راهنمای گام به گام ایجاد پالت رنگ سازمانی

با قسمت دوم از راهنمای جامع تعیین رنگ سازمانی در خدمت شما عزیزان هستیم. در قسمت اول این مطلب دربارۀ اهمیت انتخاب پالت رنگ سازمانی صحبت کردیم و به دلایل بعضی از کمپانیهای بزرگ برای انتخاب رنگ برند خود اشاره کردیم. در این قسمت میخواهیم راهنمای گام به گام ایجاد پالت رنگ سازمانی را مرور کنیم. همراه ما باشید.
در این صفحه میخوانید:
مراحل ایجاد پالت رنگ سازمانی
برای این که بهترین پالت رنگ سازمانی را داشته باشید میتوانید مراحل زیر را طی کنید.
گام اول: آشنایی با معانی رنگها
طبیعتاً اول از همه باید با معانی رنگها آشنا باشید تا بتوانید بهترین پالت رنگی را برای برندتان انتخاب کنید. تا به امروز تحقیقات زیادی پیرامون تئوری رنگها انجام شده است. بنابراین با کمی تحقیق میتوانید با معنی رنگهای مختلف آشنا شویم. اینجا به خلاصهای از معانی بعضی از رنگها اشاره میکنیم.
قرمز: این رنگ با احساس خطر، هیجان و انرژی همراه است. همینطور قرمز به عنوان رنگ عشق و علاقه هم شناخته میشود.
زرد: زرد نماد خوشبینی است و با بازیگوشی و شادی همراه است.
سبز: سبز علاوه بر این که نماد طبیعت است، برای نشان دادن ثبات و پایداری استفاده میشود. همچنین میتواند نماد اعتبار و ثروت نیز باشد.
آبی: این رنگ نماد قابل اعتماد و اتکا بودن است. آبی رنگ آرامبخشی است که گاهی ممکن است با افسردگی همراه باشد.
بنفش: بنفش رنگ سلطنتی است و ابهت خاصی دارد. همچنین میتواند معنوی و مرموز نیز باشد.
قهوهای: قهوهای رنگی خاکی و صادقانه است و خیلی اوقات برای محصولات سالم ارگانیک استفاده میشود.
سفید: این رنگ نماد خلوص و سادگی است و احساسی مینیمالیستی را القا میکند.
مشکی: رنگ مشکی هم پیچیده است و هم ظریف. مشکی هم میتواند رسمی و مجلل باشد و هم گاهی غمناک.
گام دوم: شناخت هویت برند خود برای تعیین رنگ سازمانی
ریچارد برانسون وقتی رنگ قرمز را برای برند Virgin انتخاب کرد، میخواست مشتریان خود را به داشتن جسارت و اعتماد به نفس ترغیب کند. همینطور رنگ قرمز را به عنوان نماد روشهای متمایز تجارت خود به کار گرفت. بنابراین شما هم باید به این فکر کنید که برندتان دقیقاً قرار است چه کاری انجام دهد؟ ترجیح میدهید مشتری چه درک و شناختی از برندتان داشته باشد؟ میخواهید مخاطبانتان نسبت برندتان چه احساسی داشته باشند؟ و … .
میتوانید به مفاهیم زیر دربارۀ برند خود فکر کنید تا هویت برند خود را شناسایی کنید:
اهداف برند: برند شما قرار است مشتریان را خوشحالتر کند یا ثروتمندتر یا داناتر یا … ؟
مخاطب هدف: مخاطبان شما چه احساسی باید داشته باشند؟ احساسات مثبت، هوش، اعتماد به نفس یا … ؟
ویژگیهای برند: برند شما چه ویژگیای دارد؟ سرگرمکننده، جدی، الهامبخش یا … ؟
گام سوم: بررسی پالت رنگ سازمانی رقبا
فراموش نکنید که رنگهای برند شما باید متمایز و برجسته باشد تا مخاطب بلافاصله با دیدن این رنگها یاد برند شما بیافتد. بنابراین لازم است که پالت رنگ رقبای خود را بررسی کنید که تا جای ممکن رنگهایی متمایز از آن رنگها را انتخاب کنید. مثلاً اکثر شرکتهای تولیدکنندۀ ضدآفتاب رنگ زرد دارند و اکثر شرکتهای حیطۀ تکنولوژی رنگ آبی!
برای تعیین رنگ سازمانی متمایز میتوانید علاوه بر موارد واضح برند خود به چیزهای دیگری هم فکر کنید. مثلاً گرچه ضد آفتاب پوست را در برابر آفتاب حفاظت میکند، اما اگر مقاومت و دوام بالایی داشته باشد، رنگ سبز هم میتواند انتخاب مناسبی برای آن باشد.
گام چهارم: در نظر گرفتن رنگها در یک پالت و در کنار هم
وقتی رنگهای برند خود را تعیین میکنید، آنها را در یک پالت هم در کنار هم در نظر بگیرید و همینطور مشخصات رنگ را به طور دقیق تعیین کنید. برای تعیین دقیق مقادیر یک رنگ بهتر است با مفاهیم زیر آشنا باشید:
فام
منظور از فام یا Hue خود رنگ است که شامل رنگهای اصلی قرمز، زرد و آبی و ترکیبات آنها میشود.
سایۀ رنگ
سایۀ یک رنگ با افزودن رنگ سیاه به آن رنگ ساخته میشود. مقدار سایه نیز به مقدار رنگ سیاه اضافه شده بستگی دارد.
تهرنگ
تهرنگ یا Tint با افزودن سفید به یک رنگ ساخته میشود.
تناژ
تناژ (Tone یا Saturation)های مختلف یک رنگ، با افزودن مقادیر مختلف سیاه و سفید به آن ساخته میشود.
کد رنگ
هر رنگ به طور دقیق ۳ کد رنگ منحصر به فرد خود را دارد. در تعیین رنگ سازمانی باید کدهای رنگهای انتخابی خود را داشته باشید. این کدهای رنگ شامل موارد زیر است:
CMYK و PMS: کلمۀ CMYK مخفف رنگهای فیروزهای، سرخابی، زرد و سیاه است. PMS نیز مخفف عبارت Pantone Matching System است. این مفاهیم برای نسخههای چاپی و غیر دیجیتالی رنگهای برندتان استفاده میشوند.
RGB و HEX: عبارت RGB مخفف رنگهای قرمز، سبز و آبی است. HEX نیز مخفف عبارت Hexadecimal Numeral System است. این مفاهیم دربارۀ نمایش دیجیتالی رنگهای برند (مثل وبسایت و ایمیل) استفاده میشوند.
پالت رنگ سازمانی
بیشتر برندها بیش از یک رنگ را به عنوان پالت رنگ سازمانی خود تعیین کردهاند. به این معنی که مثلاً شاید لوگو فقط آبی باشد؛ ولی وبسایت شامل رنگهای زرد یا سبز هم هست. به مجموعۀ این رنگها، پالت رنگ سازمانی یا پالت رنگ برند میگویند. طبیعتاً نکتۀ مهم در پالت رنگ سازمانی، هماهنگی رنگها با هم است.
برای انتخاب پالت رنگ هماهنگ، حتماً نیازی به یک طراح نیست! بلکه میتوانید از ابزارهایی که در دسترس دارید (مثلاً وبسایتهایی نظیر Canva) کمک بگیرید. این ابزارها تنوع زیادی از پالتهای هماهنگ را همراه با کد رنگ دقیق هر یک از آنها معرفی میکنند (میتوانید مطلب ۱۵ ابزار تولید رنگ را در خانۀ فتوشاپ ببینید تا معروفترین این ابزارها را بشناسید).
گام پنجم: تعیین دستورالعملهای هویت بصری
وقتی مراحل بالا را طی کردید و پالت رنگ خود را انتخاب کردید، حالا باید دستورالعملهای هویت بصری برند را تعیین کنید. کتاب برند (Brandbook) در واقع یک کتاب قوانین شامل مراحل شکلگیری هویت بصری برند و عناصر بصری مختلف برند با جزئیات آنهاست. برای مثال یکی از مهمترین بخشهای این دستورالعمل شامل همۀ رنگهای پالت برند با کد رنگ هر یک از آنهاست. پس برای نسخههای چاپی رنگها باید مقادیر CMYK و PMS و برای نسخههای دیجیتالی رنگها هم مقادیر RGB و کد HEX را وارد کنید. با تدوین چنین دستورالعملهایی در واقع به ثبات و قدرت هویت بصری خود کمک میکنید.
بعضی دیگر از مهمترین مواردی که باید در دستورالعمل هویت بصری خود بگنجانید، عبارتند از:
نمای کلی از برند: تاریخچه، هدف و ویژگیهای اصلی برند.
نوع ارتباط با مشتری: روشی که میخواهید با مشتری ارتباط برقرار کنید یا پیامهای اصلی که به مخاطب بگویید.
مشخصات لوگو: اندازههای مختلف لوگو که قرار است در وبسایت، یمیل و … نشان داده شود.
پالت رنگ سازمانی : مقادیر و کدهای رنگی تمام رنگهای پالت رنگ سازمانی.
فونت: مشخصات فونت یا تایپوگرافیهای استفاده شده در چاپ، وبسایت و … .
استایل تصاویر: سبک عکسهایی که مثلاً در رسانههای اجتماعی برند استفاده میشود.
استایل طراحی: سبک طراحی اکسسوریها یا لوازمالتحریر برند، کارت ویزیت و … .
بهترین کار این است که پالت رنگ انتخابی خود را در تمام مواردی که گفته شد امتحان کنید تا مطمئن شوید که ظاهر مطلوب و جذابی خواهند داشت.
حالا با مرور قسمت اول و قسمت دوم راهنمای جامع تعیین رنگ سازمانی، هم با اهمیت انتخاب پالت رنگ سازمانی و هم با مراحل انتخاب آن آشنا هستید. امیدواریم این راهنما برایتان مفید واقع شده باشد تا بتوانید بهترین هویت بصری را برای برندتان انتخاب کنید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید