لوگوی بد طراحی نکنید! راهکارهایی برای طراحی حرفهای لوگو

این بار در خانۀ فتوشاپ میخواهیم به چند اشتباه رایج در طراحی لوگو اشاره کنیم. وقتی این اشتباهات را بشناسید و از آنها خودداری کنید، خواهید دید که مهارت طراحی لوگویتان زمین تا آسمان تغییر میکند. پس با ما همراه باشید تا با هم ۵ مورد از اشتباهات رایج و همچنین راه حل آنها را برای طراحی حرفهای لوگو ببینیم.
۱/ لوگوهای قدیمی
یکی از اشتباهات بزرگ طراحان در طراحی لوگو ، استفاده از تکنیکها، تصاویر و افکتهای قدیمی استفاده میکنند. مثلاً وقتی کسی به لوگوهایی که در تصویر زیر است نگاه میکند، احساس میکند این لوگوها در دهههای گذشته طراحی شدهاند. استفاده از سبکهایی مثل اسکیومورفیسم (Skeuomorphism)، گرادیانتهای سهبعدی، کلیپ آرتها و فونتهای مشخصی که بیش از استفاده شدهاند و خیلی تکراریاند، باعث میشود این لوگوها به نظر قدیمی بیایند.
راه حل:
اگر یک لوگو به سبک قدیمی طراحی شده، بهترین کار این است که آن را به روز کنید و دوباره با استانداردهای امروزی طراحی کنید. مثلاً یکی از سبکهایی که در سال ۲۰۲۰ ترند است، سبک رترو (Retro) است. سبک رترو یعنی زنده کردن طرحهای قدیمی با تم امروزی. برای طراحی این سبک میتوانید از اِلِمانهای طراحیهای قدیمی (وینتیج) استفاده کنید. اما باید آنها را به شکل امروزی طراحی کنید. مثل لوگوی زیر که در سبک رترو با دست کشیده شده:

۲/ جزئیات دقیق در طراحی حرفهای لوگو
طراحی یک لوگو با جزئیات دقیق و زیاد به خودی خود بد نیست و حتی گاهی مهارت طراح را میرسانند. اما مشکل اینجاست که این نوع لوگوها مقیاسپذیر نیستند. نگاهی به لوگوهای زیر بیاندازید.
بله! این لوگوها روی بیلبوردهای بزرگ، نقاشیهای دیواری و هر ابعاد بزرگ دیگری فوقالعادهاند؛ اما تصور کنید چنین لوگوهایی در ابعاد کوچکتری مثل صفحۀ موبایل، کارت ویزیت و … چطور دیده میشوند؟ قطعاً نه تنها جزئیات آنها جالب به نظر نمیرسد، بلکه شبیه یک طرح شلوغ و به هم ریخته میشوند. یک لوگوی خوب باید در همۀ ابعاد، واضح و قابل تشخیص باشد.
راه حل:
اگر قرار است حتماً لوگویی با این جزئیات زیاد طراحی کنید، لازم نیست قید آن را بزنید; چون یک راه حل دارید. این راهکار این است که لوگوی با جزئیات دقیق و شلوغ خود را برای ابعاد بزرگتر طراحی کنید و در کنار آن نسخههایی با جزئیات کمتر و خلوتتر را برای ابعاد کوچک طراحی کنید. این که یک برند چند لوگو با یک تم کلی داشته باشد، هیچ اشکالی ندارد و حتی میتواند تبدیل به نقطۀ قوت آن برند شود.
مثل لوگوی زیر، که در نسخۀ بزرگتر، جزئیات زیادی برای به نشان دادن یک خانه در یک دهکده کشیده شده. اما وقتی قرار است از این لوگو برای ابعاد کوچک استفاده شود، از لوگوهای پایین آن استفاده میشود که به نوعی نسخۀ مختصر و مفید همان لوگو هستند:

۳/ استفاده از طرحهای بیربط
لوگوهایی که در زیر میبینید، طراحی بدی ندارند، اما به برندی که برای آنها طراحی شدهاند، به اندازۀ کافی مرتبط نیستند. یعنی لوگوهای خوبی هستند که برای این موضوع مناسب نیستند.
مهمترین هدف لوگو این است که بتواند یک برند را به درستی معرفی کند. اگر لوگویی طراحی کنید که همۀ اصول طراحی را در آن رعایت کرده باشید، اما نتواند معرف خوبی برای برند مد نظرتان باشد، پس آن لوگو نمیتواند انتخاب درستی باشد.
راه حل:
به طرحهایی فکر کنید که به طور مستقیم و یا نمادین نشاندهندۀ نام برند و یا کارهایی است که آن برند انجام میدهد. مثلاً لوگوی زیر مربوط به یک شرکت صنایع چوبی است که نامش Eaglehead (عقاب) است. خب برای طراحی لوگوی این برند میشد از خود عقاب و یا مثلاً چوب و مبلمان که مستقیماً به صنایع چوب مربوط است، استفاده کرد. اما در این لوگو از یک درخت که چوب از آن به دست میآید استفاده شده که به طور غیر مستقیمتر این شرکت را معرفی میکند:

۴/ طرحهای مبهم
حتماً این نوع لوگوها را بارها دیدهاید! لوگوهایی که گاهی هم به نظر جذاب میآیند، اما هیچ اطلاعاتی از برندشان نمیدهند. این مورد هم مثل مورد بالاست، با این تفاوت که در این نوع لوگوها هیچ تصویر خاصی استفاده نمیشود که بخواهد مرتبط باشد یا غیر مرتبط. مثل لوگوهای زیر که هیچ حدسی در مورد موضوع و زمینۀ برندشان نمیتوان زد:
همیشه در طراحی حرفهای لوگو این نکته را گوشۀ ذهن داشته باشید که قرار است وقتی کسی به این لوگو نگاه میکند، بتواند حدسهایی در مورد کار آن برند بزند. قرار نیست لوگو یک کسب و کار را به طور دقیق معرفی کند، اما باید بتواند اطلاعاتی هر چند کم، در مورد آن برند به مخاطب بدهد.
راه حل:
راه حل این اشتباه میتواند خیلی راحت باشد. چطور؟ اگر در لوگویتان هیچ طرحی به عنوان معرف برندتان استفاده نکردهاید، کافیست یه توضیح کوتاه در مورد کار آن برند در کنار لوگویتان بنویسید. مثل لوگوی زیر که متعلق به یک شرکت پزشکی به نام Phoenix (ققنوس) است. در این لوگو از طرحی مینیمالیستی به جای ققنوس استفاده شده که رنگ آن آبی (نماد اعتماد) است. اما برای اینکه مخاطب متوجه شود که فعالیت این شرکت در چه زمینهای است، به راحتی در دو کلمۀ “Internal Medicine” آن را توضیح داده:

۵/ طرحهایی که جذاب نیستند
گاهی مشکل یک لوگو فقط این است که جذاب نیست! علاوه بر تمام اصول طراحی لوگو، یک لوگو باید برای مخاطب جذاب باشد. به لوگوهای زیر نگاه کنید. لوگویی که در آن تصویر یک گورکن میبینیم که شکل جذابی برای مخاطب ندارد. لوگوی دیگر مربوط به شهر لندن است که برای المپیک طراحی کرده; اما نظم و انسجام و زیبایی لازم را ندارد:
راه حل:
بهترین راه برای جلوگیری از این اشتباه، شناخت اصول طراحی گرافیک است (میتوانید مطلب اصول ترکیببندی گرافیکی را هم ببینید). وقتی از یک سری اصول برای طراحی حرفهای لوگو پیروی کنید، قطعاً نتیجۀ کار یک لوگوی بد شکل نخواهد بود. مثل لوگوی زیر که مشتری از طراح خواسته که طرح یک گربۀ سیامی را برای لوگو بکشد و طراح آن را به بهترین شکل پیاده کرده:

در نهایت همه چیز به خلاقیت شما بستگی دارد. میتوانید مجموعه آموزشهای طراحی لوگو را هم در سایت خانه فتوشاپ ببینید. اگر شما هم نکتۀ مهمی در مورد طراحی حرفهای لوگو در نظر دارید میتوانید در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیریمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه طراح پروداکتیوتری باشیم؟ مدیریت پروژه برای طراحان
طراحی کاراکتر وکتور از صفر تا صد
۱۰ قانون طلایی طراحی لوگو
معنای رنگ ها در فرهنگ های مختلف و کاربرد آنها در گرافیک
ترکیب تصاویر دیجیتال؛ ساخت جهانهای بصری موازی
آماده کردن طراحی برای فرایند چاپ
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مفید بود مرسی
با سلام و احترام
کاربر گرامی از اینکه مطالب مورد استفاده واقع شده براتون خوشحالیم .
با احترام