انواع فرمت های مورد استفاده در فتوشاپ

بارها سوالاتی مطرح شده، مانند: انواع فرمت های اصلی در فتوشاپ کدام است؟ فایل های فتوشاپ را با چه فرمتی ارسال کنم؟ این پروژه را چگونه باید ذخیره کنم؟ و یا تفاوت بین فایل های PSD ، PSB ، Tiff ، Jpg ، gif و png چیست؟ در این مقاله قصد داریم فرمت های اصلی را توضیح دهیم و به شما بگوییم که برای چه مواردی استفاده می شود.
تعداد زیادی از فرمت های دیگری نیز وجود دارد، اما این فرمت ها در فتوشاپ بیشترین استفاده را دارند. ما در این راهنما، بر روی فایل های متداول در فتوشاپ متمرکز هستیم. این فرمت ها، مواردی هستند که شما برای ذخیره فایل های خود از آنها استفاده خواهید کرد.
در این صفحه میخوانید:
محبوب ترین فرمت هایی که توسط فتوشاپ استفاده می شوند
PSD) PHOTOSHOP DOCUMENT)
PSD از انواع فرمت های اصلی مورد استفاده برای فتوشاپ است. بهترین فرمت برای کار بر روی پروژه های فتوشاپ PSD است. این فرمت از فضاهای رنگی RGB ، CMYK ، LAB و Duotone پشتیبانی می کند. یکی از مناسب ترین فرمت ها برای ذخیره کردن پروژه های فتوشاپ است زیرا، از تمام ویژگی های فتوشاپ پشتیبانی می کند.
یکی از مهم ترین ویژگی های PSD ذخیره فایل به صورت لایه باز است یعنی تمام لایه ها، ماسک ها، کانال ها، مسیرها و غیره را ذخیره می کند و شما چنانچه قصد ویرایش فایل خود را داشته باشد، فرمت PSD در فتوشاپ به راحتی این امکان را برای شما فراهم می کند. اگر هنگام ذخیره کردن فایل گزینه حداکثر سازگاری فعال باشد، این فرمت یک نسخه مسطح از پروژه را نیز در فایل ذخیره می کند.
همچنین فرمت PSD امکان باز کردن پروژه در نسخه های قبلی فتوشاپ را نیز فراهم می کند یعنی فرقی ندارد شما از چه نسخه ای از فتوشاپ برای پروژه خود استفاده کرده باشید، زیرا تمام ورژن های فتوشاپ از فرمت PSD پشتیبانی می کنند. همچنین شما می توانید از PSD در سایر برنامه های مولتی مدیا غیر از Adobe استفاده کنید. یک PSD به ۵ قسمت تقسیم می شود:
Header, Color Mode data, Image resources, Layer and Mask Information, Image Data
PSB) PHOTOSHOP BIG)
PSB همان PSD است اما از فایل های بزرگتر پشتیبانی می کند. PSD برای ذخیره سازی فایل دارای محدودیت فایل ۳۰،۰۰۰ پیکسل یا ۲ گیگابایت است. اگر به یک فایل بزرگتر نیاز دارید، آن را به عنوان PSB ذخیره کنید که از ۳۰۰،۰۰۰ پیکسل یا ۴ اگزا بایت، پشتیبانی می کند.
به طور کلی اگر بر روی پروژه ای با حجم بزرگتری کار می کنید، نرم افزار فتوشاپ به صورت خودکار آن فایل را با فرمت PSB ذخیره می کند. نکته دیگر در خصوص فایل های PSB این است که، همچون فرمت های PSD امکان ذخیره سازی به صورت لایه باز وجود دارد، همچنین امکان باز کردن فایل های PSB در کلیه نسخه های فتوشاپ سری ps6 و بالاتر وجود دارد.
TIFF) TAGGED IMAGE FILE FORMAT)
از انواع فرمت های اصلی در فتوشاپ فرمت TIFF است. این فرمت از بسیاری جهات شبیه PSD است و از بیشتر ویژگی های فتوشاپ پشتیبانی می کند (Tiff v6).
Tiff همچنین می تواند به عنوان یک فرمت بایگانی مورد استفاده قرار گیرد، یکی از ویژگی های این فرمت فشرده سازی بدون افت کیفیت است، بنابراین اندازه فایل ها می تواند بزرگ باشند. Tiff همچنین از انواع تصاویر خاکستری،RGB و CMYK پشتیبانی می کند. تمام کارهایی که بر روی یک پروژه در فتوشاپ انجام می دهیم مانند : Clipping paths, alpha channels, transparency و غیره را ذخیره می کند.
ما فرمت PSD را برای ذخیره فایل پروژه های کاری خود ترجیح می دهیم. زیرا قالب PSD، فایل لایه ای از پروژه و قالب Tiff، فایل چاپی از پروژه است. رایج ترین کاربرد برای فرمت Tiff، استفاده برای یک فایل چاپی است. بنابراین ارسال فایل با فرمت Tiffبرای آفست چاپ خیلی رایج است. در واقع می توان گفت قالب Tiff در صنعت چاپ کاربردی تر است و بیشترین استفاده را دارد.
JPG) JOINT PHOTOGRAPHIC EXPERTS GROUP)
یکی از معروفترین انواع فرمت های اصلی در فتوشاپ فرمت JPG است. این فرمت محبوب رایج ترین فرمت برای ذخیره عکس ها با سایز فایل کوچک تر است. هنگامی که می خواهید یک عکس را، به آدرس ایمیل خود ارسال کنید، یا در یک وب سایت یا شبکه های اجتماعی بارگذاری کنید، یا توسط تلفن همراه خود به اشتراک بگذارید، از فرمت JPG استفاده می کنید. همچنین بیشتر عکس هایی که به صورت آنلاین در اینترنت می بینید، با قالب JPG هستند.
به دلیل اینکه فرمت JPG برای ذخیره عکس، آنها را فشرده می کند، می بینیم که کیفیت عکس نیز افت می کند. این به معنی آن است که اگر یک فایل jpg را بارها و بارها ذخیره کنید، کیفیت آن پایین می آید. JPG یک فرمت تحویل است، بنابراین پیشنهاد می کنیم، زمانی که بر روی فایل PSD خود کار می کنید هر بار که تغییری در پروژه ایجاد کردید، یک jpg جدید از آن ذخیره کنید.
زمانی که می خواهید فایلی را با فرمت jpg ذخیره کنید، یک نوار لغزنده برای تنظیم کردن میزان کیفیت عکس ذخیره شده وجود دارد. کیفیت بالاتر، تصویر بهتر و واضح تری را نشان می دهد، اما حجم فایل آن بزرگتر می شود. کیفیت پایین باعث کوچک شدن فایل می شود، در حالی که از نظر کیفیت سطح پایین تر خواهد بود.
معمولاً قرار دادن درجه نوار لغزنده در حدود ۷۰ درصد، بهترین تعادل در کیفیت و اندازه را ایجاد می کند.
GIF) GRAPHICS INTERCHANGE FORMAT)
از یک فایل gif به صورت آنلاین میتوان استفاده کرد. اگر بخواهید عکسی را با فرمت gif ذخیره کنید، در این صورت کیفیت تصویر کاهش پیدا می کند، زیرا فرمت gif برای ذخیره عکس منجر به کاهش تعداد رنگ های تصویر به ۲۵۶ می شود.
فرمت gif، یک CLUT (Color Look up table) از ۲۵۶ رنگ ایجاد می کند و تمام رنگ های تصویر را با توجه به این شاخص رنگ (یعنی ۲۵۶ رنگ) بازسازی می کند. رنگ های تصویر را به نزدیک ترین رنگ در جدول ۲۵۶ رنگ تغییر می دهد، به همین دلیل تصویری که مشاهده می کنید شبیه به یک پوستر عکس خواهد بود.
با این حال، کاربرد اصلی فرمت gif، فایل های کوچک انیمیشن می باشد. GIF های متحرک، را به صورت آنلاین و یا در ایمیل ها مشاهده کردهاید. نکته دیگر این است که، فرمت Gif از شفافیت اساسی فایل پشتیبانی می کند، در حالی که قالب jpg، از شفافیت پشتیبانی نمی کند.
PNG 8) PORTABLE NETWORK GRAPHICS)
فرمت Png مانند gif است، اما اندازه فایل کوچک تر است و از انیمیشن پشتیبانی نمی کند. قالب Png از پشتیبانی شفافیت اساسی، همانند فرمت gif برخوردار است. Png بهترین فرمت برای عکس های شفاف و یا مات (نه نیمه شفاف) می باشد.
PDF) PORTABLE DOCUMENT FORMAT)
PDF یک فرمت با ارزش و سند قابل حمل است. این فرمت رایج ترین فرمت، برای قرار دادن فایل های چاپی با کیفیت بالایی است که حاوی عکس و متن هستند. PDF اصلی ترین فرمت خروجی است، که توسط طراحان گرافیک استفاده می شود (جایگزین EPS می شود).
نکته ای که در خصوص فرمت PDF وجود دارد، این است که این فرمت از کیفیت بالا و نمایش آسان برخوردار است اما به سختی می توان در آن، ویراش انجام داد.
امیدواریم این اطلاعات برای شما کاربران عزیز مفید بوده باشد. از آنجا که یافتن همه این اطلاعات علمی در یک مکان، دشوار است، بنابراین تصمیم گرفتیم این راهنما را تهیه کنیم تا با پر کاربردترین فرمت های مورد استفاده در فتوشاپ، بیشتر آشنا شوید.
منبع:
www.photoshopcafe.com
درباره خانه فتوشاپ
از سال 73 به کامپیوتر علاقمند شدم، بیش از 12 سال فروشگاه نرم افزار داشتم در رشته شهرسازی تحصیلاتم رو تموم کردم و از سال 81 دبیر آموزش و پرورش هستم. اما بیش از 7 ساله که به فتوشاپ علاقمندم و دوست دارم در این زمینه بیشتر یاد بگیرم.
نوشته های بیشتر از خانه فتوشاپ
دیدگاهتان را بنویسید