فتوشاپ یا لایتروم؟ کدام نرمافزار بهتری برای ویرایش تصاویر است؟

فتوشاپ و لایتروم هر دو نرمافزارهای بسیار محبوب و کاربردی برای ادیت عکس و هر دو از محصولات کمپانی Adobe هستند. اما سؤالی که معمولاً در مقایسۀ این دو برنامه مطرح میشود، این است که کدام نرمافزار بهتری برای ویرایش تصویر است؟ بنابراین اگر مایلید دربارۀ فتوشاپ یا لایتروم و تفاوتهای این دو بیشتر بدانید، تا انتهای این مطلب از خانۀ فتوشاپ همراه ما باشید. در این مطلب میخواهیم یک مقایسه و بررسی جامع پیرامون این دو برنامۀ جذاب داشته باشیم.
در این صفحه میخوانید:
دربارۀ فتوشاپ
فتوشاپ یک برنامۀ بینظیر است که مجموعهای از قابلیتهای کاربردی را در خود گنجانده است. ویرایش تصاویر نیز یکی از قابلیتهاست. در فتوشاپ در زمینۀ ادیت عکس، ابزارهای فوقالعادهای نظیر انواع فیلترها، ابزارهای انتخاب عالی، ابزار Sky Replacement (که برای آشنایی کامل با این ابزار میتوانید آموزش تغییر رنگ آسمان با این ابزار را در خانۀ فتوشاپ ببینید) و … را در اختیار خواهید داشت. برای تسلط به این برنامۀ قدرتمند میتوانید از دورههای جامع خانۀ فتوشاپ مثل روتوش تصاویر در فتوشاپ یا آموزش فتوشاپ ویژۀ عکاسان استفاده کنید.
فتوشاپ در مقایسه با لایتروم در زمینۀ ویرایش تصاویر، امکان تعیین کلمۀ کلیدی برای عکسها و امکان شناسایی چهره را ندارد.
دربارۀ لایتروم
برنامۀ لایتروم، نرمافزاری مختص ویرایش تصاویر است که دارای یک چرخۀ کاری استاندارد برای ادیت حرفهای عکسهاست. این برنامه یک پکیج کامل از ابزارهای سازماندهی و مدیریت عکسها (مثل قابلیتهای بینظیری مثل Color label، تنظیمات پیشرفتۀ عکسها (مثل اصلاحکنندههای لنز و دوربین) و تمام گزینههای مربوط به خروجی گرفتن و چاپ تصاویر است. برای تسلط به این برنامۀ ادیت تصاویر، میتوانید از دورۀ آموزش اصولی لایتروم در خانۀ فتوشاپ استفاده کنید.
یکی از مهمترین نقاط ضعف لایتروم مقابل فتوشاپ، عدم امکان کار روی تصاویر به صورت لایهای است. در ادامه کاربردهای فتوشاپ یا لایتروم را با هم مقایسه میکنیم. اما نهایتاً در این مطلب قرار نیست به این نتیجه برسیم که کدام برنامه بهتر است. بلکه میخواهیم به این نتیجه برسیم که برای هر کاربرد و هدفی باید از کدام برنامه استفاده کنیم. چرا که هر دوی این برنامهها بسیار قدرتمند و مفید با نقاط قوت متفاوت هستند.
تفاوتهای کاربرد فتوشاپ یا لایتروم
به عنوان اولین تفاوت، به طور کلی لایتروم دارای چرخۀ کار ویرایش و سازماندهی غیرمخرب تصاویر است. در حالی که فوشاپ یک برنامۀ ادیت تصاویر مبتنی بر لایهها و سطح پیکسلی است. تفاوت دیگر این که یادگیری فتوشاپ به دلیل جزئیات زیادی که دارد که ممکن است مدت زیادی طول بکشد. اما یادگیری لایتروم سادهتر است و مدت زمان کمتری طول میکشد. از طرفی خود لایتروم هم در دو نسخه ارائه میشود: یکی Lightroom Classic که برای حرفهایترها مناسب است و دیگری Lightroom که سادهتر است و با فضای ابری Synce شده است. لازم به ذکر است که از آنجایی که نسخۀ Lightroom Classic مختص ویرایش حرفهای تصاویر است، در این مطلب ما این نسخه را در مقابل فتوشاپ قرار دادهایم.
در ادامه به بعضی از مهمترین کارهایی که معمولاً در ویرایش تصاویر با آنها زیاد سر و کار داریم اشاره میکنیم و بررسی میکنیم که برای آن کاربرد خاص کدام نرمافزار بهتر است؟ فتوشاپ یا لایتروم ؟
مدیریت تصاویر و خروجی گرفتن در فتوشاپ یا لایتروم ؟
در یک کلام میتوان گفت اگر مدیریت تصاویر و خروجی گرفتن از آنها نسبت به ویرایش تصاویر در اولویت بالاتری برایتان قرار دارد، نیازی به بررسی بیشتری ندارید و لایتروم برایتان انتخاب بهتری است! چراکه این نرمافزار به طور ویژه برای مدیریت گردش کار و تصاویر و سازماندهی عکسها طراحی شده است. منظور از گردش کار تمام مراحل انتقال تصاویر از حافظۀ دوربین تا تنظیم نور، رنگ، رزولوشن و برش عکسها و همینطور خروجی گرفتن از تصاویر نهایی به صورت دیجیتالی یا چاپی است.
فتوشاپ مختص وارد کردن و خروجی گرفتن و مدیریت عکسها نیست. البته برای این دسته از کارها میتوانید از برنامۀ فرعی Bridge در کنار فتوشاپ استفاده کنید؛ اما طبیعتاً انتخاب برنامهای مثل لایتروم که مختص همین کارهاست، انتخاب بهتر و راحتتری است.
کار با فایل خام تصاویر
فتوشاپ یا لایتروم هر دو میتوانند فایلهای خام تصاویر را باز کنند. فایلهای خام (یا Raw) با پسوندهایی مثل CR2 (برای دوربینهای کنون) و NEE (برای نیکون) و ARW (برای Sony ) هستند. این فایلها از JPG حجیمتر هستند؛ چرا که شامل دادههای بیشتری از سنسور دوربین هستند (اما در فرمت JPG دوربین دادههای دریافتی را تفسیر میکند و فقط بهترین حدسی که در مورد تصویر زده را ذخیره میکند). همچنین فایلهای خام امکان تنظیم عیمقتر و بهتر نور و رنگ (مثل ویرایش بعضی از محدودههای سایهها و هایلایتها) را برای ادیتور فراهم میکنند. به علاوه برای مثال اگر عکسی سیاه و سفید گرفته شده باشد، در نسخۀ JPG آن عکس نمیتوانید رنگ اصلی تصویر را داشته باشید. اما در نسخۀ خام آن میتوانید بعداً رنگهای اصلی آن تصویر سیاه و سفید را هم پیدا کنید.
در فتوشاپ نمیتوانید یک فایل تصویری خام را مستقیماً باز کنید. بلکه باید آن را با برنامۀ جداگانۀ داخل فتوشاپ به اسم Adobe Camera Raw (ACR) باز کنید. در این قسمت مجموعهای از ابزارهای تنظیم نور، رنگ و میزان sharpness و … را در اختیار دارید. بعد هم میتوانید نتیجۀ ادیت در ACR را در خود فتوشاپ باز کنید و ابزارهای فتوشاپ برای ادامۀ کار استفاده کنید.
اما در لایتروم میتوانید فایلهای خام را مستقیماً و به نیاز به ابزار واسطه باز کنید. در واقع در لایتروم یا ACR در فتوشاپ، میتوانید نحوۀ تبدیل دادههای اصلی فایل خام به یک تصویر قابل ویرایش را انتخاب کنید. مثلاً میتوانید از بین حالتهای تبدیل Adobe Color، Vivid، Landscape ، Portrait و Monochrome انتخاب کنید. با انتخاب هر یک از این حالات، سطح رنگها و Sharp به سمت مناسب آن حالت میروند.
ویرایش غیرمخرب در مقابل ویرایش مخرب
در لایتروم تمام تغییراتی که روی تصاویر اعمال میکنید و نسخۀ اصلی عکس در قسمتی به نام Catalog محفوظ میماند (که این باعث ویرایش غیر مخرب تصاویر میشود). اما چنین قسمتی در فتوشاپ وجود ندارد و تغییرات و نسخۀ اصلی در فتوشاپ نگه داشته نمیشوند. بنابراین برای داشتن نسخۀ اصلی در فتوشاپ باید از قبل، یک نسخه از تصویر اصلی را کپی کرده باشید.
البته در فتوشاپ هم بعضی از تغییرات را میتوانید با گزینههایی مثل Adjustment layers، snapshots و sidecar برای فایلهای خام انجام دهید که این گزینهها بعضی تغییرات را به صورت غیرمخرب انجام میدهند. اما در لایتروم تمام گردش کار به طور خودکار به صورت غیرمخرب انجام میشود.
تغییر تنظیمات تصویر در مقابل ویرایش تصویر
بین تغییر تنظیمات تصویر و ویرایش تصویر تفاوتهایی وجود دارد. تنظیمات تصویر، مواردی مثل تغییر نور، رنگ و Sharpness است. اما ویرایش تصاویر شامل تغییرات اساسی، حذف و اضافه کردن عناصر و دستکاری کلی تصویر است. حالا باید بدانید که لایتروم برای تغییر تنظیمات تصویر و فتوشاپ برای ویرایش تصویر مناسبتر است.
پس اگر میخواهید رنگهای تصویر یا Sharpness را تغییر دهید، رنگها و نورها را اصلاح کنید یا تصویر را برش دهید، به سراغ لایتروم بروید. اما اگر میخواهید تصاویر را ویرایش کنید و تغییرات اساسی در محتوای تصاویر ایجاد کنید، فتوشاپ را انتخاب کنید. مثلاً ابزار فوقالعادۀ Content Aware (برای حذف عناصر) در لایتروم نیست! یا گزینههای تایپوگرافی و اضافه کردن انواع متنها، شکلها، افکتها و قابلیتهای طراحی سهبعدی فقط در فتوشاپ هستند.
در مورد اضافه کردن متن، در لایتروم فقط امکان افزودن واترمارک وجود دارد. لازم به ذکر است که در فتوشاپ هم میتوانید نورها، رنگها و … را تنظیم کنید. ضمناً بعضی از ابزارهای اساسی مثل از بین بردن لکهها یا رفع نور قرمز داخل چشم در هر دو برنامه هستند.
کار روی تصاویر به صورت لایهای
یکی از مهمترین ویژگیهای فتوشاپ، پشتیبانی از لایههاست که میتوانید تغییرات را به صورت لایهای اعمال کنید و لایهها را فعال یا غیر فعال کنید. اما لایتروم به صورت لایهای روی تصاویر کار نمیکند؛ چراکه مختص کارهای کلی و سادهتر (به نسبت فتوشاپ) است.
ویرایش تصاویر در موبایل
اگر مایلید تصاویر را داخل موبایل ویرایش کنید، فتوشاپ و لایتروم هر دو اپلیکیشنهایی برای موبایل دارند. ادوبی سال گذشته فقط اپلیکیشن مخصوص iPad را برای فتوشاپ را ارائه داده است. اما این اپلیکیشن نسبت به نسخۀ دسکتاپ محدودیتهایی دارد. اما در اپلیکیشن فتوشاپ میتوانید سندتان را در فضای ابری ذخیره کنید و در دسکتاپ هم باز کنید. اپلیکیشن موبایل لایتروم نیز تقریباً تمام گزینههای نسخۀ دسکتاپ را دارد.
تترینگ (Tethering)
تترینگ به این معنی است که دوریبن مثلاً با کابل USB یا از طریق WiFi به سیستم متصل است و تصاویر به محض عکاسی به برنامۀ مدنظر در آن سیستم میروند. با تترینگ میتوانید به محض عکاسی، تصاویر را روی سیستم ببینید و ویرایش کنید. حالا باید بدانید که این قابلیت در لایتروم وجود دارد؛ اما در فتوشاپ وجود ندارد!

در نهایت همانطور که گفتیم هردوی این برنامهها بسیار قدرتمند هستند. اما بنا به کاربردی که برایتان اولویت دارد، ممکن است لایتروم بهتر باشد یا فتوشاپ و یا حتی میتوانید از هر دوی این برنامهها برای آن قسمت از چرخۀ کاری که در انجام آن بهتر هستند استفاده کنید. مثلاَ از لایتروم برای ورود تصاویر، مدیریت، ادیت نور و برش و خروجی گرفتن و از فتوشاپ برای ویرایش عمیق تصاویر استفاده کنید. حالا که با تفاوتهای فتوشاپ و لایتروم آشنا شدید، فکر میکنید کدام برنامه برای کار شما بهتر است؟ فتوشاپ یا لایتروم ؟ یا هردو؟
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید