با ادوبی افتر افکت چه کارهایی میتوان انجام داد؟

برنامههای انگشتشماری در دنیا هستند که به اندازۀ نرمافزار ادوبی افتر افکت برای ساخت آثار هنری کاربرد داشته دارند. اگر تازه با این برنامه آشنا شده باشید، شاید کمی در مورد کاربردهای تکنیکی و خلاقانۀ آن گیج باشید. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا با هم نگاهی به این کاربردها بیاندازیم.
در این صفحه میخوانید:
با ادوبی افتر افکت چه کارهایی میتوان انجام داد؟
در افترافکت میتوانید کار ساخت، کامپوزیشن و تغییر استایل فوتیجهای دوبعدی را در یک فضای سهبعدی انجام دهید. کاربرد این برنامه بنا به استفادهای که کاربر مد نظر دارد، میتواند متفاوت باشد. مثلاً کسی که به دنبال ایجاد جلوههای بصری یک ویدئو است، میتواند از افتر افکت برای کامپوزیت کردن فوتیجهای سهبعدی استفاده کند. یا یک ادیتور ویدئو شاید از افتر افکت بیشتر برای طراحی تیتراژ استفاده کند و یا یک انیماتور از آن برای خلق کاراکترهای دوبعدی استفاده کند. در واقع دلیل این که خیلی افراد با همۀ کاربردهای ادوبی افتر افکت آشنا نیستند، این است که این کاربردها بسیار زیادند.
البته فراموش نکنید که اگر چه افتر افکت یک نرم افزار بینظیر است، اما برای ادیت ویدئو مناسب نیست. در زمینۀ ادیت فیلم، معمولاً از افتر افکت بعد از ادیت فیلم و برای اعمال افکتها استفاده میشود و به همین دلیل اسم این برنامه افتر افکت است!
با وجود کارآیی زیادی که افتر افکت دارد، اما کار با آن بسیار راحت است. این برنامه هم مثل هر برنامۀ ادیت ویدئوی دیگری از ساختار لایهای استفاده میکند. ساختار لایهها مثل یک دسته کاغذ است که کاغذ زیری به خاطر کاغذی که روی آن است، دیده نمیشود. این برای زمانی است که روی کامپوزیشنهای دوبعدی کار میکنید.
اگر لایهها را روی حالت سهبعدی تنظیم کنید و اگر در فضای سهبعدی به دوربین نزدیکتر باشند، میتوانید آنها را روی لایههای دیگر قرار دهید. مثلاً در تصویر زیر وقتی که لایۀ متن از لایۀ بکگراند به سمت دوربین حرکت میکند، متن ظاهر میشود.
مهمترین کاربردهای ادوبی افتر افکت
مجموعهای بی نظیر از افکتها
یک ویژگی منحصر به فرد افتر افکت، تنوع بینظیر افکتها در آن است. صدها افکت در این برنامه وجود دارد که میتوانید آنها را به شکلهای بیشماری با هم ترکیب کنید. بیایید چند دسته از این افکتها را بررسی کنیم.
افکتهای شبیهسازی
در ادوبی افتر افکت ۱۸ افکت شبیهسازی (Simulation effect) وجود دارد. کار این افکتها شبیهسازی چیزهای مختلف از مو گرفته تا باران است. همۀ این افکتها تنظیمات مختلفی دارند که میتوانید آنها را تغییر دهید. اگر این افکتها را با هم به درستی ترکیب کنید، نتیجۀ بسیار بهتری میدهند. تصویر زیر یک مثال از افکت CC Snowfall است که بارش برف را شبیهسازی کرده. در این مثال فقط همان یک افکت اعمال شده و تنظیمات خاصی هم نداشته است.
افکتهای تغییر سبک و استایل
با این افکتها میتوانید سبک و استایلی که در نظر دارید را به ویدئو یا لایۀ خود بدهید. برای استفاده از این افکتها فقط کافیست آنها روی لایۀ خود drag کنید و اگر با آنها بازی کنید میتوانید ظاهر و سبکهای شگفتانگیزی بسازید. افکتهایی که در این دسته بیشتر مورد توجه هستند، دو افکت CC Glass و posterize اند. در مثال زیر افکت Find Edges روی تصویر اعمال شده است.
سایر افکتها
علاوه بر افکتهای بالا، دهها دستۀ دیگر هم هستند که هر کدام کار متفاوتی میکنند. مثلاً یک دسته از افکتها مختص حالتهای مختلف تاری (Blur) است. یک دستۀ دیگر مربوط به اصلاح رنگ است که با کمک آن میتوانید ظاهر مد نظر خود را به رنگآمیزی فوتیج بدهید.
دستۀ مهم دیگر Perspective است که شامل افکت ۳D Camera Tracker است. کاربرد این افکت را در این آموزش ببینید: چگونه در افتر افکت از Camera Tracker استفاده کنیم؟ مثال زیر افکت Linear Wipe را نشان میدهد. این افکت را میتوانید در پوشۀ Transition Effects پیدا کنید.
قالبهای ادوبی افتر افکت
یکی از مهمترین دلایلی که بعضی از ویراستارهای ویدئو از افتر افکت استفاده میکنند، قالبهای آن است. این قالبها در ساخت موشن گرافیک هم بینظیرند. شاید ادیتورها زمان و تخصص لازم را برای طراحی قالب مورد نظر خود نداشته باشند. در نتیجه خیلی از موشن دیزاینرها در سراسر دنیا پروژههای آمادهای در افتر افکت ساختهاند که کاربران میتوانند فقط با دانلود آنها و وارد کردن فوتیج خود به آنها به نتیجۀ دلخواه خود برسند.
این پروژهها را که استفاده از آنها بسیار راحت است، میتوانید در بازارهای آنلاینی مثل RocketStock پیدا کنید.
طراحی تیتراژ
ویژگیهایی که برای ساخت تیتراژ در افتر افکت وجود دارد، به اندازۀ فتوشاپ متنوع است که به کمک آنها میتوانید تیتراژهای فوقالعادهای بسازید. ابزار ساخت تیتراژ در افتر افکت بسیار شبیه به برنامههای دیگر در زمینۀ نوشتن و ادیت متن است. یعنی مثل آنها شامل تنظیمات سایز متن، پاراگراف، Kerning (فاصله) و … است.
مهمترین قابلیت افتر افکت برای ساخت تیتراژ انیماتورها هستند که به کاربر اجازه میدهند کاراکترها، کلمات یا خطوط را به طور اتوماتیک تبدیل به انیمه کنند.
همۀ افکتهایی که بالاتر اشاره کردیم، روی متن هم اعمال میشوند. در نتیجه میتوانید تیتراژ خود را به هر شکلی که دوست دارید بسازید. البته توجه کنید که برای ساخت تیتراژهای سهبعدی، خود افتر افکت روش خوبی ندارد. برای این کار بعضیها با تکنیکی که به آن Layer Stacking میگویند به نوعی حالت سهبعدی را شبیهسازی میکنند. اما راه بهتر و راحتتر برای ساخت تیتراژهای سهبعدی استفاده از پلاگین Element 3D است. شاید در بعضی از آموزشها ببینید که روش Ray-traced 3D را پیشنهاد میدهند؛ اما این روش چندان به درد بخور نیست و نتیجۀ خوبی نمیدهد. پس تا جای ممکن از روشهای دیگر برای این کار استفاده کنید.
کامپوزیتینگ (ترکیبسازی)
یک برنامۀ ترکیب ساز صرفاً برنامهای است که با ترکیب ویژگیهای مختلف، یک صحنۀ نهایی خلق میکند. مثلاً شاید برای جلوههای ویژه یک شات از یک فیلم لازم باشد که یک صفحۀ سبز، بکگراند، چند المان انفجاری، گرد و خاک و دود با هم ترکیب شوند. انجام این کار در یک برنامهای که صرفاً برای ادیت ویدئو است خیلی سخت است. در نتیجه برای این کار باید به سراغ برنامهای مثل ادوبی افتر افکت رفت.
خیلی از ادیتورها از قابلیتهای افتر افکت فقط برای کارهای ساده استفاده میکنند. مثلاً فقط برای تعویض سریع بکگراند در یک دموی تبلیغاتی یا استفاده از ۳D camera tracker برای جایگذاری یک لوگو.
در افتر افکت درست مثل فتوشاپ، Blending modeهای مختلف وجود دارد که نحوۀ قرارگیری لایه را روی فوتیج تعیین میکنند. مثلاً میتوانید یک لایۀ سایه داشته باشید که در آن فقط قسمتهای تاریک تصویر دیده شود و یک لایۀ هایلایت که در آن فقط قسمت روشن تصویر دیده شود.
یکی دیگر از کاربردهای Blending modes انتخاب نحوۀ اضافه کردن عناصر به فوتیج است. مثلاً برای ساخت تشعشعات نور، میتوانید از Blending modeهای “Add” یا “Screen” استفاده کنید و آن را در فوتیج خود اعمال کنید.
اسکریپتها
بر خلاف پلاگینها، اسکریپتها کاربرد جدیدی به افتر افکت اضافه نمیکنند. اسکریپتها فقط کمک میکنند که روند یک عمل خاص که در حالت عادی زمان زیادی میبرد، سرعت بیشتری پیدا کند و به طور اتوماتیک انجام شود. مثلاً یک اسکریپت به نام AE Sweets است که فقط با یک کلیک انیمیشنهای شکلها را میسازد. اگر شما جزو حرفهایهای افتر افکت باشید، احتمالاً مشکلی برای ساخت این نوع انیمیشنها ندارید. اما استفاده از اسکریپتها برای این کارها سرعت کار را در طول پروژه زیاد میکند و وقت کمتری از شما میگیرد.
اسکریپتها تعداد و تنوع زیادی دارند. از نوع حرکت عناصر گرفته تا رندرینگ کامپوزیشنها. هر وقت که در یک پروژه دیدید که باید یک کار خاص را تکرار کنید، در مورد آن سرچ کنید تا اگر کدی برای آن وجود دارد، کار را برای شما راحت کند.
پلاگینها
علاوه بر تمام افکتها و قابلیتهایی که در بالا اشاره کردیم، صدها افکت دیگر وجود دارد که میتوانند از طریق پلاگین ها روی ادوبی افتر افکت نصب شوند. این پلاگین ها در واقع برنامههای کوچکی هستند که توسط شرکتهای شخص ثالث ارائه میشوند تا قابلیتهای افتر افکت را گسترش دهند.
میتوان گفت از بین تعداد زیاد پلاگین ها این چند پلاگین از همه محبوبترند: Element 3D ، Trapcode Particular ، Plexus و Optical Flares. پلاگین Element 3D احتمالاً پرکاربردترین پلاگین برای کاربران است. چرا که علاوه بر وارد کردن فایل سهبعدی، امکان دادن متریال,نور,انمیشن و…. را به کاربران میدهد. این پلاگین نمیتواند به طور کامل جایگزینی برای برنامههای مدلسازی سهبعدی باشد. اما اگر فقط گاهی با اشیاء سهبعدی کار میکنید، این پلاگین کمک زیادی به شما میکند.
حالا که اشراف بیشتری به نرمافزار ادوبی افتر افکت دارید، میتوانید خلاقیت به خرج دهید و قابلیتهای بینظیر این برنامه را به کار بگیرید. برای شروع از آموزش های جلوه های ویژه خانه فتوشاپ استفاده کنید.
درباره ریحانه نصیری
توی دانشگاه آیتی خوندم و به فضای وب و گرافیک خیلی علاقه دارم. به نظرم دنیای وب و گرافیک بیانتهاست و من تلاش میکنم سهمی توی نشون دادن بخشی از اون به شما داشتهباشم.
نوشته های بیشتر از ریحانه نصیری
دیدگاهتان را بنویسید