طراحی یک ماندالا در ایلاستریتور | آموزش گام به گام تصویری (قسمت اول)

این بار در خانۀ فتوشاپ میخواهیم طراحی یک ماندالا در ایلاستریتور را با هم ببینیم. اما اول بیایید کمی در مورد خود ماندالا صحبت کنیم:
ماندالا چیست؟
ماندالا همان طرحهایی است که احتمالاً در کتابهای رنگآمیزی بزرگسالان دیدهاید. یکی از اصلیترین کاربردهای ماندالا این است که با رنگآمیزی آنها میتوانید مدیتیشن کنید. چون به دلیل جزئیاتی که دارد مغز را درگیر میکند و بهنوعی فرد را به خلسه میبرد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید ماندالا از دینهای باستانی بودیسم و هندوئیسم میآید و در بین آنها نمادی از معنویت بوده. بعدتر غرب هم این طرحها را گسترش داد تا همه جای دنیا ماندالا را نمادی برای آرامش بدانند.
در این آموزش دو قسمتی، ما طراحی یک الگوی کلی برای ماندالا را آموزش میدهیم و جزئیات طراحی را به خلاقیت شما میسپاریم. در قسمت اول یک الگوی ساده میکشیم و در قسمت دوم این الگو را کمی پیچیدهتر میکنیم و به چند ترفند برای طراحی ماندالا در ایلاستریتور اشاره میکنیم.
طراحی الگوی ماندالا در ایلاستریتور
برای طراحی یک الگوی ماندلا در ایلاستریتور باید مراحل زیر را طی کنید:
مرحلۀ ۱:
برای شروع کار طراحی ماندالا در ایلاستریتور ، با میانبر Ctrl+N یک سند جدید باز کنید (دقت کنید که در سیستم عامل مَک همه جا باید به جای Ctrl کلید Command را بزنید). ابعاد این سند جدید باید مربعی باشند تا ماندالا را دقیقاً در مرکز آن بکشیم.

مرحلۀ ۲:
ماندالایی که اینجا قرار است بکشیم از یک ۱۶ ضلعی ساخته میشود. تعداد ضلعها برای ماندالا قانون مشخصی ندارد و بستگی به طرح مد نظرتان و خلاقیتتان دارد. برای کشیدن این چندضلعی از ابزار Polygon استفاده میکنیم. پس این ابزار را انتخاب کنید و جایی که میخواهید چندضلعی را بکشید، کلیک کنید. با این کار پنجرهای باز می شود که در آن میتوانید شعاع چندضلعی و تعداد ضلعها را تعیین کنید. برای این ماندالا از چندضلعی با شعاع ۵۰ پیکسل و با ۱۶ ضلع استفاده کردهایم.
مرحلۀ ۳:
بعد از این که چندضلعی را ساختید، باید آن را قسمتبندی کنید. اینجا چون شکلمان ۱۶ ضلعی است، پس آن را به ۱۶ قسمت یا قسمت تقسیم میکنیم. برای این کار ابزار Line Segment ( با میانبر \) را انتخاب کنید. با این ابزار از یک رأس خطی به رأس مقابلش بکشید تا شکلتان به دو نیم تقسیم شود.
مرحلۀ ۴:
حالا باید یک کپی از این خط بسازید ولی با زاویهای دیگر. پس این خط را انتخاب کنید و کلید R کیبورد را بزنید تا پنجرۀ تنظیمات ابزار Rotate باز شود. برای تشخیص این که چند درجه باید خط را بچرخانیم، باید ۳۶۰ درجه (زاویۀ داخلی ) را تقسیم بر تعداد اضلاع کنیم. که اینجا ۳۶۰ را بر ۱۶ تقسیم کردیم. پس باید ۲۲.۵ درجه خط را بچرخانیم. پس در این پنجره برای Tilt Angle مقدار ۲۲.۵ را انتخاب میکنیم.
دقت کنید که اینجا باید به جای OK، روی Copy کلیک کنید تا خطتان کپی شود و قبلی سر جایش بماند.
مرحلۀ ۵:
در این شکل که ۱۶ ضلعی است، ما کلاً ۸ خط برای تقسیمبندی لازم داریم. دوتایش را که در مراحل قبلی کشیدیم. حالا کافیست کلیدهای Ctrl+D را ۶ باز بزنید تا عمل مرحلۀ قبل ۶ بار تکرار شود.
مرحلۀ ۶: شروع طراحی ماندالا در ایلاستریتور
حالا از اینجا به بعد طراحی ماندالا در ایلاستریتور را شروع میکنیم. این نکته را باید بدانید که ما همۀ قسمتها را طراحی نمیکنیم. حتی یک قسمت را هم کامل طراحی نمیکنیم. بلکه فقط نیمی از یک قسمت را طراحی میکنیم. چون همانطور که در تصویر میبینید نیمی از یک قسمت در واقع یک مثلث متساویالساقین است. بعد با استفاده از ابزار Symbol یک الگو از آن میسازیم و به راحتی آن را تکرار میکنیم.
مرحلۀ ۷:
برای اینکه نیمی از یک قسمت را طراحی کنید، اول یکی از قسمتها را دوباره به دو نیم تقسیم کنید. نام لایۀ فعلی را Structure بگذارید و آن را قفل کنید. حالا Ctrl+L را بزنید تا یک لایۀ جدید ایجاد شود. نام لایۀ جدید را Symbol 1 بگذارید.
مرحلۀ ۸:
حالا در این لایه می خواهیم اولین الگوی خود را با ابزار Pen (با میانبر P) بکشیم. اول یک مثلث را سمت راست خط میانه مثل تصویر زیر میکشیم. برای این مثلث رنگی را انتخاب کنید که به راحتی دیده شود و بتوانید روی آن کار کنید. مشخصات رنگی که ما اینجا استفاده کردهایم در تصویر نوشته شده. طبیعتاً این رنگ قرار نیست در خروجی کار باشد. چون خروجی فقط یک طرح با خطوط است که بین خطوط خالیست.
مرحلۀ ۹:
حالا میخواهیم اولین سمبل (Symbol) را بسازیم. پس روی مثلثی که کشیدید کلیک کنید و کلید F8 را بزنید. (یا از خود پنل Symbol برای ساخت سمبل جدید استفاده کنید.)
حالا در پنل Symbol، اسم این سمبل را Symbol 1 بگذارید و type آن را Graphic انتخاب کنید. بعد OK را بزنید. حالا میتوانید سمبل جدید خود را پنل Symbol ببینید.
مرحلۀ ۱۰:
در این مرحله باید از این الگو یک کپی بگیریم تا آن را برای نیم دیگر این قسمت بگذاریم و یک قسمت را کامل کنیم. پس روی مثلث رنگی کلیک کنید و Ctrl+C را بزنید. بعد Ctrl+F را بزنید تا سرجایشPaste شود.
حالا روی مثلث کلیک کنید و کلید O را بزنید تا ابزار Reflection باز شود. بعد روی گوشۀ بالا و سمت چپ نیمۀ چپ (که در تصویر با دایرۀ قرمز مشخص شده) کلیک کنید تا آن را به عنوان محور انعکاس انتخاب کنید. حالا در حالی که Shift را نگه داشتهاید، دوباره روی یک ذره پایینتر از همان نقطه کلیک کنید.
حالا که یک قسمت کامل شد، هر دو را انتخاب کنید و Ctrl+G را بزنید تا با هم یک گروه شوند.
مرحلۀ ۱۱:
حالا برای ادامۀ طراحی ماندالا در ایلاستریتور، باید سمبلی که ساختیم را به صورت دایرهای تکرار و پخش کنیم. پس روی این قسمت کلیک کنید، کلید R را بزنید و رأس پایینی مثلث را به عنوان مرکز چرخش انتخاب کنید. حالا Alt و Shift را نگه دارید و نشانگر موس را drag کنید تا یک کپی از مثلث با موس شما بچرخد. (Alt را برای ساخت کپی و Shift را برای این که چرخش به اندازۀ دو برابر زاویۀ مثلث باشد، یعنی دو برابر ۲۲.۵، نگه میداریم.)
حالا که یک کپی از آن قسمت درست شد، ۶ بار دیگر Ctrl+D را میزنیم.

خب همانطور که میبینید حالا یک الگوی ساده برای طراحی ماندالا در ایلاستریتور داریم. میتوانید از همین الگو برای کشیدن یک ماندالای ساده استفاده کنید. ولی اگر میخواهید الگویتان حرفهایتر باشد میتوانید قسمت دوم این آموزش را در این لینک ببینید. اگر سؤالی دارید، میتوانید در قسمت نظرات با ما در تماس باشید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید