یو آی سایت چیست و چه کاربردی دارد؟

شاید نام طراحی رابط کاربری را بارها شنیده باشید اما ندانید که یو آی یا رابط کاربری دقیقاً به چه چیزی گفته میشود؟ در این مطلب از خانه فتوشاپ میخواهیم مفهوم رابط کاربری و کاربردهای آن را با هم بررسی کنیم و نگاهی به رابطه یو آی یو ایکس بیاندازیم. بنابراین اگر مایلید بدانید که یو آی سایت چیست و چه اهمیتی دارد، در این مطلب ما را همراهی کنید.
در این صفحه میخوانید:
یو آی سایت چیست؟
در یک تعریف کلی میتوان گفت که منظور از رابط کاربری یا یو آی (UI یا User Interface) در دنیای فناوری اطلاعات، رابطی که برای سایتها و نرمافزارها طراحی میشوند. هدف اصلی طراحی رابط کاربری این است که طراحی ظاهر یک سایت یا برنامه به شکلی برنامهریزی شده و جذاب طراحی شود تا قابلیت استفاده و تجربه کاربر بهبود پیدا کند.
در واقع این یو آی است که به کاربر امکان تعامل با یک سایت یا برنامه را میدهد. به عنوان مثال فرض کنید در صفحهای از یک سایت، یک فرم تماس را پر میکنید. در این صورت رابط کاربری این صفحه احتمالاً شامل یک تکست باکس، یک لیست کشویی و … است که به شما امکان وارد کردن اطلاعات و ارسال آنها را میدهند. بنابراین تمام اجزائی که در صفحات وب سایت قرار دارند، جزئی از رابط کاربری هستند.
یو آی چه کاربردی دارد؟
مهمترین کاربرد رابط کاربری این است که مخاطبان میتوانند به وضوح محصولات، خدمات و یا حوزه فعالیت یک سایت یا برنامه را ببینند. در واقع رابط کاربری جذاب و روان، توجه کاربران را جلب کرده و باعث میشود کاربران برای پیمایش در سایت و یا خرید از آن ترغیب شوند. به عبارتی دیگر یک یو آی خوب و جذاب، میتواند خریداران بالقوه را به مشتریان واقعی تبدیل کند. چرا که کاربرد اصلی رابط کاربری ساده کردن تعامل بین کاربر و وب سایت است. در واقع میتوان گفت تفاوت طراحی وب معمولی با طراحی سایت حرفهای در طراحی رابط کاربری آن است.
اما UI/UX چه رابطهای با هم دارند؟ تجربه کاربری، به معنی ذهنیت کاربر از سایت است. در واقع ذهنیت کاربر، به فراندی که در استی تجربه کرده بر میگردد. هدف تجربه کاربری نیز فراهم کردن یک تجربه خوب و لذت بخش برای کاربر است. بنابراین میتوان گفت تمام کاربردهایی که برای یو آی مرور کنیم، باعث ارتقای تجربه کاربری سایت نیز میشود و این دقیقاً همان رابطه UI/UX است.
اجزای یو آی سایت چیست؟
یو آی به طور خلاصه مربوط به طراحی ظاهر سایت است. اما در واقع یک زمینه پیچیده است که شامل پیش بینی نیاز کاربر و بعد اجرای یک طراحی متناسب با نیاز کاربر است. اما این طراحی علاوه بر رفع نیاز کاربر باید مبتنی بر اصول زیبایی شناسی باشد و همینطور به اندازه کافی ریسپانسیو باشد و کارایی و قابلیت سایت را به حداکثر برساند. اما اگر بخواهیم مهمترین اجزای یک طراحی رابط کاربری را مرور کنیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
۱/ طراحی بصری
طراحی بصری شامل انتخاب بهترین عناصر مانند فونت، رنگ، تصویر و … که در بتوانند در کنار هم یک طرح جذاب و منسجم را بسازند. به علاوه این عناصر باید متناسب با زمینه فعالیت سایت انتخاب شوند.
۲/ طراحی تعاملی
یو آی نقطه تعامل کاربر با سایت یا برنامه است. بنابراین نحوه طراحی یو آی، در واقع نحوع تعامل با کاربران را تعیین میکند. یک یو آی حرفهای نه تنها نحوه تعامل کاربر را پیشبینی می کند، بلکه مشکلات را هم پیشبینی کرده و برای آن راه حلی پیدا میکند.
۳/ معماری اطلاعات
هدف از معماری اطلاعات، کمک به کاربران برای یافتن هر چه راحتتر اطلاعات مد نظرشان است. بنابراین معماری اطلاعات شامل برچسبگذاری، ساختاردهی و سازماندهی محتوای وب است، به شکلی که به راحتترین شکل ممکن در دسترس باشند. لازم است اشاره کنیم که معماری اطلاعات بر امتیاز سئو سایت نیز تأثیرگذار است.
رابطه سئو با یو آی سایت چیست؟
طی چند سال گذشته، گوگل و سایر موتورهای جست و جو تغییرات زیادی را در الگوریتم SERP (صفحه نمایش نتایج جست و جو) ایجاد کردهاند. در الگوریتمهای جدید موتورهای جست و جو و به ویژه گوگل، یو آی و یو ایکس (تجربه کاربری) هم بررسی و ارزیابی شده و در تعیین رتبه سایت تأثیرگذارند. بنابراین توجه به یو آی سایت، میتواند در رتبه سایت در گوگل بسیار مؤثر باشد.
مهمترین عناصر یک یو آی سایت چیست؟
به طور کلی رابط کاربری باید ظاهری ساده داشته باشد و قابل پیش بینی (از سمت کاربر) و سازگار با دستگاههای مختلف باشد. در این صورت کاربر از سایت راضیتر خواهد بود که این در تجربه کاربری هم تأثیر خواهد داشت. عناصر داخل یک رابط کاربری را میتوان در این موارد خلاصه کرد:
- کنترلهای ورودی مانند دکمه، چک باکس و … .
- اجزای اصلی برای پیمایش در سایت (مثل منوی بردکرامپ، قسمت سرچ در سایت، آیکونها و …).
- لینکها یا دکمههای Call to Action که به آدرسی خاص برای هدفی مشخص لینک شدهاند.
- و … .
چگونه بهترین عناصر را برای یو آی انتخاب کنیم؟
در هر دوره زمانی نوع خاصی از طراحی یو آی تبدیل به ترند میشود. اما معمولاً یک سری قواعد کلی وجود دارند که همیشه پابرجا هستند. از جمله این موارد، میتوان به ویژگیهای زیر اشاره کرد که همیشه باعث جذابتر و حرفهایتر شدن یک یو آی میشوند:
- طراحی ساده و مینیمال
- استفاده از آیکونها و اِلِمانهایی که برای کاربر آشنا هستند (با این کار، کاربر برای پیمایش در سایت مشکلی نخواهد داشت)
- تأکید بر قسمتهای مهمتر سایت به کمک رنگها و تکسچرهای ویژه
- استفاده از فونت و حروفچینی مناسب برای خوانا بودن محتوای سایت
- و … .
اشتباهات رایج در طراحی یو آی سایت چیست؟
اگر میخواهیم یو آی حرفهای و کاربردی داشته باشیم، یکی از بهترین راهها این است که اشتباهات رایج این زمینه را بشناسیم تا از آنها جلوگیری کنیم. اشتباهات رایج طراحی یو آی را میتوانیم در موارد زیر خلاصه کنیم:
- عدم اجرای یک رابط کاربر محور (در طراحی یو آی باید نیازها و ترجیحات کاربر را اولویت قرار دهید و باقی طراحی را بر پایه این اصل پیش ببرید)
- در نظر نگرفتن مخاطبان هدف (به جای این که فقط به خلاقیت و سلیقه خود توجه کنید، سعی کنید مخاطبان هدف آن سایت یا برنامه را بشناسید و طراحی را طبق خواستههای احتمالی آنها انجام دهید)
- استفاده بیش از حد از افکتها و انیمیشنها (افکتهای بیش از حد نه تنها برای مخاطب جذاب نیستند، بلکه باعث افت کیفیت یو آی یو ایکس میشوند)
- عدم صرف زمان کافی (گاهی حجم زیاد کار یا مهلت زمانی کم، باعث میشود که وقت کافی برای فکر کردن در مورد یک رابط کاربری صرف نشود که این عامل میتواند بر نتیجه کار، اثر منفی داشته باشد)
بنابراین با مرور مطالب بالا، به دیدگاهی کلی در مورد رابط کاربری سایت و همینطور نحوه ارتباط یو آی یو ایکس دست پیدا کردیم. اما اگر اصول رابط کاربری را یاد بگیریم، کار با ابزار لازم برای طراحی یو آی را از کجا شروع کنیم؟ پیشنهاد ما استفاده از دوره آموزش طراحی رابط کاربری با XD است. برنامه XD از محصولات کمپانی ادوبی است که به طور ویژه برای طراحی رابط کاربری ساخته شده است. با گذراندن این دوره بر این برنامه مسلط خواهید شد و میتوانید هر ایدهای را برای رابط کاربری در این برنامه پیاده کنید.

درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید