۶ اشتباه رایج یک فریلنسر تازهکار

اگر تصمیم گرفتهاید که از این به بعد به عنوان یک طراح فریلنسر کار کنید، احتمالاً آنقدر تجربه و دانش در طراحی دارید که بتوانید به تنهایی از پس طراحیها برآیید. اما باید بدانید که دانش طراحی، تنها چیزی نیست که یک فریلنسر تازهکار برای موفقیت لازم دارد. اگر میخواهید بدانید ممکن است در این مسیر دچار چه اشتباهاتی شوید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. در این مطلب میخواهیم به ۶ اشتباه رایج یک فریلنسر تازهکار اشاره کنیم، که اگر آنها را بدانید و از آنها دوری کنید، سرعت بیشتری در مسیر موفقیت خواهید داشت.
در این صفحه میخوانید:
اشتباه اول: تعیین دستمزد کم
اگر شما طوری برنامهریزی کنید که بخواهید در یک پروژه هفتهای ۴۰ ساعت برای مشتری وقت بگذارید، در واقع باید چیزی در حدود ۶۰ تا ۸۰ ساعت کار کنید! چرا؟ چون در دنیای فریلنسر بودن، همه چیز به عهدۀ خودتان است و حتی کارهایی به وظایفتان اضافه میشود که قبل از این احتیاجی به انجام آنها نداشتهاید. کارهایی مثل: بازاریابی برای گرفتن پروژههای بعدی، پاسخ به تماسهای تلفنی برای هماهنگی با مشتری یا گرفتن پروژه و … . پس اگر مثلاً قبلاً دستمزدتان ساعتی x تومان بوده، در فریلنسری مقدار بیشتری را در نظر بگیرید.
اشتباه دوم: ننوشتن قرارداد
اگر قرار است به عنوان یک فریلنسر تازهکار از بین این ۶ نکته فقط به یکی توجه کنید، آن یکی همین نکته است. نکتۀ بسیار مهم برای شروع یک پروژۀ جدید نوشتن قرارداد است. بعضی از فریلنسرهای تازهکار نوشتن قرارداد را جدی نمیگیرند. اگر نمیدانید قراردادهای کاری طراحان چگونه است، میتوانید جست و جو کنید تا ببینید مواردی که در همۀ این قراردادها یکسان است کداماند. از مهمترین مواردی که باید در قرارداد مشخص شود، شرایط پرداخت و میزان دقیق دستمزد، تعیین زمان تحویل پروژه و این که پروژه در چند مرحله تحویل داده شود، انتظارات شما از مشتری و انتظارات او از شما و … است.
حتی میتوانید یک وکیل داشته باشید تا او همۀ کارهای مربوط به قراردادهایتان را انجام دهد. اما اگر هم نمیخواهید وکیل داشته باشید، فراموش نکنید که همیشه قرارداد مکتوب بهترین گزینه است. البته با وجود نوشتن قرارداد هم ممکن است مشکلاتی پیش بیاید؛ اما به هر حال داشتن یک قرارداد قرص و محکم میتواند خیلی از اختلافات را حل کند.
اشتباه سوم: نداشتن قواعد و قوانین مشخص
داشتن قواعد و قوانین مشخص میتواند شما را به عنوان یک فریلنسر تازهکار متمایز کند. خیلی از فریلنسرهای جدید فقط از قواعدی که مشتری تعیین میکند پیروی میکنند. این هم کار بدی نیست؛ اما این که خودتان در مورد یک سری قواعد لازم تحقیق کنید و چهارچوب معینی برای خودتان تعیین کنید، انتخاب بهتری است.
این چهارچوبها و قوانین شامل نحوۀ نوشتن فاکتور و قرارداد و جزئیات هر یک از آنها و … میشود. با تعیین کردن این موارد، هم خیالتان راحتتر است، هم لازم نیست هر بار در هر پروژه برای تصمیم گرفتن دربارۀ این موارد وقت صرف کنید و هم این که با این کار میزان حرفهای بودنتان را به مشتری نشان میدهید.
البته ممکن است با وجود داشتن یک سیستم کاری مشخص، با یک مشتری رو به رو شوید که او هم قواعد متفاوت خاص خود را داشته باشد و بر اجرای آنها هم تأکید داشته باشد. در چنین مواردی لازم نیست شما هم بر همۀ قوانین خود تأکید داشته باشید. میتوانید با گفت و گو به یک سیستم کاری مشترک برسید که هر دو موافقید. اما در شرایط عادی باید یک سری قوانین را به عنوان قوانین مخصوص خود در نظر داشته باشید.

اشتباه چهارم: دریافت نکردن بیعانه
صرف نظر از کوچک یا بزرگ بودن پروژه، قبل از شروع کار باید مبلغی را به عنوان بیعانه دریافت کنید. تعیین میزان این بیعانه به وسعت و طول مدت پروژه بستگی دارد. مثلاً اگر پروژه کوچک است و حدود ۱ تا ۲ هفته طول میکشد، دریافت ۵۰% مبلغ کل به عنوان بیعانه منطقی است. یا اگر پروژه بلند مدت است (یعنی بیش از چند هفته) احتمالاً مبلغ کل پروژه هم بیشتر است. در چنین حالتی دریافت ۲۵% از مبلغ کل برای بیعانه انتخاب خوبی است.
به همین ترتیب در پروژههای بلند مدتتر باید مبالغی در بازههای زمانی مختلف دریافت شود. این بازههای زمانی میتواند بر اساس نقاط عطف پروژه باشد یا مثلاً به صورت ماهانه. به طور کلی قرار را طوری ننویسید که تمام دستمزد را یک جا و پایان کار دریافت کنید. با این کار خیالتان راحت است که حداقل درصدی از دستمزدتان را حتماً دریافت میکنید.
اشتباه پنجم: تعیین نکردن بودجۀ مشخص برای هزینهها
فریلنسینگ یک تجارت است. بنابراین باید به همۀ مبالغی که قرار است در آینده خرج کنید فکر کنید و بودجۀ مشخصی برای ان تعیین کنید. پس باید لیستی از هزینههای احتمالی تهیه کنید. مثلاً هزینههای اینترنت، هزینههای تعمیر خرابی احتمالی ابزار کارتان و … . بعد هم یک بودجۀ مطمئن برای این هزینهها کنار بگذارید.
در آمد فریلنسینگ، به خصوص وقتی که یک فریلنسر تازهکار هستید، احتمالاً کاملاً متغیر است. ممکن است ماههایی درآمدتان خیلی بیشتر از چیزی که فکرش را میکردید باشد و در مقابل ماههایی درآمدتان به خرجهای روزمرهتان هم نرسد. پس اگر بوجۀ مشخصی را برای هزینههایتان کنار بگذارید، هم خیالتان راحتتر است و هم مجبور نمیشوید فقط برای تأمین این هزینهها پروژههایی که علاقهای به آنها ندارید را قبول کنید.
اشتباه ششم: عدم مدیریت پروژهها به عنوان یک فریلنسر تازهکار
اگر به کار کردن در تیمهای طراحی عادت دارید، شاید اهمیت مدیریت پروژهها و مشتریان به نظرتان نیامده باشد. اما باید سیستم مدیریتی مشخصی را برای خود تعیین کنید و آن را در همان ابتدا با مشتری در میان بگذارید. مثلاً اگر روزها یا ساعات خاصی نمیتوانید پاسخگوی مشتری باشید، به مشتری بگویید.
به علاوه برای این که روال منظمتر و روانتری برای انجام کارهایتان داشته باشید، باید برای خودتان هم سیستم مدیریت مشخصی تعیین کنید. مثلاً اگر همزمان درگیر چند پروژه هستید، زمان و نحوۀ پیش بردن هر یک از پروژهها را تعیین کنید.
آغوش خود را برای تجربههای جدید باز کنید
شاید با خواندن مطالب بالا فکر کنید فریلنسری کار بسیار سخت و پیچیدهای است. اما چنین نیست! خیلی از این موارد با شروع کار راحت خواهند شد و اصلاً نیازی نیست زمان زیادی برای فکر کردن به آنها صرف کنید. در واقع وقتی وارد مسیر شوید، خیلی از مشکلات به خودی خود حل میشوند و مسیر برایتان هموار میشود.
ما اینجا به ۶ اشتباه رایج یک فریلنسر تازهکار اشاره کردیم. اما فراموش نکنید که حتی با رعایت این موارد، قرار نیست که هیچ اشتباهی نداشته باشید. پس از اشتباهات نترسید و آغوش خود را برای تجربههای جدید باز کنید.
میتوانید سایر مطالب مرتبط با فریلنسری را اینجا بخوانید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید