۵ مرحله تا یک عکاسی مینیمالیست شگفتانگیز

مینیمالیسم یکی از جذابترین ژانرهای هنری است که در دنیای عکاسی هم سهم بزرگی دارد. اگر شما هم جزو علاقهمندان به این سبک عکاسی هستید و مایلید بدانید که چطور میتوانید یک عکاسی مینیمالیست شگفتانگیز را تجربه کنید، تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید. در این مطلب از خانۀ فتوشاپ میخواهیم ۵ مرحلۀ لازم برای عکاسی مینیمالیستی را بررسی کنیم.
در این صفحه میخوانید:
عکاسی مینیمالیست
اول از همه باید بگوییم که این نکته را هرگز فراموش نکنید که عکاسی مینیمالیست یک مرز باریک وجود دارد. میتوان گفت این مرز، یک مرز ذهنی است. در واقع این ذهنیت و برداشت مخاطب از یک عکس است، که میتواند آن عکس را از یک عکس ساده به یک عکس مینیمالیست تبدیل کند. اما چطور میتوانیم عکسی بگیریم که در عین سادگی بتواند نظر مخاطب را به عنوان یک اثر مینیمالیستی جلب کند؟ در ادامه سعی میکنیم ۵ تا از مهمترین اقدامات و مراحلی که باعث تبدیل یک عکس به عکس مینیمالیستی میشود را مرور کنیم.
۱: انتخاب یک سوژه
به طور کلی، اکثر عکسهای مینیمالیستی یک سوژه دارند که همان موضوع هم نقطۀ کانونی و مرکز توجه آنهاست. در واقع اول از همه باید یک سوژه را انتخاب کنید که مطمئن باشید، مخاطب با نگاه به عکس شما اول قرار است آن سوژه را ببینید.
۲: سادهسازی
مرحلۀ بعدی سادهسازی فضای عکس و از بین بردن عوامل اضافهای است که حواس مخاطب را پرت میکنند. گاهی برای حذف این عناصر اضافه، لازم است که چند قدم به سوژه نزدیکتر شوید یا روی سوژه زوم کنید. با این کار شاید عکسی که میگیرید، لزوماً بهتر از قاب اول نباشد، اما قطعاً مینیمالیستیتر خواهد بود.
۳: دست کم نگرفتن قدرت فضای منفی در عکاسی مینیمالیستی
شاید با مفهوم فضای منفی آشنا باشید. اما اگر هم آشنا نیستید، باید بدانید که فضای منفی به قسمتهایی میگویند، که نوعی در عکس خالی هستند؛ که میتوانند بین سوژه و یا فقط اطراف سوژهها باشند. هدف اصلی فضای منفی، تأکید روی سوژۀ اصلی است! وقتی به یک عکس نگاه میکنیم، توجه مغز ما ناخودآگاه به قسمتی از عکس که کنتراست بالایی دارد کشیده میشود. این همان قدرت فضای منفی است.
برای مثال به تصویر زیر نگاه کنید. احتمالاً شما هم مثل اکثریت قریب به اتفاق افراد، با دیدن این عکس اول از همه چشمانتان به درختان وسط عکس میافتد. در این عکس درختان سوژۀ اصلی و تمام فضای سبز خالی اطراف درختان، فضای منفی است.
نکتۀ جالب در استفاده از فضای منفی این است که حس خلوتی و سادگی را برای مخاطب تداعی میکند. هر چه این فضای منفی بیشتر باشد، احساس خلوتی بیشتری را هم القا میکند. البته به این نکته هم دقت کنید که فضای منفی بیش از حد ممکن است ابعاد سوژۀ اصلی را آن طور که هست نشان ندهد.
۴: ترکیببندی
علاوه بر موارد بالا، در مورد ترکیببندی در عکاسی مینیمالیستی هم باید بدانید که معمولاً سوژۀ اصلی در کنار اشکال هندسی مثل مثلث، خطوط و منحنیها قرار میگیرد، به طوری که سوژۀ اصلی مرکز توجه باشد. برای انتخاب بهترین ترکیب در عکاسی مینیمالیستی میتوانید از نسبت قانون یک سوم یا نسبت طلایی استفاده کنید. یا سوژۀ اصلی را در گوشهها، نزدیک به حاشیه و یا به صورت غیر متمرکز در عکستان قرار دهید. اما به هر حال وقتی از اشکال هندسی به شکل درستی در تریب خود استفاده کنید، ترکیب عکستان به نظر منظم میرسد.
مثلاً در تصویر زیر، خط افق در کنار خطوط حصار، یک منظرۀ ساده را تبدیل به یک عکس مینیمالیستی کرده است.
یا در تصویر زیر، پل در گوشۀ پایین سمت چپ قرار گرفته؛ اما افق نیز در یک سوم پایینی عکس و ماه در بالای عکس قرار گرفته تا یک ترکیب متعادل و چشمنواز را طبق قانون یک سوم بسازد.
در تصویر زیر نیز بر اساس قانون یک سوم، ابرهای در قسمت بالا، علفها و خزهها در قسمت پایینی و خطوط برق در قسمت میانی قرار گرفتهاند. به علاوه تکرار شدن خطوط برق، فضای مینیمالیستی و منظم تصویر را بیشتر کرده است. فراموش نکنید که گاهی تکرار یک شکل خاص و شاخت یک الگو، میتواند ایدۀ فوقالعادهای برای عکاسی مینیمالیستی باشد.
۵: ادیت عکس، بعد از عکاسی مینیمالیستی
البته که عکاسان معمولاً تمام تمرکز خود را بر فرآیند عکاسی و انتخاب درست سوژهها میگذارند. اما مرحلۀ ادیت بعد از عکاسی هم گاهی میتواند کمک زیادی به خلق آثار مینیمالیستی کند. پس میتوانید روی عکسهایی که گرفتهاید کار کنید و ببینید چه ایدهها و فضاهای مینیمالیستی میتواند از آنها بیرون بکشید.
مثلاً همانطور که بالاتر هم اشاره کردیم، حذف عناضر اضافی از مهمترین فاکتورها در عکاسی مینیمالیستی است که این کار را میتواند حتی در ادیت بعد از عکاسی انجام داد. همچنین در ادیتهای نهایی میتوانید اگر افقها یا بعضی از هالهها تار افتادهاند، همۀ آنها را اصلاح کنید.
علاوه بر این میتوانید Tone دلخواه خود را به عکس بدهید تا عکستان حال و هوای مد نظرتان ا القا کند. مثلاً میتوانید عکستان را روشنتر کنید و جزئیات را در مناطق روشنتر عکس حذف کنید تا عکس را سادهسازی کنید. با این سبک از عکسها Hight-key نیز میگویند.
یا در مقابل، میتوانید بخشهای زیادی از عکستان را تیرهتر کنید تا جزئیات را در بخشهای تیرهتر حذف کنید. به این نوع عکاسی هم low-key میگویند.

یکی دیگر از کارهایی که میتوان در مرحلۀ ادیت انجام داد، سیاه و سفید کردن عکس است. از آنجایی که با سیاه و سفید کردن عکس، رنگها حذف میشوند، پس این به خودی خود باعث سادهسازی عکس میشود . اما ممکن است نتیجۀ نهایی آن احساسی که مد نظرتان است را منتقل نکند. در واقع این شما هستید که باید تصمیم بگیرید که کدام حالت برای عکستان نتیجۀ بهتری برای یک عکاسی مینیمالیستی خواهد داشت؛ سیاه و سفید؟ یا رنگی؟
امیدواریم این مطلب به شما کمک کرده باشد تا مسیر رسیدن به یک عکاسی مینیمالیست شگفتانگیز را راحتتر طی کنید. همچنین میتوانید مطلب همهچیز دربارۀ عکاسی مینیمال را هم در خانۀ فتوشاپ مطالعه کنید. از همراهیتان سپاسگزاریم.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید