سیر تا پیاز هیستوگرام در لایت روم

هیستوگرام در لایت روم یکی از ابزارهایی است که با وجود کاربردی بودن، کمتر به آن پرداخته شده؛ کار اصلی که این ابزار انجام میدهد این است که به شما کمک میکند که ارتباط بین اسلایدرهای پنل Basic و Tone رنگ تصاویر خود را بشناسید. همچنین میتوانید با استفاده از آن سطح روشنایی نقاط مختلف را بالا ببرید و تصاویر را بدون از دست دادن جزئیات، ویرایش کنید.
در این صفحه میخوانید:
هیستوگرام در لایت روم کجا قرار دارد؟
پنل هیستوگرام را میتوانید از دو طریق پیدا کنید. یکی در قسمت بالای پنلهای سمت راستی برنامه، چه در ماژول دولوپ (Develop) و چه در ماژول کتابخانه (Library). در ماژول کتابخانه، هیستوگرام به شما نشان میدهد که با تغییراتی که در بخش پنل quick develop انجام میدهید، چه اتفاقی برای تصویرتان میافتد. در ماژول دولوپ هم میتوانید ببینید که چطور هر تنظیماتی که در حین post-proccesign انجام می دهید، روی هیستوگرام تاثیر میگذارد.
هیستوگرام در لایت روم به شما چه میگوید؟
در ابتدا هیستوگرام به شما میگوید که اطلاعات سایه از دست رفته است یا خیر. همچنین مشخص میکند که کنتراست تصویرتان چقدر است. این اطلاعات به شما این امکان را میدهد که تصمیم بگیرید آیا باید اکسپوژر (Exposure) و کنتراست تصویر را تنظیم کنید یا خیر. این برنامه همچنین به شما میگوید که آیا تصویر اصلی بیش از اندازه تاریک و یا بیش از اندازه روشن (overexpused) است. در حالیکه حرکت اسلایدرها در پنل Basic تغییر میکند، هیستوگرام این امکان را به شما میدهد که بتوانید تأثیر آن را بلافاصله مشاهده کنید.
نکته/ توجه داشته باشید که ویژگیهای گفته شده با هیستوگرامی که در ماژول دولوپ قرار دارد کار میکند و در ماژول کتابخانه کارایی ندارد.
چگونه کلیپینگ (Clipping) را بررسی کنیم؟
کلیپینگ توسط گزینههای Show shadow clipping و Show hightlight clipping که به صورت نمادهای مثلثی در بالا سمت چپ و راست برنامه قرار دارد، نشان داده میشود. همچنین شما میتوانید برای نشان دادن و پنهان کردن کلیپینگ از کلید میانبر J در صفحه کلید استفاده کنید.
در هیستوگرام نماد Show Shadow Cliping به رنگ سفید است تا نشان دهد که تصویر شما دارای سایههای بریده شده است. ( وجود این ویژگی در بسیاری از تصاویر کاملاً طبیعی است و جای نگرانی نیست).
اگر شما روی نماد Show shadow cliping کلیک کنید در تصویر، سایهها به رنگ آبی نمایش داده میشوند.
خود نماد Show shadow Cliping نیز در سمت راست به رنگ خاکستری در میآید تا به شما نشان دهد که در تصویر هیچگونه کلیپینگ هایلاتی وجود ندارد. این اتفاق نشانه خوبی است، زیرا بیشتر عکاسان برای حفظ جزئیات هایلایت، خودشان نوردهی را انجام میدهند. همچنین برای اینکه نشان دهید در حین انجام تنظیمات در پنل Basic جزئیات هایلایت و سایهها را از دست دادید یا خیر، نماد کلیپینگ بسیار مفید است.
تغییر اکسپوژر در هیستوگرام
اگر برای یک تصویر خاص اکسپوژر را روی ۱.۰۰+ قرار دهیم هیستوگرام در لایت روم به ما میگوید که شما جزئیات را در آسمان از دست دادهاید. در این حالت نماد Show highlight cliping به رنگ سفید نشان داده میشود. که اگر روی آن کلیک کنید، هایلایتهای بریده شده به رنگ قرمز در تصویر نشان داده میشوند. بدین ترتیب شما میتوانید در تصویر فقط قسمت کوچکی از آسمان را که بریده شده است مشاهده کنید. شاید این موضوع به نظر مهم نباشد، اما به ما نشان میدهد که شاید میزان اکسپوژر را بیش از حد افزایش داده باشیم.
حال اگر هایلایت را روی ۱۰۰- تنظیم کنیم، جزئیات به آسمان باز میگردند و دیگر هیچگونه کلیپینگ یا بریدگی وجود ندارد. (توجه داشته باشید که چگونه هیستوگرام در لایت روم از تصویر بالا به تصویر پایین تغییر کرده است.)
این مثال ساده به شما نشان میدهد که چگونه میتوان با استفاده از هیستوگرام و حرکت دادن اسلایدرها، مطمئن شوید که جزئیات هایلات و سایهها را از دست نمیدهید.
هیستوگرام و کمبود نور (Underexposure)
اگر در سمت راست نمودار هیستوگرام شکافی وجود داشته باشد نشان دهنده آن است که احتمالاً تصویر دارای کمبود نور است. ( اگر تصویر دارای مقدار زیادی تونهای سیاه اما مقدار کمی تونهای روشن باشد، این یک استثنا خواهد بود. مانند تصویر گربهای مشکی که برروی قالیچهای سیاه نشسته است).
با نگاهی به تصویر صحیح بودن هیستوگرام در لایت روم و کمبود نور (خیلی تاریک) تأیید میشود.
بهترین کار این است که در وهله اول تنظیمات اکسپوژر درست انجام شود. برای این کار شما میتوانید اسلایدر اکسپوژر را به سمت راست حرکت دهید. با انجام این کار، نمودار هیستوگرام نیز به سمت راست حرکت میکند. این را به یاد داشته باشید که اسلایدر اکسپوژر کاملاً هوشمندانه است و برای جلوگیری از هایلایت کلیپینگ، روشنایی را در تونهای میانی افزایش میدهد. شما نیز ممکن است قادر باشید تا بدون از دست دادن جزئیات هایلایت آن را به سمت راست هدایت کنید.
در این قسمت ما اکسپوژر را روی ۱.۶+ تنظیم کردیم و همانطور که می بینید حالا نمودار هیستوگرام در لایت روم خیلی بهتر به نظر میرسد.
این همان چیزی است که خود تصویر بعد از انجام تنظیماتی ساده نشان میدهد. و اکنون برای اصلاح بیشتر آماده است.
اگر مشاهده کردید که در سمت راست هیستوگرام شکافی وجود دارد، اما روشنایی تصویر به چشم شما خوب به نظر میرسد، این امر میتواند به دلیل بالا بودن روشنایی صفحه مانیتور شما باشد. که در اینصورت هنگام چاپ عکس و یا مشاهده آن در مانیتور دیگران عکسهایتان تاریک به نظر میرسند. در حالت ایدهآل شما باید مانیتور خود را کالیبره کنید تا روشنایی درستی داشته باشد.
هیستوگرام و کانتراست
اگر هیستوگرام در لایت روم بهم پیوسته باشد و کل دامنه نمودار را پوشش ندهد این امر نشان دهنده آن است که تصویر کنتراست کمی دارد. این اتفاق به احتمال زیاد در هنگام عکاسی در نور flat رخ میدهد.
نمونه این گفته را میتوانید در تصویر زیر ببینید.
این نمودار مربوط به یک عکس سیاه و سفید است که در یک روز ابری در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب گرفته شده است. در این تصویر افشانهای که از سمت دریا به سمت صخرهها میآید میزان کنتراست صحنه را کاهش میدهد. و نتیجه آن است که تصویری کاملاً تخت به وجود میآید.
ما از اسلایدرهای Tone رنگ تصاویر، برای افزایش کنتراست و از بسط دادن نمودار هیستوگرام برای پر کردن فضای موجود استفاده کردیم. در این فرآیند هیستوگرام به عنوان یک راهنما عمل میکرد و به ما میگفت که دقیقاً چه چیزی در تصویر اشتباه است. همچنین به ما کمک میکرد که کنتراست را به تصویر اضافه کنیم.
هیستوگرام و اسلایدر Tone رنگ تصاویر
در هیستوگرام لایت روم ۵ منطقه وجود دارد.
هنگامی که ماوس را بر روی اسلایدرهای Shadows، Highlights، Exposure، Black یا White در پنل Basic حرکت دهید، منطقهای که تحت تأثیر آن اسلایدر قرار دارد با رنگ خاکستری روشن در هیستوگرام نشان داده میشود. (ما خطوط قرمز را در تصویر اضافه کردیم تا مشخص شود هر منطقه از کجا افت میکند.)
هنگام حرکت ماوس بر روی خود هیستوگرام، همین مناطق نشان داده میشوند. نام اسلایدری که تونها را در آن قسمت از هیستوگرام کنترل میکند، در زیر نمودار نمایش داده میشود.
این نمودار (سمت راست) منطقهای را نشان میدهد که مربوط به اسلایدر Shadows است.
وقتی نمادی را با دو فلش مشاهده کردید (دایره به رنگ سبز)، دکمه سمت چپ ماوس را پایین نگه داشته و از یک سمت شروع به حرکت کنید تا اسلایدر Shadows به چپ یا راست حرکت کند. با انجام این کار، هیستوگرام در لایت روم تغییر خواهد کرد. این روش به شما امکان می دهد تا از طریق خود هیستوگرام بر روی اسلایدرهای Tone رنگ تصاویر کنترل داشته باشید.
توجه داشته باشید که هر اسلایدر یک منطقه خاص را کنترل میکند ، اما این تنظیمات باعث ایجاد تغییر در مناطق دیگر نیز میشود. اگر این موضوع به نظرتان پیچیده میرسد نگران نباشید – وقتی خودتان آن را امتحان کنید بسیار آسانتر خواهد بود. کلید اصلی در تمرین است، شما با این کار رابطه بین اسلایدرهای Tone و هیستوگرام را درک خواهید کرد.
نتیجهگیری
یکی از مهمترین دلایلی که عکاسان از لایت روم استفاده میکنند امکانات ویژهای است که هیستوگرام در لایت روم در اختیار آنها قرار میدهد. امیدواریم شما نیز با خواندن این مطلب از این پس اصلاح تصاویر خود را به روشی دقیقتر با هیستوگرام تجربه کنید. همچنین برای یادگیری بیشتر میتوانید در دوره تخصصی ما با عنوان آموزش اصولی لایت روم شرکت کنید. در این دوره شما میآموزید چگونه به صورت اصولی و جامع تصاویری که عکاسی کردهاید را به ثبت برسانید.

درباره پریسا فرزانفر
از وقتی یادم میاد همیشه بخشی از وجودم به سمت هنر کشیده میشد. نقاشی اتفاق قشنگیه که تجربش کردم و حالا هم سعی دارم دنیایی از هنر گرافیک رو با شما سهیم بشم.
نوشته های بیشتر از پریسا فرزانفر
دیدگاهتان را بنویسید