نکات مهم عکاسی در شب

در سومین قسمت از سری مطالب راهنمای عکاسی درشب، میخواهیم به نکات مهم عکاسی در شب اشاره کنیم. در قسمت اول در مورد اصول عکاسی در شب و بعضی تجهیزات لازم برای آن صحبت کردیم. در قسمت دوم هم به تنظیمات مناسب دوربین برای عکاسی در شب اشاره کردیم. حالا که مفاهیم و اصول پایهای را برای داشتن عکسهای شبانۀ جذاب و با کیفیت میدانیم، بیایید به سراغ ۸ نکته کاربردی برای ارتقای مهارت عکاسی در شب برویم.
۱/ آزمون و خطا؛ از نکات مهم عکاسی
آزمون و خطا همیشه از نکات مهم عکاسی است. اول فقط برای تمرین عکس بگیرید تا کم کم هم با اصول عکاسی شبانه و هم با ویژگیهای دوربینتان بیشتر آشنا شوید.
مثلاً LCD بعضی از دوربینها عکسها را روشنتر از چیزی که واقعاً هستند نشان میدهند. پس وقتی عکسها در LCD روشنتر هستند، یعنی احتمالاً نوردهی مناسب دارند. اما اگر عکسها در LCD نور معمولی داشته باشند، ممکن است که در واقع تاریک افتاده باشند. برای این که خیالتان راحتتر باشد، میتوانید قبل از این که جای خود و یا تنظیمات دیگر دوربین را تغییر دهید، فقط میزان دیافراگم را تغییر دهید و دوباره عکس بگیرید.
فراموش نکنید که تا جای ممکن هیچ عکسی را پاک نکنید. تا به خانه بروید و در صفحه نمایشهای دیگر آنها را ببینید. شاید نظرتان در مورد بعضی از عکسهایتان عوض شد.
۲/ عکسهای HDR
حتماً برایتان پیش آمده که یک منظرۀ فوقالعاده دیدهاید، اما وقتی با دوربینتان آن منظره را ثبت کردهاید، به آن زیبایی نبوده. یکی از دلایل این مشکل این است که نورها در عکس یا بیش از حد کم میافتند و یا بیش از حد زیاد. گاهی هم در یک عکس هر دو مشکل را میبینیم. حل این مشکل هم یکی از نکات مهم عکاسی است.
در عکسهای HDR، از یک منظره و از یک جایگاه بدون حرکت کردن چند عکس میگیریم (اصولاً ۳ تا و گاهی بیشتر). ولی در هر شات، تنظیمات لازم مثل سرعت شاتر را عوض میکنیم. با این کار از یک منظره، ۳ عکس با نورهای مختلف داریم. بعداً در مرحلۀ ادیت عکس، این عکسها را در نرمافزاری مثل لایتروم با هم تلفیق میکنیم و به یک عکس ایدهآل میرسیم. در واقع دلیل استفاده از HDR این است که بتوانید عکسی داشته باشید که محدودۀ داینامیک آن بیشتر از توانایی دوربینتان است. بنابراین عکاسی در شب فرصت خوبی برای استفاده از HDR است.
میتوانید خودتان به صورت دستی این شاتهای مختلف را بگیرید. ولی اکثر دوربینهای DSLR تنظیمات براکت را دارند. تنظیمات براکت به طور خودکار از یک منظره چند عکس با نوردهیهای مختلف میگیرد. همانطور که گفتیم اصولاً تعداد این شاتها ۳ تاست. اولین شات با تنظیمات پیشفرض دوربین و با استاپ ۰ گرفته میشود. شات دوم با سه استاپ نوری بیشتر و شات سوم با سه استاپ نوری کمتر گرفته میشود. به این ترتیب میتوانیم با تلفیق این شاتها یک عکس HDR داشته باشیم.
۳/ آمادگی برای آب وهوا
قبل از این که به عکاسی شبانه بروید، گزارش هواشناسی را برای آن روز و ساعت و مکان چک کنید. اصولاً شبها هوا سردتر از چیزی است که انتظارش را دارید. پس به اندازۀ کافی لباس بردارید.
یکی از نکات مهم عکاسی این است که اگر قرار است هوا خیلی سرد باشد، بهتر است تجهیزات را از قبل با دما وفق دهید. برای این کار تقریباً با غروب خورشید تجهیزات را در هوای بیرون قرار دهید تا کم کم سرد شوند. با این کار لنز دوربین هم کمتر بخار میکند. ضمناً با خودتان یک حوله ببرید تا اگر هوا مرطوب بود و روی تجهیزات شبنم ایجاد میشد، دوربین را با حوله بپیچید.
۴/ شناسایی فضاهای خوب
بهتر است در روشنایی روز به دنبال مناظر، سوژهها و فضاهایی بگردید که حدس میزنید برای عکاسی شب جالباند. سوژههایی مثل ساختمانها، پلها، چشمه ها و … . به علاوه بهترین زاویۀ دید برای عکاسی از این مناظر را هم پیدا کنید.
۵/ استفاده از منابع نوری
وقتی از یک منظرۀ تاریک عکاسی میکنید، یک منبع نوری تبدیل به یک عنصر برجسته و جذاب در عکستان میشود. پس سعی کنید این منابع را در عکس خود بگنجانید. منابع نوری طبیعی مثل: ماه، ستارهها، کهکشان راه شیری و یا حتی نورهای غیر طبیعی مثل چراغ خیابانها و … .
اگر در منظرهای که انتخاب کردهاید چنین منبعی نیست، میتوانید خودتان منبع نوری بسازید. مثلاً یک چراغ قوه بردارید و حالتهای نوردهی مختلف را با آن امتحان کنید.
۶/ عکاسی از سوژههای متحرک
همانطور که میدانید شاتر در عکاسی شب (بر خلاف روز که یک لحظه باز است) مدتزمان بیشتری باز است. بنابراین فرصت فوقالعادهای است که از سوژههای متحرک عکس بگیرید. مثل اتومبیلهای در حال حرکت، ابرهای در حال گذر، امواج دریا و … .
۷/ عکاسی از ستارهها
عکاسی از ستارهها دو حالت دارد:
۱. عکاسی از ستارهها، در حالت ثابت:
در این حالت ممکن است ستارهها شبیه یک دنبالۀ تار بیفتند و نه واضح و ثابت. دلیل این اتفاق حرکت ستارهها نیست! بلکه چرخش زمین زیر پای ماست. برای جلوگیری از این حالت باید به ۲ نکته توجه کنید.
اولاً در یک شات با زاویۀ باز، دوربین حرکات را کمتر میفهمد. پس هر چه لنز بازتر باشد بهتر است.
دوماً وقتی سرعت شاتر بیشتر از ۳۰ ثانیه باشد، حرکات بیشتری ثبت میشود. پس تا جایی که برای عکاسی در شب ممکن است، سرعت شاتر را بالا ببرید.
۲. عکاسی از دنبالۀ ستارهها:
در این حالت در واقع میخواهید حرکت ستارهها را در قالب یک دنبالۀ تار نشان دهید. برای این کار باید به چند نکته توجه کنید:
عکسهایی که در آنها ستارهها حول یک نقطۀ مرکزی میچرخند، به سمت شمال و به سمت ستارۀ قطبی گرفته شدهاند. پس برای چنین عکسی باید ستارۀ قطبی را پیدا کنید. برای پیدا کردن آن میتوانید از نقشۀ ستارهها در اینترنت و یا از قطبنمای گوشیتان استفاده کنید.
برای عکاسی از حرکت ستارهها دو راه دارید. اول این که در یک شات طولانی (معمولاً یک ساعت یا بیشتر) عکس را بگیرید. مشکل این روش این است که دوربینهای DSLR در چنین مدت زمانی در معرض نویز سنسور بیش از حد هستند. به علاوه ممکن است باتری دوربین شما هم تمام شود.
در روش دوم میتوانید شاتهای کوتاه در بازههای زمانی مختلف بگیرید و بعد آنها را در نرمافزاری مثل فتوشاپ یا لایتروم با هم ادغام کنید.

امیدواریم از این سری مطالبِ راهنمای عکاسی در شب و این نکات مهم عکاسی لذت برده باشید. اگر سؤال یا پیشنهادی دارید میتوانید در قست نظرات با ما در تماس باشید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید