گرفتن عکس با پسزمینۀ تار با دوربین

تار بودن پسزمینۀ یک عکس، به تنهایی میتواند عکس را بسیار جذابتر کند و ظاهر حرفهتری برای آن به ارمغان بیاورد. علاوه بر این گرفتن عکس با پسزمینۀ تار باعث میشود که تمرکز مخاطب روی سوژۀ اصلی باشد. اما چگونه میتوانیم این تکنیک را روی عکس خود پیاده کنیم؟ در این آموزش به چند روش برای گرفتن عکس با پسزمینۀ تار با دوربین اشاره میکنیم. پس اگر به این تکنیک عکاسی علاقهمندید، تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
۱/ سوژه را از بکگراند دور کنید
یکی از راحتترین ترفندها برای گرفتن عکس با پسزمینۀ تار دور کردن سوژه از بکگراند و نزدیکتر آن به دوربین است. به خصوص اگر در حال عکاسی در آتلیه یا استودیو هستید، این کار به مراتب راحتتر خواهد بود. بنابراین تا جای ممکن سوژه را از بکگراند دور و به دوربین نزدیک کنید و روی سوژه فوکِس کنید.
۲/ از F-stop کم استفاده کنید
F-Stop در عکاسی در واقع میزان عمق میدان را تعیین میکند. هر چه F-stop بیشتر باشد، به این معنی است که روی بخشهای بیشتری از منظره فوکس میشود. در مقابل هر چه مقدار F-Stop کمتر باشد، روی عناصر کمتر و محدودتری فوکس میشود. با توجه به این قاعده، اگر از F-stop کمتر استفاده کنید و مطمئن شوید که فوکس روی سوژه تنظیم شده است، به بکگراند تار خواهید رسید.
۳/ فاصلۀ کانونی را زیاد کنید
اگر لنزی دارید که این قابلیت را دارد، زیاد کردن فاصلۀ کانونی روشی عالی برای گرفتن عکس با پسزمینۀ تار است. در واقع دوربینهایی که سنسورهای بزرگتری دارند، فاصلۀ کانونی بیشتری دارند. بنابراین اگر از یک DSLR سطح مبتدی استفاده میکنید که معمولاً سنسور بزرگی ندارند، سعی کنید در صورت امکان آن را ارتقا دهید تا بتوانید فاصلههای کانونی بیشتر را هم در اختیار داشته باشید.
طبق یک قانون کلی، هر چه فاصلۀ کانونی کوتاهتر باشد، زاویه دید وسیعتری به شما میدهد. این امر به این معنی است که هم پسزمینه و هم پیشزمینه در کانون توجه قرار دارند. بنابراین گرفتن عکس با پسزمینۀ تار سختتر خواهد شد. اما در مقابل فاصلۀ کانونی بیشتر، باعث میشود که روی قسمتهای کمتری از منظره فوکس شود. در نتیجه اگر دوربینتان این ظرفیت را دارد، فاصلهتان را از سوژه بیشتر کرده و روی سوژه زوم کنید.
۴/ از تنظیمات دوربین برای گرفتن عکس با پسزمینۀ تار استفاده کنید
یک راه دیگر برای گرفتن عکس با پسزمینۀ تار، این است که از تنظمیات دوربین خود (حتی تنظیماتی که واقعاً برای این منظور طراحی نشدهاند!) استفاده کنید. به عنوان مثال بیشتر دوربینهای DSLR حالت ماکرو (Macro mode) را دارند که معمولاً با آیکون گل لاله یا یک گل دیگر مشخص شده است. اگر دوربینتان این گزینه را دارد، آن را انتخاب کرده و بعد فلش را خاموش کنید و ضمن نزدیکتر شدن به سوژه، روی آن زوم کنید.
نکتۀ مهم در این روش این است که دوربینتان را بیحرکت نگه دارید. بنابراین اگر دوربینتان مجهز به لرزشگیر داخلی نیست، بهتر است از یک سهپایه استفاده کنید. این روش اکثراً در مواردی که بخواهید روی یک سوژۀ کوچک فوکس کنید جواب میدهد. اما اگر با دقت بیشتری از این روش استفاده کنید و چندبار تمرین کنید، در پرترهها هم جواب خواهد داد.
یک گزینۀ دیگر در دوربین نیز حالت اولویت دیاگرام (Aperture priority mode) است که به عکاس کمک میکند که در روش F-Stop کمتر (که بالاتر اشاره کردیم) نتیجۀ بهتری دریافت کند. با فعال کردن این گزینه Iso و سرعت شاتر مناسب را برای عکاسی فراهم میکند تا بتوانید روی دیافراگم فوکس کنید. در این روش هم بهتر است از سهپایه برای جلوگیری از لرزش دوبین استفاده کنید.
۵/ از قابلیت بوکه استفاده کنید
این روش معمولاً نمیتواند به تنهایی باعث تار شدن پسزمینه شود، اما میتواند میزان تار بودن پسزمینه را افزایش دهد. اما چطور قابلیت بوکه را به عکس اضافه کنیم؟ به طور کلی هر چراغی که در پسزمینه باشد، باعث به وجود آمدن بوکه میشود! وقتی روی سوژه فوکس کنید و پسزمینه تار شده باشد، این چراغها (بنا به شکل اصلی چراغ) به نورهایی دایره، مربع یا مثلثمانند تبدیل میشوند.
این تکنیک ظاهر بسیار جذابی برای عکس به ارمغان میآورد. بنابراین سعی کنید یا از چراغهایی که در مناظر مختلف یا سطح شهر هستند استفاده کنید و یا خودتان چراغهایی را پشت سوژه قرار دهید.
۶/ پسزمینۀ تار را بعد از عکاسی به عکس اضافه کنید!
یکی دیگر از روشهای تار کردن بکگراند، بلوری یا تار کردن پسزمینه بعد از عکاسی و در مرحلۀ ادیت است. برنامههای ویرایش عکس مختلفی برای این کار هستند است. علاوه بر این بعضی از رسانههای اجتماعی مثل اینستاگرام، قابلیت تار کردن پسزمینه را دارند و معمولاً خودشان تشخیص میدهند که کدام قسمتها را باید تار کنند.
لازم به ذکر است که یکی از قدرتمندترین برنامههاب برای ویرایش عکس و تار کردن پسزمینۀ آن، “فتوشاپ” است. در واقع کاری که در فتوشاپ انجام میدهیم، محو کردن پسزمینه است. برای این کار کافیست سوژۀ خود را انتخاب کرده و بعد ناحیۀ انتخاب خود را برعکس کنید. سپس یا اطراف سوژه را با ابزار Blur تار کنید و یا به آن فیلتر Gaussian Blur بدهید. میتوانید آموزش کامل محو کردن بکگراند را در خانۀ فتوشاپ ببینید.
امیدواریم این روشها راهنمای مفیدی برای گرفتن عکس با پسزمینۀ تار باشد و بتوانید عکسهای جذاب خود را با این تکنیکها بگیرید. همچنین اگر جزو علاقهمندان به آموزشهای آتلیه و عکاسی هستید، میتوانید از دورههای ویژۀ آتلیه و عکاسی در خانۀ فتوشاپ استفاده کنید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید