راهنمای کاربردی کار با vanishing point در فتوشاپ

آیا تا به حال با vanishing point در فتوشاپ کار کردهاید؟ vanishing point در فتوشاپ ابزار بسیار مفیدی است که اگر با آن آشنا شوید احتمالاً تبدیل به یکی از ابزارهای اساسی در چرخۀ کاریتان میشود. به همین منظور در این مطلب راهنمایی کاربردی برای کار با ابزار vanishing point در فتوشاپ را در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم. بنابراین اگر مایلید که با این ابزار فوقالعاده آشنا شوید تا انتهای این مطلب از خانۀ فتوشاپ همراه ما باشید.
در این صفحه میخوانید:
vanishing point در فتوشاپ چیست؟
vanishing point یک فیلتر در فتوشاپ است که به کمک آن میتوانید ابعاد و پرسپکتیو عناصر و تصاویر خود را تنظیم کنید. این فیلتر را میتوانید از مسیر Vanishing point>Filter پیدا کنید. وقتی این ابزار را انتخاب میکنید، فتوشاپ فضای کاری ویژۀ آن را باز میکند تا بتوانید پرسپکتیو خود را ایجاد کنید.
چرا vanishing point در فتوشاپ ابزار مهمی است؟
از مهمترین کاربردهای Vanishin point عمق دادن به تصاویر و طبیعیتر کردن آنهاست. مثلاً اگر از یک دیوار که در موازات سنسور دوربین است عکس میگیرد، در این عکس دیوار و به طور کلی خود تصویر معمولاً صاف دیده میشوند. اما اگر به جای این کار، از دیوار در زاویهای عکس بگیرید که امتداد آن در یک نقطۀ دور محو شود، دیوار و به طور کلی تصویر، ۳ بعدی به نظر میرسند. به فلشهای تصویر زیر نگاه کنید. دیوار صاف است و هیچ عمقی ندارد. اما نرده در امتداد افق حرکت کرده و در جایی محو میشود.
اصول اولیۀ کار با Vanishing Point در فتوشاپ
در ادامه به مواردی که برای استفاده از ابزار Vanishing Point لازم است بدانید اشاره میکنیم.
چطور برای عکس یک پرسکتیو تعیین کنیم؟
بعد از این که Vaishing Point را انتخاب کردید، برای ساخت یک پرسپکتیو روی ابزار Create Plane که بالای منوی ابزار است کلیک کنید.
حالا روی گوشههایی که میخواهید آنجا پرسپکتیو را بسازید، با دقت کلیک کنید. با این کار فتوشاپ فوراً نقشۀ پرسپکتیو مثل تصویر زیر روی عکس اعمال میشود.
وقتی خطوط نقشۀ پرسپکتیو آبی هستند، به این معنی است که این پرسپکتیو مورد قبول است. اما اگر خطوط زرد یا قرمز باشند، یعنی پرسکتیو انتخابی قابل قبول و قابل ردیابی نیست. بعد انتخاب پرسکتیو باز هم میتوانید در صورت لزوم نقاط را جا به جا کنید. اگر هم نیاز داشتید که دقت و تمرکز بیشتری روی انتخاب نقاط داشته باشید، میتوانید روی تصویر زوم کنید. وقتی پرسپکتیو مد نظر خودر ا انتخاب میکنید، هر چیزی که داخل آن ناحیه اضافه کنید یا هر چیزی که تغییر دهید، متناسب با آن پرسپکتیو تغییر میکند.
چطور پرسپکتیو ایجاد شده را روی فایل ذخیره کنیم؟
وقتی کارتان با پریسکتیو عکس تمام شد و تغییرات دلخواهتان را روی آن پیاده کردید، روی OK که بالا و سمت راست کلیک کنید تا تغییرات را تأیید کنید. با این کار آن پرسپکتیو به عنوان بخشی از کارتان به فایل اضافه میشود. حالا اگر فایل تصویر خود را مثل همیشه ذخیره کنید، پرسکتیو هم با آن ذهیره میشود. بنابراین هر زمان که فایلتان را در فتوشاپ باز کنید، میتوانید دوباره ابزار Vanishing Point در فتوشاپ را انتخاب کرده و هر تغییری که میخواهید را (مثل جا یه جا کردن نقاط پرسپکتیو) روی آن پرسپکتیو اعمال کنید.
چطور پرسپکتیو ایجاد شده را حذف کنیم؟
برای حذف پرسپکتیوی که ایجاد کردهاید، اول باید پریپکتیو را انتخاب کنید (برای انتخاب پرسپکتیو کافیست با ابزار Edit Plane که در تصویر زیر مشخص شده، روی پرسپکتیو کلیک کنید. وقتی نقطههای اطراف پرسپکتیو ظاهر شود، یعنی انتخاب شده است). بعد برای حذف آن کلید Backspace کیبورد را انتخاب کنید.
آیا میتوان روی تصویر بیشتر از یک پرسپکتیو ایجاد کرد؟
بله، میتوانید چندین پرپکتیو را روی یک تصویر بسازید. ضمناً این سطحهای پرسپکتیو میتوانند به هم متصل یا از هم جدا باشند. اگر میخواهید یک سطح پرسپکتیو جدا ایجاد کنید، فقط کافیست کار روی پرسپکتیو اولی را تمام کرده و بعد روی جای دیگری از تصویر کلیک کرده و مورد بعدی را ایجاد کنید. اما اگر میخواهید پرسپکتیو بعدی به مورد قبلی متصل باشد و در واقع جزئی از آن باشد، اول کلید Ctrl کیبورد را انتخاب کنید، بعد یکی از نقاط پرسکتیو اولی را drag کنید تا بتوانید پرسکتیو بعدی را ایجاد کنید.در این حالت به طور پیشفرض پرسپکتیو دومی با زاویۀ ۹۰ درجه نسبت به مورد اولی ایجاد میشود. اما اگر چنین زاویهای را نمیخواهید، میتوانید از ابزار کنترلکنندۀ زاویه که بالای صفحۀ Vanishing Point در فتوشاپ میبینید، استفاده کنید.
چطور یک عنصر را به داخل ناحیۀ پرسپکتیو اضافه کنیم؟
برای این کار اول مطمئن شوید که عنصری که میخواهید داخل ناحیۀ پرسپکتیو اضافه کنید، در یک لایۀ مجزا وجود دارد. بعد عنصر یا عناصر مد نظر را را انتخاب کنید. برای انتخاب همۀ عناصر از Ctrl+A استفاده کنید. بعد Ctrl+C را بزنید تا عناصر کپی شوند. بعد یک لایۀ خالی جدید بالای تصویر پس زمینۀ اصلی بسازید و آن را انتخاب کنید. چراکه هر کاری که در فضای کاری Vanishing Point انجام میدهید، روی لایهای اعمال میشود که هنگام باز کردن فیلتر آن را انتخاب کردهاید. حالا فیلتر Vanishing Point در فتوشاپ را باز کنید و پرسپکتیو مد نظرتان را بسازید. حالا کافیست کلیدهای Ctrl+V را انتخاب کنید تا عنصر جدید در آن پرسکتیو Paste شود.
احتمالاً وقتی عنصر را Paste میکنید، پرسپکتیو روی آن اعمال نشده؛ اما مشکلی نیست. اول اندازۀ عناصر را در صورت لزوم اصلاح کنید و بعد روی آنها کلیک کرده و آنها را داخل نایحۀ پرسپکتیو drag کنید.
حالا میبینید که پرسپکتیو روی عنصر اضافه شده اعمال شده است. بنابراین حالا عنصر جدید هر چه از دوربین دورتر میشود، کوچکتر و هر چه به نزدیکتر میشود، بزرگتر میشود.
حالا کار تمام است! پس روی OK کلیک کنید تا به فضای کاری عادی فتوشاپ برگردید. همانطور که میبینید عنصر جدید در لایۀ جدید وجود دارد. حالا میتوانید با استفاده از گزینههای Layer Style به عناصر سایه اضافه کنید و ظاهر طبیعیتری به آن بدهید.
کابردهای دیگر Vanishin Point در فتوشاپ
این قابلیت کاربردهای دیگری هم دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
نقاشی کشیدن در Vanishing Point
وقتی در فضای کاری Vanishing Point هستید، یک ابزار براش در اختیار دارید. به کمک این ابزار میتوانید داخل سطح پرسپکتیو نقاشی بکشید، بنویسید و … . میتوانید اندازۀ براش، رنگ و … را هم برای براش تغییر دهید. البته متأسفانه نمیتوان از براشهای جدیدی که در فضای کاری عادی بارگزاری شده در این قسمت استفاده کرد. بعد از اضافه کردن اثرات جدید روی تصویر، با این کار اثرات براش هرچه از دوربین دورتر میشوند، کوچکتر میشوند.
شبیهسازی در Vanishing Point
یکی دیگر از قابلیتهای Vanishing Point در فتوشاپ شبیهسازی یا Cloning است. قسمتهای شبیهسازی شده هم از همان پرسپکتیو پیروی میکنند. برای این کار اندازه و ویژگیهای دیگر ابزار Stamp را در نوار ابزار انتخاب کنید و چک کنید که Heal غیرفعال باشد. بعد اول قسمتهایی که میخواهید کپی شوند را انتخاب کنید. برای کار کلید Alt را نگه داشته و روی قسمتهای مد نظرتان که داخل نایحۀ پرسپکتیو هستند، کلیک کنید. حالا میتوانید آن قسمتها را روی هر جایی از ناحیۀ پرسپکتیو قرار دهید. میتوانید همان روشی که همیشه در ابزار عادی Clone استفاده میکنید را به کار گیرید. تصاویر زیر شامل تصویر اصلی، تصویر اصلاح شده با ابزارهای عادی Clone و Stamp و تصویر اصلاح شده با ابزار Stamp در Vanishing Point هستند.

ابزار Marquee در Vanishing Point
تنها ابزار انتخابی در Vanishing Point ابزار Marquee است. به کمک این ابزار میتوانید فقط با کلیک کردن، ناحیۀ مد نظر را انتخاب کنید. مثلاً در تصویر زیر فقط یک قسمت را کپی کرده و جای دیگری Paste کردهایم. نکتۀ جالب این است که عنصر را هر جایی که Paste میکنیم، پرسکتیو همانجا را به خود میگیرد.
Vanishing Point فقط یکی از قابلیتهای بیشمار برنامۀ فتوشاپ است. اما اگر مایلید به برنامۀ فتوشاپ مسلط شوید، میتوانید از دورۀ آموزشی جامع خانۀ فتوشاپ استفاده کنید. از همراهیتان سپاسگزاریم.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید