نویز چیست و چه عواملی روی آن تأثیر دارد؟

نویز همیشه جزئی از عکاسی بوده است. اما برای این که بتوانید در عکاسی و ادیت عکس کمترین نویز ممکن را داشته باشید، بهتر است بدانید نویز چیست و چه عواملی روی آن تأثیر دارد. با ما همراه باشید.
در این صفحه میخوانید:
نویز چیست؟
با این که حسگر دوربینها روز به روز قویتر میشوند، اما باز هم خیلی اوقات در عکسمان نویز داریم. در ادامه با نگاهی عمیقتر میبینیم که دقیقاً نویز چیست :
کلمۀ “نویز” بیشتر برای توصیف صداهای بلند و ناخوشایند که باعث مزاحمت میشود استفاده میشود. اما به طور کلی میتوان گفت نویز یک الگوی نامنظم و ناخواسته است که هر نوع سیگنالی را مختل میکند.
نویز همان سیگنال الکترونیکی است که در تلویزیون میبینید، در رادیو میشنوید یا در حال تماس با تلفن با آن مواجه میشوید. در دوربینها نویز را شبیه به دانههایی ماسهای میبینید که با تغییر سایز، رنگ و … عکس تغییر مییابد. هر چه دوربین قویتر و پیشرفتهتر باشد، نویزهای کمتری در عکس پدیدار میشوند.
نویزِ دیجیتالی یک بافت دانهای و پوسته پوسته است که احتمالاً بارها در عکسها دیدهاید. این نویزها بیشتر در تاریکترین قسمت عکس (مثل سایهها) دیده میشوند. اصولاً وقتی یک عکاس ناچار است در شرایط نوری نامناسبی عکاسی کند، در این شرایط ISO دوربین را زیاد میکند. هر چه ISO بیشتر شود، دوربین به نور حساستر میشود و همین حساسیت باعث ایجاد نویز در تصویر میشود.

تنظیماتی که باعث میشوند نویز زیاد شود
شاید قبلاً متوجه شده باشید که بعضی تنظیماتی که خودتان روی عکس اعمال میکنید، ناخواسته باعث میشوند نویز در تصاویر بیشتر شود. بیشتر این تنظیمات در پنل Detail هستند. به طور کلی میتوان گفت هر تنظیماتی که باعث شود جزئیات یک عکس واضحتر شود، نویز را هم بیشتر میکند. در زیر تنظیماتی که میبینید که وقتی در حال دستکاری اسلایدرهای آنها هستید، باید دقت کنید که مبادا نویز در تصویرتان زیاد شود:
- Clarity
- Texture
- Sharpness
رایجترین دلیل به وجود آمدن نویز بالا بردن ISO در تنظیمات دوربین است. چون در واقع نسبت سیگنال به نویز را بیشتر کردید و اجازه دادید اطلاعات بیربط بیشتری وارد سیستم شود. هر چه این سیگنال را بیشتر کنید، اطلاعات بیشتری را ضبط میکنید; اما با این کار دقت کمتر و نویز بیشتر میشود. در واقع وقتی تصمیم میگیرید که مقدار سیگنال منبع را بیشتر از حد طبیعی آن تنظیم کنید، نویزهای بیشتری هم وارد عکس میشود. حتی در گرفتن فیلم هم هر چه ISO بالاتر میرود، نویز بیشتری دیده میشود. اما نویز در تصاویر اصولاً بیشتر از فیلم به چشم میآید. در تصویر زیر میتوانید نویزها را به وضوح ببینید:
اگر دقت کنید میبینید که نویزها در قسمتهای تیرهتر بیشتر از قسمتهای روشن هستند. این تصویر با دوربین Canon EOS 1D Mark IV و ISO با مقدار ۳۲۰۰ گرفته شده است. اما به طور کلی دلیل ایجاد نویز چیست ؟ مهم ترین دلایل ۳ مورد زیر هستند:
- اولین دلیل همانطور که گفتیم عکاسی با ISO بالاست. به خصوص در دوربینهای قدیمیتر.
- عکاسی در شرایطی که باعث میشود عکس اصطلاحاً Underexpose شود و وقتی هم که میخواهید پردازشش کنید، بیش از حد نورانی میشود.
- عکس را با Exposure (نوردهی) بیش از حد گرفتید و این باعث شده که سنسور گرم شود و در نتیجه نویز ایجاد شود.
نقش دوربین در میزان نویز
توانایی دوربین برای کاهش نویز، به تعادل آن دوربین بین اندازۀ حسگر و تکنولوژی، پردازندۀ دوربین، نرمافزار و ورودیهای کاربر بستگی دارد (ورودیهای کاربر یعنی نوع فایلی که انتخاب میکند، تنظیماتی که اعمال میکند و …). باید سعی کنید این تعادل را تا حد ممکن برای دوربین خود فراهم کنید تا کمترین نویز را در عکسهایتان داشته باشید. اگر در همان شروع عکاسی، شرایط محیط و تنظیمات دوربین را به بهترین شکل مهیا کنید، بعداً اگر بخواهید نویزها را با برنامهای مثل لایتروم ادیت کنید نتیجۀ بسیار بهتری خواهید داشت.
کاهش نویز چیست ؟
اول از همه بهتر است که آموزش گام به گام کاهش نویز تصاویر در لایتروم را ببینید. اما در این مطلب میخواهیم کمی بیشتر در مورد عملیات کاهش نویز صحبت کنیم. در تصویر زیر میبینید که فقط با اعمال کمی کاهش نویز، عکس تغییر قابل توجهی کرده است. رنگهای کاذب حذف شدهاند، دانهها جذابتر شدهاند و جزئیات بهتر دیده میشوند.
تصویر زیر هم نمای بازتر تصویر بالایی است:

این نکته را باید بدانید که از بین بردن کامل نویزها امکانپذیر نیست. چون سیگنالها در همان شروع کار، یعنی عکاسی آن طور که باید ضبط نشدهاند. پس کاهش نویز به معنی از بین بردن نویزها نیست. ضمناً وقتی مشغول کاهش نویزها هستید، دقت کنید که اگر نویزها را بیش از حد کاهش دهید شفافیت، جزئیات و رنگهای اصلی عکس را از دست میدهید. سعی کنید با تنظیمات بازی کنید تا درستترین مقدار کاهش نویز را پیدا کنید، که هم نویزها را تا حد ممکن کم کنید و هم کیفیت را از دست ندهید. در عکس زیر به دلیل کاهش بیش از حد نویز جزئیات و شفافیت تصویر تا حد زیادی از دست رفته است:
خب حالا که میدانید نویز چیست و چگونه کمتر یا بیشتر میشود، طبیعتاً میتوانید تلاش کنید که تا جای ممکن از ایجاد نویزها جلوگیری و یا بعداً روی آنها کار کنید. امیدواریم با استفاده از این مقاله بتوانید عکسهای زیبای خود را با بهترین کیفیت ممکن داشته باشید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید