هنگام طراحی لوگو برای مشتری این ۹ اشتباه را مرتکب نشوید!

طراحی لوگو جزو محبوبترین و جذابترین شاخههای طراحی است. از طرفی از آنجایی که لوگو قرار است تبدیل به نماد یک برند شود، طراحی لوگویی که مشتری آن را دوست داشته باشد میتواند چالشبرانگیز باشد. شاید تا به حال دربارۀ این که بهتر است چه نکاتی را در طراحی لوگو رعایت کنید زیاد شنیده باشید. اما در این مطلب میخواهیم به ۹ اشتباه رایج در طراحی لوگو برای مشتری اشاره کنیم. اگر این اشتباهات را در طراحی لوگو لحاظ کرده و از آنها اجتناب کنید، احتمال این که مشتری لوگوی شما را دوست نداشته باشد و نیاز باشد آن را تغییر دهید یا ادیت کنید بسیار کمتر میشود.
اشتباه ۱: حذف مرحلۀ تحقیق
وقتی پای یک کسب و کار یا برند در میان است، اولین مرحله برای هر نوع طراحی برای آن برند، تحقیق دربارۀ آن برند است. بنابراین قبل از این که شروع به پیادهسازی ایدههایتان کنید، وقت بگذارید تا دربارۀ شرکت یا شخصی که میخواهید لوگوی آن را طراحی کنید تحقیق کنید و آن را بهتر بشناسید. مهمترین مواردی که باید در کنار زمینۀ اصلی فعالیت آن برند بدانید عبارتند از:
- هدف اصلی برند
- رقبای برند و بررسی لوگوهای رقبا
- جامعه مخاطب برند و انتظاراتی که از برند دارند
سپس اطلاعاتی که به دست آوردهاید را آنالیز کنید تا به یک سری نتایج کلی برسید. بعد میتوانید وارد مرحلۀ طراحی لوگو برای مشتری شوید. فراموش نکنید که هر چه قدر که از قبل بیشتر تحقیق کنید، بعداً لوگوی بهتری خواهید داشت.
اشتباه ۲: پیروی از ترندها
لوگویی که برای مشتری طراحی میکنید، نقشی بسیار کلیدی برای آن برند دارد و قرار است حداقل تا مدت زمان زیادی لوگوی آن شخص یا برند باشد. حتی بعضی از لوگوهای برندهای معروف سالهای سال است که تغییر نکردهاند (مثل لوگوی تمساح لاکوست یا لوگوی ۲ حرف C برند Chanel). بنابراین اگر در فرآیند طراحی لوگو برای مشتری بخواهید از سبکهایی که در آن بازۀ زمانی روی بورس هستند یا سایر ترندها پیروی کنید، دیر یا زود این تاریخ انقضای این لوگوها به پایان خواهد رسید.
اشتباه ۳: استفاده از عناصر و تصاویر کلیشهای
وقتی میخواهید یک ایده را پیاده کنید، احتمالاً بعضی از اِلِمانها و تصاویر فوراً به ذهنتان میرسد؛ مثل آیکون لامپ برای نشان دادن مفهوم ایده گرفتن، یا آیکون کرۀ زمین برای انتقال مفاهیم مرتبط با محیط زیست و … . این تصاویر یا آیکونها در واقع کلیشههایی تکراری هستند که معمولاً در همه جای دنیا در لوگوها دیده میشوند. اگر مایلید که یک لوگوی متمایز طراحی کنید، این ایدههای تکراری را کنار بگذارید و سعی کنید اِلِمانهایی را انتخاب کنید که در عین جدید و متمایز بودن، مفهوم مد نظرتان را هم منتقل میکنند.
اشتباه ۴: انتزاعی بودن بیش از حد اِلِمانها در طراحی لوگو برای مشتری
منظور از اِلِمانهای انتزاعی، عناصری است که بیش از حد مطلق یا چکیده هستند. در طراحی لوگو برای مشتری نباید از اِلِمانهایی که بیش از حد انتزاعی هستند استفاده کنید. عناصر انتزاعی میتوانند جذاب باشند؛ اما نه زمانی که دقیقاً معلوم نیست که میخواهند چه پیامی منتقل کنند.
فراموش نکنید که هدف یک لوگو، فقط افزایش زیبایی بصری برند نیست! بلکه قرار است یک پیام مشخص را از طرف آن برند به مخاطب منتقل کند. بنابراین اگر عناصر لوگو به اندازهای انتزاعی و مطلق باشند که مخاطب پیام مد نظر را دریاف نکند و نتواند تشخیص دهد که منظور از این لوگو دقیقاً چیست، لوگوی طراحی شده به هدف اصلی خود نخواهد رسید.
اشتباه ۵: پیچیده بودن بیش از حد
لوگوهایی که بیش از حد پیچیده هستند، معمولاً به آن برند آسیب میرسانند و باعث ایجاد مشکلاتی میشوند. برای مثال مخاطب نمیتواند با یک نگاه، مفهوم لوگو را تشخیص دهد. همچنین مقیاسپذیری لوگو کمتر خواهد بود. چرا که این لوگو احتمالاً قرار است در اندازههای کوچکتر هم استفاده شود (مثل وبسایتها، بستهبندی محصول، کارت و …) و وقتی یک لوگوی پیچیده کوچک شود، تبدیل به یک طراحی شلوغ و به هم ریخته و غیر قابل تشخیص میشود.
اشتباه ۶: تکیه بر رنگ یا افکتها
رنگها و افکتها میتوانند جذابیت یک لوگو را چندین برابر کنند. اما فراموش نکنید که لوگوی مد نظر احتمالاً قرار است بعضی جاها به صورت تکرنگ یا سیاه و سفید هم استفاده شود. اگر لوگو به مواردی مثل رنگها یا گرادیانتها متکی باشد، در حالت نمایش تکرنگ یا سیاه و سفید کارای خود را از دست خواهد داد.
این نکته به این معنی نیست که از رنگها وافکتها در طراحی لوگو استفاده نکنید؛ بلکه باید طوری از آنها استفاده کنید که لوگو به آنها متکی نباشد و در هر حالت نمایشی واضح و جذاب باشد.
اشتباه ۷: ارائۀ انتخابهای بیش از حد به مشتری
در فرآیند طراحی لوگو برای مشتری ممکن است ترجیح دهید که چند ایده یا طراحی کلی را در اختیار مشتری قرار دهید تا از بین آنها انتخاب کند. گرچه به نظر میرسد که این یک روش خوب برای اطمینان از سلیقه و خواست مشتری است، اما اگر انتخابهای زیادی در اختیار مشتری قرار دهید، احتمالاً فقط باعث سردرگمی او میشوید. همینطور ممکن است مشتری درخواست کند که همۀ یا اکثر آن طراحیها را با هم ترکیب کنید! که این موضوع باعث ایجاد یک لوگوی به هم ریخته و غیر منسجم میشود.
بنابراین دو یا حداکثر ۳ ایده و طراحی کلی را در اختیار مشتری قرار دهید. حتی بعضی از طراحان فقط یک طراحی را به مشتری ارائه میدهند تا در صورت لزوم فقط همان یک ایده را تغییر داده و اصلاح کنند.
اشتباه ۸: Responsive نبودن لوگو
منظور از Responsive بودن، مقیاسپذیر بودن لوگو برای استفاده در اندازههای مختلف است، به طوری که در هر سایزی قابل تشخیص و خوانا باشد. حالا برای طراحی یک لوگوی Responsive میتوانید فقط یک لوگو داشته باشید و آن را طوری طراحی کنید که در اندازههای بزرگ و کوچک هم خوب باشد. یا میتوانید یک ایده یا طرح کلی برای لوگو داشته باشید و برای اندازههای مختلف آن، طراحیهای متفاوتی از همان یک ایده ایجاد کنید. ضمناً حتی اگر خود مشتری توجهی به این نکته نداشت، خودتان به Responsive بودن لوگو فکر کرده و مشتری را در جریان اهمیت آن قرار دهید.
اشتباه ۹: عدم ایجاد دستورالعملهای برند
هدف دستورالعملهای برند (راهنمای هویت بصری، Brand book) این است که هر فردی که قرار است در آینده در طراحیهای مربوط به برند نقشی داشته باشد، از مشخصات عناصر استفاده شده در لوگو مطلع باشد. با این کار انسجام طراحیهای مختلف برای یک برند حفظ خواهد شد. مهمترین مواردی که این راهنماها شامل میشوند عبارتند از:
- اطلاعات دقیق رنگها و فونتهای استفاده شده
- معرفی کاربرد هر لوگو (در صورتی که برای اندازههای مختلف لوگوهای متفاوتی طراحی شده)
- میزان Padding و Margins و … .

در این مطلب سعی کردیم شما را از ۱۰ اشتباه رایج در طراحی لوگو برای مشتری آگاه کنیم. پس سعی کنید این اشتباهات را در نظر گرفته و با اعتماد به خلاقیت خود، لوگوهای منحصر به فرد خود را طراحی کنید. لازم به ذکر است که اگر مایلید که مهارتهای طراحی لوگوی خود را تکمیل کرده یا ارتقا دهید، میتوانید از دورههای طراحی لوگو در خانۀ فتوشاپ استفاده کنید. به عنوان مثال هر یک از دورههای آموزش طراحی لوگوی شرکتی و طراحی لوگوی ایرانی برای آموزش انواع طراحی لوگو در اختیار کاربران عزیز خانۀ فتوشاپ قرار گرفتهاند. از همراهیتان با این مجموعه سپاسگزاریم.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید