همه چیز دربارۀ عکاسی مینیمال

سبک مینیمال، سبکی است که همیشه در سرتاسر دنیا بسیار محبوب بوده و توانسته در رشتههای مختلف هنری ورود کند. خوشبختانه رشتۀ عکاسی هم از این ژانر هنری بهره برده و عکاسی مینیمال تبدیل به یکی از جذابترین سبکهای عکاسی شده است. اگر شما هم به عکاسی مینیمال علاقه دارید و مشتاقید که دربارۀ این سبک بیشتر بدانید و تکنیکهای این سبک عکاسی را بشناسید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
در این صفحه میخوانید:
سبک مینیمال چیست؟
به طور کلی سبک مینیمال به معنای تمرکز روی عناصر اساسی و پیدا کردن هنر در سوژههای بسیار ساده است. در واقع مینیمالیسم، کنار گذاشتن عناصر غیر ضروری و نگه داشتن عناصری است که وجود آنها در اثر هنری ضروری است. حتماً این جملۀ معروف را در تعریف سبک مینیمال شنیدهاید: “کمتر، بیشتر است”.
سادگی، شفافیت و واحد بودن: این ویژگیها هستند که به زندگی قدرت، نشاط و شادی میبخشند؛ چرا که اینها اِلِمانهای هنر متعالی هستند.
“ریچارد هالووی”
عکاسی مینیمال چیست؟
عکاسی مینیمال وسیلهای برای نمایش احساسیترین و جذابترین داستانها در تأثیرگذارترین سوژههاست. میخواهید اولین قدم را برای ورود به دنیای عکاسی مینیمال بردارید؟ پس دوربین خود را روشن کنید و نگاه خود را روی یک سوژۀ اصلی و ترکیبات بسیار ساده متمرکز کنید و اجازه دهید خلاقیتتان غلیان کند.
عکاسی از عناصر ساده کار راحتی است؛ اما معنا دادن به آنها کار دشواری است. اینجا همان نقطهای است که هنر مینیمالیسم وارد عمل میشود. مثل هر هنر دیگری، در عکاسی هم باید سعی کنید سوژهها را طوری ببینید که دیگران نمیبینند.
فاکتورهای اساسی در عکاسی مینیمال
اگر مشتاقید که رازهای عکاسی را بشناسید، اول از همه باید کمی تحقیق کنید و از نمونهکارهای عکاسان مینیمالیست دیگر الهام بگیرید. امروزه به لطف دنیای دیجیتال، بیش از هر زمان دیگری به نمونهکارهای دیگر عکاسان و ارتباط با آنها دسترسی داریم. پس از این فرصت طلایی استفاده کنید، کارهای عکاسان مینیمالیست دیگر را پیدا کنید و به جزئیات آثار آنها دقت کنید. با این کار کمکم کلیات عکاسی مینیمال دستتان خواهد آمد و میتوانید عکسهای منحصر به فرد خود را در سبک مینیمال بگیرید. در ادامه به مهمترین اصولی که در عکاسی مینیمال باید مد نظر قرار دهید، اشاره میکنیم.
سادگی، کلید عکاسی مینیمال
سادگی و مینیمالیسم، دو مفهوم جدا از هم هستند که مکمل یکدیگرند. در عکاسی مینیمال باید عناصر معدودی را انتخاب کنید و طوری آنها را مرکز توجه عکس قرار دهید که حداکثر تأثیر را در عکس داشته باشند.
در هر سبک عکاسی باید چشماندازهای گیرا را انتخاب کنید و بعد با پسزمینه، سوژهها، ترکیببندی و نوردهی بازی کنید. حالا وقتی صحبت از عکاسی مینیمال است، قرار است با کمتری عناصر، بیشترین مفهوم را تداعی کنید.
تقارن
یکی از موارد مهم در عکاسی مینیمال ، انتخاب درست ترکیببندی است. به خصوص اگر به جای یک عنصر، چند عنصر دارید، باید بهترین ترکیب و قاببندی را برای آنها انتخاب کنید تا تقارن هم در آن رعایت شده باشد. در عکسهای مینیمال، تقارن درست و کامل، میتواند به معنابخشی به عناصر کمک کند.
یکی از بهترین تکنیکها در عکاسی مینیمال، استفاده از قانون یک سوم است. تسلط بر این تکنیک، جذابیت عکسهای شما را دو چندان میکند و سوژۀ شما را (حتی اگر عنصر بسیار کوچکی باشد) تبدیل به مرکز توجه میکند.
متمایز کردن سوژۀ اصلی
همانطور که در عکسهای مینیمالی مثل عکس زیر میبینید، در عکاسی مینیمال باید یک سوژه را انتخاب کنید و آن را در عکس متمایز کنید. مثلاً اگر سوژه را روی یک بکگراند ساده و واضح قرار دهید، مرکز توجه روی سوژه خواهد بود. در این صورت فقط باید سوژه را با یک ترکیببندی خاص قراردهید تا از سادگی محض به سبک مینیمال تبدیل شود.
میتوانید سوژه را وسط، راست، چپ یا پایین عکس قرار دهید. زوایا و جایگاههای مختلف را امتحان کنید تا بهترین مکان را برای سوژۀ اصلی که قرار است متمایز باشد، پیدا کنید.
استفاده از فضای منفی
فضای منفی به زبان ساده، فضای خالی اطراف سوژه (معمولاً فضای خالی سوژه) است. فضای منفی میتواند شامل جزئیات یا عناصر کوچک دیگر هم باشد، اما بیشتر عکاسان مینیمالیست ترجیح میدهند که از فضاهای خالی و باز مثل آسمان، دریاچه، تپه و … استفاده کنند.
بنابراین یکی دیگر از نکات کلیدی در عکاسی مینیمال، سادهسازی بکگراند برای برجستهسازی سوژۀ اصلی است. برای استفادۀ درست از فضای منفی باید دقت کنید که تعادل بین سوژه و تأثیر فضای منفی برقرار باشد.
تکنیکهای طلایی در عکاسی مینیمال
در کنار اصول عکاسی مینیمال ، نکات دیگری هم هستند که میتوانند تأثیر شگرفی در تبدیل یک عکس ساده به عکس مینیمال داشته باشند. در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
رنگهای مکمل
ترکیب رنگهای متضاد مثل سفید و سیاه، از بهترین تکنیکها در عکاسی مینیمال است. اما گاهی با ترکیب رنگهای مکمل به ترکیبهای جذابتری دست پیدا خواهید کرد. مثلاً ترکیب رنگهای روشن با مکملشان و بازی با سایهها ترکیبهای بینظیری را میسازد.
نکته: در کنار ترکیب رنگهای مکمل استفاده از اشکال یا الگوهای متضاد هم عکسهای مینیمال شگفتانگیزی را برایتان به ارمغان میآورند.
تکسچرها
درست مثل رنگها که میتوانند مکمل هم باشند، تکسچرها (بافتها) هم همینطورند. از طرفی یکی از ترفندهای عکاسی هنری مینیمالیستی، ترکیب کردن رنگ و تکسچر در یک عکس است. در این ترکیب هم باید اصل سادگی را رعایت کنید و از ترکیب رنگها و بافتهای هماهنگ، نهایتاً یک ترکیب ساده بسازید. ساخت چنین ترکیبی، شما را در عکاسی مینیمال، چند پله بالاتر میبرد.
خطوط و اشکال
مورد دیگری که به این ژانر هنری کمک میکند، معماری مینیمالیستی است. خطوط، اشکال و الگوهای هندسی میتوانند یک فضای مینیمالیستی جذاب را بسازند. مثلاً دیوار، پنجره، پله و … همگی انتخاب مناسبی برای عکاسی مینیمال هستند. همچنین تکرار اشکال هندسی و ساخت یک الگو از آنها نیز میتواند تکنیک جذابی باشد.
احساس بخشیدن به عکس مینیمالیستی
اگر بتوانید عکسهایی را بگیرید که در عین مینیمال بودن، احساسی را به مخاطب برسانند، چند پلۀ دیگر در عکاسی مینیمال پیشرفت کردهاید. برای این کار فقط باید مهارتهای عکاسی مینیمال که بالاتر گفتیم را در خود تقویت کنید و بتوانید بهترین جزئیات را برای عکس خود انتخاب کنید.
برای احساس دادن به عکس و خلق یک داستان، مثلاً میتوانید در شهر عکاسی کنید و فاکتورهای عکس مینیمال را در آن رعایت کنید. یا در طبیعت قدم بزنید و عکسهای مینیمال معناداری را شکار کنید. در واقع اگر بخواهید یک داستان یا احساس را با عکس منتقل کنید، باید سوژۀ اصلی را با جزئیات دیگر ادغام کنید و یک ترکیب هماهنگ معنادار بسازید.
ابزارهای عکاسی مینیمال
یکی از بهترین ابزارها برای عکاسی در سبک مینیمال، دوربینهای DSLR هستند. با این دوربینها مثلاً میتوانید به راحتی با اثر Boke یک عمق میدان ایجاد کنید. اما با این حال، میتوانید با تلفنهای هوشمند هم در این سبک عکاسی کنید. چرا که قابلیتهایی مثل Boke و … جزو ضروریات عکاسی مینیمال نیستند.
اما نکتۀ مهم در داشتن عکسهای مینیمال، این است که بتوانید خطوط را کامل و واضح در عکس داشته باشید. امروزه خیلی از گوشیهای هوشمند هم دوربینی با کیفیت قابل قبول برای عکاسی حرفهای دارند.

عکاس مینیمالیست شدن نیاز به صبر و تمرین دارد. کافیست دست کار شوید، حالات مختلف را امتحان کنید و عکسهای مینیمال متنوعی را بگیرید. فراموش نکنید که حتی عکاسان حرفهای هم همیشه چیزی برای یادگیری دارند. همچنین نمونهکارهای خود را فضای مجازی به اشتراک بگذارید تا بتوانید بازخورد مخاطبان را دریافت کنید. از همراهیتان سپاسگزاریم. برای مطالعه بیشتر در این زمینه، می توانید سایر محتواهای خانه فتوشاپ در زمینه آتلیه و عکاسی را هم ببینید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید