید بدانید طراحی گرافیک چیست ؟ یا به دنبال یک راهنمای اصولی برای شروع کار هستید، در این مطلب با ما همراه باشید.
در این صفحه میخوانید:
طراحی گرافیک چیست ؟
طبق گفتۀ مؤسسۀ هنرهای گرافیکی آمریکا (AIGA)، طراحی گرافیک یعنی هنر برنامهریزی برای اجرای ایدهها با کمک محتوای بصری و متنی. این محتوای بصری میتواند به سادگی یک لوگو باشد و یا به پیچیدگی طراحی برای وبسایت. مهمترین هدف طراحی گرافیک این است که بتواند یک پیام مشخص را به کمک عناصر گرافیکی در رسانههای مختلف پیادهسازی کند و با مخاطب ارتباط برقرار کند. این پیام میتواند پیام یک کسب و کار برای فروش باشد، پیام یک وبسایت برای انتقال مفاهیم پیچیدهتر باشد و … .
ما هر روز عناصر ظریف هنری را اطراف خود میبینیم. از مجلهها و کتابها گرفته تا تابلوها و … . همۀ این عناصر روی درک هنری ما اثر میگذارند. این نکته را هم فراموش نکنید که اگر چه بسیاری از پروژههای طراحی گرافیک اهداف تجاری مثل تبلیغات دارند، اما کاربرد طراحی گرافیک فقط این نیست. به طور کلی طراحی گرافیک یک ابزار است برای این که از طریق هنر مفاهیم مختلف را انتقال دهیم.
عناصر و اصول طراحی گرافیک
برای این که بتوانید بهتر درک کنید که طراحی گرافیک چیست ؟ باید اول عناصر اصلی آن را بشناسید. این عناصر که با هم ترکیب میشوند و یک اثر گرافیکی را میسازند، عبارتند از:
- رنگ
- فرم
- خط
- شکل
- اندازه
- فضا (فضای خالی یا سفید)
- بافت (تکسچر)
اما برای درست قدم برداشتن در مسیر طراحی گرافیک علاوه بر عناصر بالا، باید به اصول طراحی گرافیک هم توجه کنید. در واقع با پیروی کردن از یکی یا چند تا از این اصول است که میتوانیم با ترکیب عناصر بالا یک اثر هنری تأثیرگذار و زیبا خلق کنیم. این اصول شامل این مواردند:
- تعادل
- تضاد
- تأکید
- جنبش
- تناسب
- ریتم
البته که حتماً میتوانید با تشخیص خودتان این اصول را رعایت نکنید; اما این کار زمانی جواب میدهد که اول این اصول را کامل بشناسید و بعد با تصمیمهای آگاهانه و فکر شده، خلاف آنها عمل کنید.
انواع طراحی گرافیک
همانطور که بالاتر هم گفتیم طراحی گرافیک شامل زمینهها و رشتههای زیادی است. تنوع و تعداد این رشتهها به اندازهای است که میتوان گفت همۀ علایق را راضی میکند.
اگر ۳۰ سال پیش از مردم میپرسیدید طراحی گرافیک چیست ؟ احتمالاً جواب آنها به طراحیهای چاپی مثل مجله، پوستر فیلم و تبلیغات محدود میشد. اما با رشد تکنولوژی، زمینههایی برای طراحی گرافیک خلق شد که قبل از آن وجود نداشت. بعضی از این زمینهها که وجودشان را مدیون گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی هستند، عبارتند از:
- طراحی وبسایت که شامل طراحی صفحات و عناصر بصری جذاب و گیرا برای کاربران است.
- طراحی تجربۀ کاربری که یک برنامهریزی است برای اطمینان از راحتی استفاده از وبسایت یا نرمافزار.
- موشن گرافیک (یا انیمیشن) که هدف آن زنده کردن عناصر بصری از طریق جلوههای ویژه و … است.
رایجترین مشاغل در طراحی گرافیک
همانطور که در قسمت قبل گفتیم، پیشرفت تکنولوژی باعث خلق زمینههای جدیدی از طراحی گرافیک شد. پس به دنبال پیدایش این زمینهها طبیعتاً مشاغل جدیدی هم ظهور کرده. تا حدی که در حال حاضر نیاز بازار کار به طراحان گرافیک سنتی (یعنی طراحانی که بیشتر برای آثار چاپی نشریات طراحی میکنند) به نسبت قبل بسیار کمتر شده. اما برعکس آن، بازار کار برای طراحانی که آثار دیجیتالی تولید میکنند روز به روز داغتر میشود. از مهمترین دلایل این امر این است که برندها و کسب و کارها شدیداً به دنبال تقویت حضور آنلاین خود در دنیای اینترنت هستند. در کل میتوان گفت در حال حاضر رایجترین عناوین شغلی عبارتند از:
- گرافیکدیزاینر (برای تولید آثار دیجیتالی)
- طراح تجربۀ کاربری
- طراح وبسایت
- کارگردان هنری
- کارگردان خلاقیت
تمام این شغلها بازار کار خوبی دارند. پس کافیست اول علاقۀ خود را پیدا کنید، مهارتهای لازم را برای ان کسب کنید و بعد وارد بازار کار شوید.
ابزارهای محبوب برای طراحی گرافیک
حالا که میدانیم طراحی گرافیک چیست ، حتماً برایتان جالب است که بدانید بهترین و محبوبترین ابزارها برای طراحی گرافیک کدامند؟
اولین و سادهترین ابزار، دفتر طراحی است! خیلی از طراحان قبل از این که طراحی خود را در نرمافزارهای طراحی شروع کنند، ایدهها و طرحهای اولیه را روی کاغذ میکشند. اما از آنجاییکه دردنیای امروز طراحیهای دیجیتالی روی بورساند، غیر از دفتر طراحی، رایانه و نرمافزارهای طراحی عضوی جدانشدنی از طراحی گرافیک هستند. مدل رایانه یا تبلتی که باید داشته باشید، بستگی به زمینۀ کاریتان دارد و نمیتوان یک نسخۀ کلی برای آن پیچید. اما در مورد نرمافزارها میتوانیم بگوییم که محصولات کمپانی ادوبی حرف اول را در طراحی گرافیک میزنند! نرمافزارهایی مثل فتوشاپ، ایلاستریتور و ایندیزاین.
اما آیا غیر از این ابزارها، ابزار دیگری هم لازم است؟ بله! مهمترین ابزار خلاقیت و ایده است. فراموش نکنید که مراحل خلق یک اثر هنری عبارت است از:
- داشتن یک ایدۀ قرص و محکم
- کشیدن ایده و طرح اساسی روی کاغذ
- زنده کردن ایده با استفاده از رایانه و نرمافزارها
اگر به عنوان کسی که در شروع راه است، نگران این هستید که ایدهای به ذهنتان نمیرسد، میتوانید بیرون بروید و دنیای اطرافتان را با دید دیگری ببینید، از سایر طراحان ایده بگیرید یا در اینترنت جست و جو کنید. همچنین میتوانید با کلیک روی این لینک ، ۱۰ روش غیر منتظره را برای افزایش خلاقیت ببینید.
حالا که میدانید طراحی گرافیک چیست ، اگر علاقهمندید که وارد دنیای آن شوید، فراموش نکنید که حرف اول و آخر را در طراحی گرافیک فقط دو چیز میزنند: خلاقیت و تمرین! پس وقت را تلف نکنید، زمینۀ مورد علاقۀ خود انتخاب کنید و دست به کار شوید. ما هم با مجموعه آموزشهای طراحی گرافیک خود شما را در این راه همراهی میکنیم. از همراهی شما سپاسگزاریم.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید