چگونه از جنگل و بیشهزار عکس بگیریم؟ نکاتی درباره عکاسی در جنگل

با وجود آن که جنگل و بیشهزار میتوانند جذابترین مکان برای عکاسی باشند، اما عکاسی در جنگل چالشهای منحصر به فرد خود را دارد. چرا که جنگلها از لحاظ بصری محیطهای شلوغی هستند و انتخاب یک ترکیب معنادار از بین این همه سوژه شاید کار سختی باشد. همچنین وقتی میخواهیم از طبیعت در تابش مستقیم آفتاب عکاسی کنیم، کنتراستهای تکهتکه و نورهای مختلف در طبیعت، کار را دشوارتر میکند. به همین منظور در این مطلب از خانۀ فتوشاپ میخواهیم به چند نکتۀ مهم در عکاسی جنگل اشاره کنیم، که با در نظر گرفتن آنها میتوانید عکسهای جذابتر و حرفهایتری بگیرید.
۱/ اندازۀ سوژهها
به طور کلی درختان کهنسالتر، بزرگتر و کمپشتتر پتانسیل بهتری برای سوژه شدن دارند. چرا که معمولاً این درختها، شکلهای عجیبتر و جالبتر، فرسودگی و کاراکتر بیشتری دارند. همچنین با درختان کمپشت میتوان ترکیبهای سادهتر و تمیزتری را فراهم کرد.
در مقابل، درختهای جوانتر معمولاً شبیه هم هستند و در کنار هم یک مجموعۀ متراکم و یکنواخت را میسازند. همچنین معمولاً شاخ و برگ آنها بیشتر است و گره خورده در هم به نظر میرسند. در این صورت پیدا کردن یک نقطۀ کانونی قوی برای عکاسی در جنگل احتمالاً دشوارتر خواهد بود.
۲/ به هم ریختن الگوها برای عکاسی در جنگل
به طور معمول در جنگلها و بیشهزارها، درختان و گیاهان مجموعهای متراکم از الگوهای عمودی را ساختهاند. هر چند که عکاسی از همین الگو هم میتواند ایدۀ خوبی باشد؛ اما برای این که عکسهای جذابتر و متفاوتتری داشته باشید، بهتر است به دنبال چیزی باشید که این الگو را بشکند. مثلاً میتوانید یکی از این سوژهها را انتخاب کنید: یک درخت با ظاهری متفاوت باشد که آن الگوی عمودی را به هم ریخته، تودهای از گیاهان، درختی که افتاده، یک کُنده و … . همچنین سوژههای دیگری مثل دستهای از برگهای رنگارنگ که بکگراندش تنههای خاکستری درختان است یا حتی یک مسیر پیادهروی پیچ در پیچ بین درختان، میتواند الگوی یکنواخت جنگل را برهم زند و ترکیب بینظیری را بسازد.
۳/ شرایط جوی
همیشه میتوانید در هر روزی و با هر آب و هوایی به سراغ عکاسی در جنگل بروید. اما یکی از بهترین شرایط جوی برای عکاسی در جنگل، هوای مهآلود است با کمی نور خورشید که در فضا وجود دارد. این شرایط جوی معمولاً در اوایل تا اواسط صبح اتفاق میافتد. در این شرایط جوی، معمولاً کنتراستها بهتر دیده میشوند.
در یک روز آفتابی با هوای تمیز و آسمان آبی هم میتوان عکسهای جذاب گرفت. اما در چنین هوایی معمولاً نور خورشید به طور پراکنده روی تنههای درختان و زمین افتاده که این باعث ایجاد کنتراستهای پراکنده میشود. عکسهایی که از این تضادها گرفته میشوند، ممکن است تبدیل به عکسهای نویزدار و کمی ناخوشایند شوند که عناصر موجود در عکس با هم مخلوط و تبدیل به یک تودۀ غیر قابل تشخیص شدهاند. اما اگر خواستید در چنین جوی عکاسی کنید، بهتر است مقابل خورشید بایستید و از سایههایی که روی زمین افتادهاند، عکاسی کنید. همچنین بهتر است از عمق میدانهای کمتر استفاده کنید.
۴/ پیدا کردن نقطۀ کانونی
اگر آنقدر خوششانس بودید که یک جنگل با درختان قدیمی پیدا کردید، حالا باید آنها را در یک ترکیب معنادار در قاب عکاسی خود قرار دهید. برای این کار باید یک نقطۀ کانونی خوب پیدا کنید (مثلاً یک تنۀ درخت یا ریشههای در هم تنیدۀ جذاب) و آن را تبدیل به نقطۀ قوت عکس خود کنید. البته با این ترفند هم باز ممکن است که سوژۀ مدنظرتان به اندازۀ کافی متمایز به نظر نرسد. چرا که جنگل و بیشهزار معمولاً پر از سوژههایی هستند که از لحاظ بصری با هم ترکیب شدهاند. برای حل کردن این مشکل هم میتوانید از ترفند بعدی استفاده کنید.
۵/ توجه به اطراف مرکز کانونی
برای این که سوژۀ اصلی که انتخاب کردهاید بتواند نقطۀ مرکزی و قوت عکستان باشد، باید فضای اطراف آن را هم طوری انتخاب کنید که به برجستهسازی سوژه کمک کند. مثلاً میتوانید از زاویهای عکس بگیرید که بین سوژۀ اصلی (مثلاً همۀ تنۀ جذاب درخت) و فضای اطراف آن (که میتوانند عناصر پشت آن یا جلوی آن باشند)، یک فضای خالی باشد. با این کار علاوه بر برجستهسازی سوژۀ اصلی، جلوهای سهبعدی به عکس خود میدهید.
برای ایجاد فضا در اطراف سوژۀ اصلی، میتوانید به سوژۀ نزدیک شوید و با لنزهای Wide عکاسی کنید. با این کار فضای بین سوژه و اطرافش، بیشتر به نظر خواهد رسید. همچنین بهکارگیری پرسپکتیو جوی هم میتواند سوژۀ اصلی را تبدیل به مرکز توجه عکس کند.
۶/ بهترین تنظیمات
معمولاً عکاسی در جنگل از زاویهای که آسمان بین شاخ و برگهای درخت باشد، باعث ایجاد مناطقی با کنتراست بیش از حد در عکس و خراب کردن ترکیب میشود. چراکه توجه بیننده را از کانون تصویر گرفته و به خود جلب میکند. برای عکاسی در چنین حالی و برای حل این مشکل، بهتر است از فاصلۀ کانونی بیشتری مثلاً ۵۰ تا ۱۰۰ میلیمتر استفاده کنید. البته زاویۀ باز هم گاهی نتیجۀ خوبی میدهد (به خصوص وقتی که میخواهید در هوای مهآلود یا در هوای آفتابی از سایهها عکس بگیرید).
نکتۀ بعدی این که سعی کنید از سهپایه برای عکاسی در جنگل استفاده کنید تا خیالتان از بابت نلرزیدن دوربین و ایجاد نشدن نویز و .. راحت باشد. همچنین در محیطهایی از جنگل که نور کمتر است، بهتر است مقدار ISO دوربین را زیاد کنید تا عکسهای بهتری داشته باشید. استفاده از لنزهای تلهفوتو (که دارای فاصۀ کانونی بسیار بزرگند و میتوانند از فاصلههای دورتر فوکوس کنند) میتواند کارتان را جذابتر و راحتتر کند.
۷/ فیلترهای پولارایزه
انواع فیلترهای پولاریزه (که قابلیت استفاده در اکثر لنزها را دارند) یکی دیگر از تجهیزاتی هستند که میتوانند کمک زیادی به عکاسی در جنگل و بیشهزار کنند. یکی از کاربردهای این فیلتر، کاهش تابش بیش از حد یا انعکاس نور توسط اجسام غیر فلزی است. مثلاً برگها میتوانند نور زیادی را منعکس کنند؛ اما شاید با لنز معمولی نتوانید میزان انعکاس آنها را تشخیص دهید. اما وقتی با یک فیلتر پولاریزه به آن نگاه کنید، دقیقاً متوجه میزان درخشندگی عناصر و همینطور میزان رنگهای موجود در عکس میشوید.
معمولاً در فضایی که پر از شاخ و برگ است، از هر زاویهای که عکس بگیرید، بعضی از برگها بیشتر نور را منعکس میکنند. اما نکتۀ جذاب استفاده از فیلترهای پولاریزه این است که میتوانید آن را روی لنز بچرخانید و با مشاهدۀ تغییرات، بهترین حالت را انتخاب کنید و عکسهای جذاب خود را بگیرید.

در این مطلب سعی کردیم به مهمترین ترفندهای عکاسی در جنگل و بیشهزار اشاره کنیم. اما قطعاً اگر شما هم دوربین در دست بگیرید و عکاسی در جنگل را شروع کنید، خودتان هم به نکات و تکنیکهای دیگری دست پیدا خواهید کرد. بعد از تسلط به عکاسی، می توانید شروع به یادگیری نرم افزار لایت روم کنید و تصاویر خود را ویرایش نمایید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید